Σύνοψη: Βαθιά μέσα στο δάσος, ένας πατέρας μεγαλώνει τα 6 παιδιά του με ένα αυστηρό πρόγραμμα εκπαίδευσης, θέλοντας να τους δώσει την πιο αγνή παιδική ηλικία μακριά από την κοινωνία. Όταν αναγκαστούν να μπουν μαζί στον έξω κόσμο, όλες του οι απόψεις για το τι πρέπει να είναι ένας γονιός θα αλλάξουν.

Άποψη: Μία οικογένεια απεκδύεται τον μανδύα του κοινωνικού πλαισίου και αποφασίζει να γυρίσει την πλάτη της στον σύγχρονο πολιτισμό και να κοιμάται κάτω από τα αστέρια, ζώντας στη φύση. Ο Ben Cash (VIggo Mortensen), είναι ένας αντικομφορμιστής που μεγαλώνει τα έξι του παιδιά μακριά από την σύγχρονη κοινωνία και κυνηγάνε τα ζώα με τα οποία τρέφονται, μιλάνε πέντε γλώσσες, κάνουν γιόγκα, αναρρίχηση στα βουνά, διαβάζουν Ντοστογιέφσκι και Ναμπόκοφ, γιορτάζουν την ημέρα του Νόαμ Τσόμσκι αντί για τα Χριστούγεννα. Καθώς αυτή η ιδεαλιστική προσέγγιση ζωής ξεδιπλώνεται μπροστά μας στην νέα ταινία του Matt Ross, Captain Fantastic, ίσως μας δημιουργήσει την ανάγκη να θέλουμε να πετάξουμε τα smartphones από το παράθυρο και να ψάξουμε (έστω!) για το πλησιέστερο πάρκο.

Όμως, γρήγορα θα έρθει η αναταραχή στη ζωή τους μετά την αυτοκτονία της γυναίκας του Ben και της απόφασης της υπόλοιπης οικογένειας να παραστούν στην κηδεία της. Η περιπέτεια του ταξιδιού τους θα φέρει τα παιδιά σε επαφή με τον κόσμο όπως τον ξέρουμε σήμερα, που όμως γι’ αυτά είναι μία τελείως διαφορετική πραγματικότητα, και θα βάλει σε σκέψεις τον Ben -αλλά και το ίδιο το κοινό- για το εάν τελικά είναι ο καλύτερος ή ο χειρότερος πατέρας. Η ερμηνεία του Mortensen φαντάζει ιδανική, αφού επιτυγχάνει ακριβώς αυτή τη διχοτομία στις σκέψεις των θεατών.

Οι ερμηνείες των παιδιών βέβαια δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν, αφού και τα έξι τους είναι αξιοθαύμαστα, άλλες φορές αστεία ενώ άλλες φορές γεμάτα ένταση, αμηχανία ή οργή. Η μουσική πλέκεται υπέροχα με την ταινία και οι Sigur Ros την ντύνουν με την απόκοσμη μελωδία τους από το πρώτο λεπτό, ενώ ξεχωρίζει και η διασκευή του Sweet Child o’mine. Το επιστέγασμα όμως είναι το τέλος της ταινίας, κωμικοτραγικό θα το έλεγε κανείς, που χωρίς μακρόσυρτες φιοριτούρες αλλά με παιχνιδιάρικη τάση και ειλικρίνεια, κλείνει το μάτι στους θεατές και επιβεβαιώνει πως μόλις είδαν μία εξαιρετική ταινία. Δεν αναγκάζει ούτε υποχρεώνει κανέναν να επιλέξει μανιχαϊστικά έναν δρόμο και ακριβώς γι’ αυτό ο Κάπταιν Φανταστικός τιμά το όνομά του και γνέφει σε όλες τις κατηγορίες ανθρώπων.

Πρώτη δημοσίευση: 24 Nov 2016, 20:50
Ενημέρωση: 1 Dec 2016, 21:54
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τίτλος:
Captain Fantastic (Captain Fantastic)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
118
Εταιρία διανομής: 
Release: 
24 Νοεμβρίου 2016

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Night of the Kings

Night of the Kings

Θα το βρείτε: Cinobo

Σύνοψη: Ένας νεαρός άνδρας στέλνεται στη “La Maca”, μια φυλακή χτισμένη μέσα στο δάσος...
19 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο