Εάν ο Eddie Redmayne δεν έπαιρνε Όσκαρ καλύτερου ηθοποιού για την ερμηνεία του ως Stephen Hawking στο The Theory of Everything, σίγουρα θα έπαιρνε για την ερμηνεία του ως η πρώτη διεμφυλική (transgender) γυναίκα στην ιστορία· το όνομα αυτής Lili Elbe.

Το κορίτσι από τη Δανία (The Danish Girl) είναι η νέα ταινία του Tom Hooper (The King’s Speech, 2010 &  Les Misérables, 2012) που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του David Ebershoff κι έχει επίσης εμπνευστεί από την αληθινή ιστορία του δανού ζωγράφου Einar Wegener (Eddie Redmayne). Ο Wegener ανακαλύπτει πως έχει γεννηθεί σε λάθος σώμα και πως στην πραγματικότητα αισθάνεται γυναίκα. Στο πλάι της εσωτερικής του αναζήτησης στέκει η γυναίκα του, Gerda Wegener (Alicia Vikander), που με απαράμιλλο ζήλο κι αγάπη βοηθά να αναγεννηθεί σαν άλλος φοίνικας μέσα από τις στάχτες του Einar η Lili Elbe, στα μέσα της δεκαετίας του ’20, μάλιστα, μιας εποχής που η σεξουαλικότητα θεωρούταν από τα πιο έντονα ταμπού θέματα.  Οι δυο τους, ξεκινούν ένα ταξίδι που καταλήγει στο σημείο να είναι η Lili ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία, στον οποίο επιχειρείται η εγχείρηση αλλαγής φίλου.

Η ιστορία αποδίδεται με μία τρυφερή και ταυτοχρόνως πολύ δυναμική προσέγγιση, μέσω των ερμηνειών του διδύμου Redmayne - Vikander. Ο πρώτος, ελίσσεται εξαιρετικά στις σκηνές και κυριολεκτικά μεταμορφώνεται με έναν εντυπωσιακό τρόπο από έναν ντροπαλό νεαρό ζωγράφο τοπίων σε μία εύθραυστη κι αέρινη γυναικεία φιγούρα, συγκινώντας έντονα τον θεατή, με τις κινήσεις και τις εκφράσεις του, μίας γυναίκας που έκρυβε σαν από πάντα μέσα του κι επιτέλους αποκαλύπτει στο φως. Η δεύτερη, συνδυάζει στο πρόσωπό της μια εντυπωσιακή δύναμη που βοηθάει σε τεράστιο βαθμό τον σύντροφό της να βρει τον εαυτό του, χωρίς, ευτυχώς, η σχέση τους να σκιαγραφείται μέσω ρομαντικής σάχλας, παγίδα στην οποία πέφτουν πολύ συχνά ταινίες που επιχειρούν να σκιαγραφήσουν μεταξύ άλλων σχέσεις ζευγαριών. Οι ψυχολογικές μεταπτώσεις που υφίστανται και οι δύο χαρακτήρες, τους κάνουν πιο γήινους κι ανθρώπινους μπροστά στο κοινό, στο ταξίδι που ξεκινούν κι ολοκληρώνουν σε κάποιο χειρουργικό τραπέζι της Γερμανίας. Η ατμόσφαιρα παραμένει όμως πάντοτε σκανδιναβική, και ιδιαιτέρως καλλιτεχνική, με την φωτογραφία να συμβάλλει σε αυτό το αποτέλεσμα αλλά και την μουσική επιλογή.   

Όμως, εν προκειμένω, το Κορίτσι από τη Δανία, είναι μία ταινία που θα κάνει τον θεατή να ταξιδέψει μαζί της καθώς τα λεπτά περνούν. 

 

Πρώτη δημοσίευση: 28 Jan 2016, 10:34
Ενημέρωση: 4 Feb 2016, 10:55
Τίτλος:
The Danish girl (Το κορίτσι από τη Δανία)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
119
Εταιρία διανομής: 
Release: 
28 Ιανουαρίου 2016

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos