Έκπληξη δεν είναι μια ταινία που σου έρχεται από το πουθενά. Εκπληξη είναι μια ταινία που θα δεις για να περάσει η ώρα, και βρίσκεται μπροστά σε κάτι αναπάντεχα καλό. Έκατσα να δω το "Bone Tomahawk" απλά γιατί παίζει ο Κερτ Ράσελ. Είδα και το όνομα του Ρίτσαρντ Τζένκινς και σκέφτηκα "δεν μπορεί να είναι μούφα...". Στο τέλος έψαχνα να βρω ποιός είναι ο δημιουργός ενός αλλόκοτου γουέστερν, ή ταινίας τρόμου πιο σωστά... Ο 42χρονος Αμερικανός S. Craig Zahler είναι νοβελίστας, μουσικός και το "Bone Tomahawk" είναι η πρώτη ταινία που σκηνοθετεί και η 2η που γράφει το σενάριο.

Το στόρι: σε μια μικρή κωμόπολη της Δύσης, τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μια νέα γυναίκα, εξαφανίζονται και όλα δείχνουν πως μια βίαιη φυλή Ινδιάνων είναι υπεύθυνη. Ο σερίφης και τρεις ακόμα άνδρες ξεκινούν να τους φέρουν πίσω.

Μετά από 132 λεπτά, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι περπάτημα και συνομιλίες, και ελάχιστη δράση, το "Bone Tomahawk" είναι ήδη κλασικό σε ένα είδος... δικό του. Δεν αλλάζει δραματικά τους κανόνες του γουέστερν, αλλά δίνει έναν δικό του «πένθιμο» ρυθμό, εμφανίζει τους «κακούς» στο τελευταίο εικοσάλεπτο και περιγράφει ένα buddy movie που δεν μοιάζει με κανένα. Ολα ξεκινούν από την εναρκτήρια σκηνή, όταν δύο περιπλανώμενοι ληστές κάνουν ένα σοβαρό λάθος που τελικά θα φέρει τους απαγωγείς στην πόλη. Ο Κερτ Ράσελ ως σερίφης μοιάζει μεγαλωμένος στην Αγρια Δύση, ο Τζένκινς είναι μόνιμα εξαιρετικός, ο Πάτρικ Ουίλσον ιδανικός, ενώ μέχρι και ο άοσμος Μάθιου Φοξ ("Lost") παίζει καλά!

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια, το σωστό είναι να την... πάθετε όπως εμείς. Μια low budget ταινία αλλά με ένα σταθερό χέρι να την οδηγεί. Φωτογραφημένη σαν μαυρόασπρη, γεμάτη σκόνη, με σφαίρες να σκοτώνουν, πόδια να σπάνε, συχνό και μαύρο χιούμορ, που θυμίζει Κοέν, καθώς κάνει, ηθελημένα, ανάλαφρη την ατμόσφαιρα, είναι εκεί φυσιολογικά.

Ο δημιουργός να ποντάρει για πολύ ώρα στη σχέση των ανδρών μέσα στο αχανές και αφιλόξενο τοπίο, που εκατοντάδες φορές είναι πρωταγωνιστές σε αυτές τις ταινίας. Το υπερβίαιο και σκληρό φινάλε είναι όσο γραφικό θες (και ευχόσουν σιωπηλά) και αντάξιο μιας μικρής ταινίας που έγινε μεγάλη με όπλο της, απλά κινηματογραφικά συστατικά.

 

Πρώτη δημοσίευση: 21 Jul 2016, 12:38
Ενημέρωση: 29 Jul 2016, 18:49
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Bone tomahawk (Tσεκούρι από κόκκαλο)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
134
Εταιρία διανομής: 
Release: 
21 Ιουλίου 2016

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos