Σύνοψη:  Η Λούσι (Όμπρεϊ Πλάζα) είναι μια φιλόδοξη επιμελήτρια βιβλίων που έχει κληρονομήσει τον εκδοτικό οίκο του πατέρα της, αλλά τον έχει φέρει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας μέσα από μια σειρά αποτυχημένων από άποψη πωλήσεων επιλογών.

Όταν ανακαλύπτει ότι ο διαβόητος, ερημίτης συγγραφέας Χάρις Σο (Μάικλ Κέιν) χρωστάει ένα βιβλίο στον εκδοτικό της οίκο, η Λούσι τον προσεγγίζει, καθώς αποτελεί την τελευταία ευκαιρία της για να σώσει την επιχείρηση.

Το βιβλίο εκδίδεται και οι δυο τους ξεκινάνε μια περιοδεία για την προώθησή του. Αυτή η εμπειρία θα τους αλλάξει με τρόπο που δεν έχουν προβλέψει.

Γνώμη:  Ο συγγραφέας-ερημίτης, η ιδιότροπη ιδιοφυϊα που κρύβεται απ’ όλους κι απ’ όλα και η μόνη δίοδος επικοινωνίας του με τον κόσμο είναι ο γραπτός λόγος, είναι ένα μικρό, αλλά αξιοσημείωτο φετίχ της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Είναι κατά κύριο λόγο αρσενικού γένους, μεγάλος σε ηλικία, η ενδυμασία του αποτελείται αποκλειστικά από τον συνδυασμό φθαρμένη ρόμπα/παντόφλα, ενώ πίνει ή/και καπνίζει αρειμανιώς, πάντα σκυμμένος πάνω από μια γραφομηχανή.

Ένας τέτοιος ερημίτης και μάστορας του λόγου είναι ο Χάρις Σο (Μάικλ Κέιν), ο οποίος κυκλοφόρησε στα νιάτα του ένα και μοναδικό βιβλίο, το οποίο τον τοποθέτησε αμέσως στο πάνθεον των μεγάλων ονομάτων της σύγχρονης αμερικανικής λογοτεχνίας. Ένα βιβλίο και μετά σιωπή… Τον γνωρίζουμε στο ακατάστατο σπίτι του, με… ρόμπα και παντόφλες, καθώς κοπανάει τη λέξη “The End” στη γραφομηχανή που αναφέραμε παραπάνω και βάζει τελεία στο νέο του μυθιστόρημα.

Πράγμα αρκετά βολικό για την πλοκή του “Best Sellers”, του σκηνοθετικού ντεμπούτου της ηθοποιού και σεναριογράφου Λίνα Ρόσλερ, καθώς αυτό το χειρόγραφο θα αποτελέσει τη σωτηρία της Λούσι Στάνμπριτζ (Όμπρεϊ Πλάζα), η οποία παλεύει να κρατήσει όρθιο τον εκδοτικό οίκο του πατέρα της στην εποχή του #bookstagram και των YouTuber/λογοτεχνικών κριτικών.

Έτσι, η παλιά και η νέα φρουρά θα συναντηθούν, το χειρόγραφο θα γίνει το σωσίβιο της Λούσι, όμως η περιοδεία προώθησής του θα έχει απρόβλεπτη εξέλιξη, καθώς ο Χάρις Σο δεν ενδιαφέρεται ούτε στο ελάχιστο να πουλήσει το τελευταίο του δημιούργημα.

Όμως, η χημεία μεταξύ του Μάικλ Κέιν, ο οποίος περνάει τέλεια στον ρόλο του αθυρόστομου και απροσάρμοστου συγγραφέα, και της Όμπρεϊ Πλάζα (“Parks & Recreation”, “Ingrid Goes West”), η οποία φέρνει τον trademark quirky δυναμισμό της και εδώ, σκοντάφτει στις σεναριακές ευκολίες και τα στερεότυπα του λογοτεχνικού κόσμου (όπως το ότι ο κριτικός λογοτεχνίας των New York Times εννοείται ότι φοράει φουλάρι!)

Οι όποιες προθέσεις για σάτιρα ή σχολιασμό της θέσης και της δύναμης του βιβλίου στη σημερινή πραγματικότητα εξαντλούνται στο πρώτο μισάωρο και οι κεντρικοί ήρωες παραμένουν πεισματικά σχηματικοί. Η ταινία αποπνέει τη ζεστασιά που οφείλουν να έχουν οι ιστορίες bonding ανάμεσα σε ανθρώπους διαφορετικής ηλικίας και κοσμοθεωρίας, αλλά ολισθαίνει σε σκηνές μελοδραματισμού, με την εναλλαγή της ατμόσφαιρας να πραγματοποιείται βεβιασμένα, ενώ θα έπρεπε να συμβεί οργανικά.

Και μπορεί το “Best Sellers” να έχει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας feelgood ταινίας “ό,τι πρέπει για θερινό”, όμως με τόσες σπουδαίες επανεκδόσεις και πραγματικά ενδιαφέρουσες νέες ταινίες ως διαθέσιμες επιλογές, μπορείτε να την προσπεράσετε άφοβα! Το υποτιθέμενο βιβλίο του Χάρις Σο, για το περιεχόμενο του οποίου δεν μαθαίνουμε σχεδόν τίποτα, μάλλον θα ήταν καλύτερο από την ταινία στην περίπτωση αυτή.

Πρώτη δημοσίευση: 9 Sep 2021, 10:57
Ενημέρωση: 16 Sep 2021, 01:42
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Best sellers
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
100
Εταιρία διανομής: 
Release: 
9 Σεπτεμβρίου 2021

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο