Broadway

Ξεκάθαρα η πιο ενδιαφέρουσα νέα ταινία της εβδομάδας, είναι το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Χρήστου Μασσλά. 

Broadway - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Ο δυνατός αθηναϊκός ήλιος και τα χρόνια της κρίσης έχουν ξεθωριάσει τα φανταχτερά χρώματα και την γυαλάδα των κοστουμιών, που η ομάδα πορτοφολάδων με έδρα τον κινηματογράφο Broadway, χρησιμοποιεί στα θεάματα που στήνει για να μαζέψει θύματα.

Στο καινούργιο υπερθέαμα-παγίδα όμως, η χημεία μεταξύ παλαιότερων και άρτι αφιχθέντων συντελεστών της ομάδας προκαλεί παρενέργειες. Θα χρειαστεί η παρέμβαση μιας ομάδας drag queens, η μυστηριώδης εμφάνιση του Χρήστου Πολίτη (ο ‘Γιάγκος Δράκος’), η λάμψη της Ελένης Φουρέιρα, το μπρίο του Λάκη Γαβαλά για να επέλθει η ισορροπία.

Άποψη: Στην στοά Broadway στην Αθήνα στήνεται ένα χιτσοκικού σασπένς και αλμοδοβαρικού queer μελοδράματος στρασάτο, camp σύμπαν περιθωριοποιημένων ανθρώπων που διεκδικούν την ταυτότητά τους, την ελευθερία τους και την θέση τους στην κοινωνία στην πρώτη μεγάλου μήκους του ήδη διεθνώς διακεκριμένου μικρομηκά Χρήστου Μασσαλά.

Παρότι είναι φανερό πως πρόκειται για το πρωτόλειο δείγμα της σκηνοθετικής δουλειάς ενός ανθρώπου στον μυθοπλαστικό κινηματογράφο μεγάλου μήκους, με όλες τις αδυναμίες αλλά και τον δυναμισμό και την διάθεση για αλλαγή που αυτό μπορεί να υποδηλώνει, το Broadway είναι ένα εξαίρετο δείγμα νεοελληνικού σινεμά που δεν θυμίζει ούτε το Greek weird wave, ούτε το queer σινεμά του Πάνου Κούτρα (παρότι εμφανώς πιο συγγενικό με αυτό) και ακόμα και διεθνείς αναφορές του αξιοποιούνται δημιουργικά στον πυρήνα της πλοκής.

Αν εξαιρέσουμε το εξαντλητικό voice over υπερανάλυσης και ερμηνείας των πάντων, που δεν βοηθά, αντιθέτως λειτουργεί αποπροσανατολιστικά και σχεδόν εξαφανίζει όποια αμφισημία ήθελε να αφήσει στην διάθεση του θεατή, κατά τα άλλα το Broadway λάμπει από φρεσκάδα, έμπνευση, εξαιρετική μουσική από τον βραβευμένο με Όσκαρ και Γκράμι Gabriel Yared (The English Patient, The Talented Mr. Ripley ή πιο πρόσφατα το Judy με την Ρενέ Ζελβέργκερ ως Judy Garland) και βέβαια ένα τρομερό και πολυσυλλεκτικό επιτελείο ηθοποιών, που περιλαμβάνει την πολύ καλή Έλσα Λεκάκου (Copa Loca), τον φανταστικό Φοίβο Παπαδόπουλο στον πιο αμφίσημο και αβανταδόρικο για έναν ηθοποιό ρόλο, αλλά και τον σχεδόν αποσυρμένο από την υποκριτική Χρήστο Πολίτη (ο Γιάγκος Δράγκος της φωσκολικής Λάμψης) και σε guest εμφάνιση ο Λάκης Γαβαλάς και η Φουρέιρα σε ρόλους που δεν χρησιμοποιούνται ως περατζάδα διασήμου από ταινία για να κάνει χαμό, αλλά ο ένας βοηθά καθοριστικά την προώθηση της πλοκής στο συγκεκριμένο σημείο της ταινίας και η άλλη λειτουργεί ως μια ευχάριστη συνθήκη στην ζωή ενός εκ των ηρώων.

Η αφήγηση ξεκινά in media res, βλέποντας τον έναν από τους βασικούς χαρακτήρες στην φυλακή και έπειτα στο πρώτο μέρος εξιστορούνται τα όσα συνέβησαν μέχρι εκεί και στο δεύτερο την συνέχεια έπειτα από αυτό.

Το Broadway λειτουργεί ως χώρος προστασίας τους, δημιουργικής ελευθερίας αλλά και καταπίεσης, μιας και κάθε χώρος, όσο άναρχος και αν μοιάζει, έχει εν τέλει τους δικούς του νόμους και κανόνες και εν τέλει η εξουσία είναι διαβρωτική και υπάρχει ακόμα και σε κόσμους που την αποποιούνται. Η συμμορία που έχει βρει καταφύγιο στο Broadway έχει έναν αρχηγό, έναν κλειδοκράτορα, κάποιους για όλες τις δουλειές και έναν οριακά κρατούμενο. Οδηγούνται σε παρανομίες προκειμένου να επιβιώσουν, μέσα όμως από το θέαμα το οποίο για εκείνους γίνεται ταυτόσημο με τον βιοπορισμό τους.

Όπως στο Night of the Kings, έτσι και εδώ βρισκόμαστε θεατές σε έναν παράλογο κόσμο που συνυπάρχουν ελευθερία και καταπίεση, δημιουργικότητα και σκληράδα, εξουσία και αναρχία, αφήγηση/παραμυθία και ζωή αλλά και το queer στοιχείο αν θυμηθούμε έναν από τους κρατούμενος στην ιβοριανή φυλακή.

Ο ρόλος της Μπάρμπαρα είναι τρομερά ευαίσθητος και καλογραμμένος, παρά την δυσκολία για έναν σεναριογράφο να χειριστεί όπως πρέπει το ζήτημα της παρενδυσίας. Εδώ δεν τίθεται το ζήτημα του πώς το διαχειρίζεται ο χαρακτήρας, το αποδέχεται και πορεύεται με αυτό, το αξιοποιεί καθώς αυτό του ζητά η ζωή και αυτό αισθάνεται ο ίδιος.

Όσο περνά η ώρα, το ερωτικό δράμα μετατρέπεται σε ένα αγωνιώδες θρίλερ-δράμα για την ζωή και την πορεία των ανθρώπων, δείχνοντας έναν σκηνοθέτη που δικαίως βιώνει διεθνή αναγνώριση με την νέα του ταινία.

Πρώτη δημοσίευση: 22 Sep 2022, 01:33
Ενημέρωση: 30 Sep 2022, 04:10
Τίτλος:
Broadway
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
87
Εταιρία διανομής: 
Release: 
22 Σεπτεμβρίου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos