Σύνοψη: Η Άννα διανύει μία ήρεμη και ήσυχη ζωή δίχως συγκινήσεις. Δουλεύει σε σούπερ μάρκετ και η μόνη της ευχαρίστηση είναι το Cosmic Candy, η καραμέλα που σκάσει στο στόμα. Όλα αυτά μέχρι την στιγμή που η Πέρσα, η δεκάχρονη γειτόνισσα της της χτυπάει την πόρτα και της ζητά βοήθεια γιατί ο πατέρας της έχει εξαφανιστεί. Μπορεί να μοιάζει σαν η ζωή της να απέκτησε κάποιο νόημα όμως η Άννα θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται και πάλι για την μοναξιά της.

Άποψη: Το “Cosmic Candy” έτσι όπως το εμπνεύστηκε η δημιουργός του, Ρηνιώ Δραγασάκη, είναι αναμφίβολα μία ξεχωριστή περίπτωση: αν και οι προδιαγραφές του τείνουν να το εντάξουν στο weird wave των τελευταίων χρόνων, αυτό δημιουργεί μία δική του ταυτότητα με παιχνιδιάρικη διάθεση αλλά με έναν σοβαρό και καθόλου αστείο πυρήνα γύρω από την ζωή μιας γυναίκας εγκλωβισμένης στο παρελθόν.

Η κάμερα δείχνει από νωρίς την μονότονη καθημερινότητά της και την ατολμία της με το περιβάλλον της έτσι αυτομάτως μας καλεί, χωρίς να γνωρίζουμε την ιστορία της, να την συμπονέσουμε. Και όντως το πράττουμε χωρίς δεύτερη σκέψη, άλλωστε η Μαρία Κίτσου δεν μας αφήνει και πολλές επιλογές. Η αναπόδραστη σχέση της με την μικρή Πέρσα θα είναι επεισοδιακή εντούτοις όχι κάτι που δεν έχουμε ξανασυναντήσει. Τα πιθανά σενάρια τα γνωρίζουμε, πράγματι η ιστορία καταλήγει σε ένα από αυτά. Η Δραγασάκη παρόλα αυτά κάνει προσεκτικά βήματα με τις πρωταγωνίστριές της και μιλάει με απλή γλώσσα και για τις δύο.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ωστόσο το έχουν κοινό. Μέσα σε έναν κόσμο τακτοποιημένο αυτές παλεύουν με τους δαίμονες τις εγκατάλειψης και αδυνατούν να σταθούν όμοιες μεταξύ ομοίων κάνοντας τις διαφορές να δείχνουν αγεφύρωτες. Παρόλα αυτά, η ταινία στρέφεται με τρυφερότητα απέναντί τους και τις κινητοποιεί με εύθυμους τρόπους όταν αυτές αρνούνται να κάνουν ένα βήμα μπροστά από φόβο μήπως λυγίσουν.

Η Δραγασάκη πήρε ένα ρίσκο να προβάλλει πολλά πράγματα στην οντότητα της καραμελένιας “Cosmic Candy”, στην οποία δίνει και πραγματικό ρόλο (ας μην ξεχνάμε ότι η ταινία προβλήθηκε και στο Fantastic Fest του Τέξας) σε μία από τις πιο περίεργες σκηνές που βλέπουμε φέτος στο Φεστιβάλ, και πετυχαίνει στον αντικατοπτρισμό της γιατί όσο περίεργα και να το προσεγγίζει, οι ανησυχίες της Άννας όντως έχουν ένα πρόσωπο σκληρό.

Ακόμα και αν η σκηνοθέτις την αντιμετωπίζει σαν παιδί, η Κίτσου και συνεπώς ο χαρακτήρας της κρύβουν έναν άνθρωπο θλιμμένο και ψυχικά κουρασμένο. Η καταπιεσμένη παιδικότητα της σε συνδυασμό με την ξέφρενη εκδήλωση αυτής από την πλευρά της Πέρσας μπορεί να μοιάζουν αντικρουόμενες αλλά δεν είναι απαραίτητα, ειδικά όταν προέρχονται από την ίδια αιτία.

Εν τέλει, το “Cosmic Candy” βλέπει τις πραγματικότητες και των δύο χωρίς καχυποψίες και δείχνει πως η λύση τελικά μπορεί να είναι σε αυτά που αφήνουμε πίσω αλλά και σε αυτά που βρίσκουμε μπροστά μας.

Πρώτη δημοσίευση: 30 Jan 2020, 14:13
Ενημέρωση: 6 Feb 2020, 13:44
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Cosmic Candy
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
100
Εταιρία διανομής: 
Release: 
30 Ιανουαρίου 2020

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Animal Kingdom, από την Spentzos Animal Kingdom, από την Spentzos