Σύνοψη: Ο Ben είναι ένα 19χρονο αγόρι που έφυγε από το κέντρο απεξάρτησης, και επιστρέφει σπίτι του για την περίοδο των Χριστουγέννων. Η μητέρα του, όπως και τα ετεροθαλή αδέρφια του, από τον νέο σύζυγο της μητέρας του, τον υποδέχονται με χαρά, ενώ ο πατριός του και η αδερφή του με επιφύλαξη. Όταν ένα βράδυ εξαφανιστεί ο σκύλος τους, οι υποψίες του Ben θα πέσουν πάνω σε ανθρώπους με τους οποίους είχε πάρε-δώσε για ναρκωτικά, και μαζί με την μάνα του θα προσπαθήσουν να το πάρουν πίσω.

Άποψη: Η Julia Roberts επιστρέφει σε έναν αβανταδόρικο πρωταγωνιστικό ρόλο, κρατώντας τις ισορροπίες και παραδίδοντας μία αφοπλιστικά καλή ερμηνεία, σε ένα κατά τα άλλα μελό και αναμενόμενο δράμα. Η Roberts είναι η πραγματική πρωταγωνίστρια και όχι ο γιός, καθώς εκείνη είναι που προσπαθεί απεγνωσμένα να σώσει τον γιο της από τον εθισμό, κινδυνεύοντας ακόμα και την ζωή της, όπως στο βραδινό road trip μάνας-γιού γύρω στα μέσα της ταινίας, καθώς αναζητάνε τον πιθανό κλέφτη του σκύλου. Η ηθοποιός δείχνει πολύ ώριμη ερμηνευτικά, ξέρει απόλυτα πώς να χειριστεί την κάθε σκηνή και την κάθε κατάσταση, χωρίς overdrama. Το ίδιο καταφέρνει και ο πολύ ταλαντούχος Lucas Hedges («Three Billboards»), που φαίνεται πολύ μελετημένος ως προς το πώς να δείχνει όταν είναι υπό την επήρεια ουσιών, αλλά και πώς να είναι νηφάλιος, χωρίς υπερβολές. Μάλιστα μέσα στην ίδια χρονιά κλήθηκε να κάνει τον γιο της Nicole Kidman στο «Boy Erased», που τον πάνε για θεραπεία επειδή είναι gay, και τον γιο της Julia Roberts που προσπαθεί να μείνει καθαρός, έπειτα από το  κέντρο απεξάρτησης, από τις ουσίες. Η ταινία όμως του Peter Hedges, πατέρα του Lucas, δεν θέλει να κρατήσει ένα χαμηλότονο τέμπο, και γίνεται πολύ βαριά συναισθηματικά, με έντονους μελοδραματισμούς, πολλές περίεργες συμπτώσεις, που χρησιμοποιούνται μόνο και μόνο για να γίνει ακόμα πιο τραγική η ιστορία, λες και δεν έφθανε από μόνη της η υπόθεση και με ένα καθ’όλα αναμενόμενο φινάλε. Υπάρχουν ωστόσο και στιγμές που επιχειρείται να ελαφρύνει η κατάσταση, με λίγο χιούμορ, αλλά αυτό είναι ελάχιστο και κυρίως στην αρχή της ταινίας, πριν εξελιχθεί σε οικογενειακή τραγωδία.

Αυτό που έλειπε από την ταινία είναι ένα είδος σεναρίου σαν αυτό του Martin McDonagh για τις Τρείς Πινακίδες, ή στα θεατρικά του έργα, όπου ακόμα σε βαριά θέματα, όπως ο βιασμός μίας κοπέλας, και το δύσκολο βάρος που έχει να σηκώσει η μάνα, αξιοποιείται το κυνικό, μαύρο χιούμορ, για να ελαφρύνει την κατάσταση. Εδώ επικρατεί σχεδόν εξ ολοκλήρου η ατμόσφαιρα του δράματος, που δεν παρεκκλίνει επ’ αυτού, παρά τις λίγες διεξόδους που βρίσκει. Τα υπόλοιπα παιδιά και ο πατριός, ο Courtney B. Vance (“The People v. O.J. Simpson”), υπάρχουν μόνο για να συμπληρώνουν την εικόνα της οικογένειας, χωρίς κάποια λειτουργικότητα. Όλη η ιστορία καταλήγει σε μία φαινομενική λύτρωση για μάνα και γιο, με την συνέχεια να βρίσκεται  εκτός φιλμικού χωροχρόνου.

Πρώτη δημοσίευση: 10 Jan 2019, 13:53
Ενημέρωση: 17 Jan 2019, 05:45
Τίτλος:
Ben is back (Η επιστροφή του Μπεν)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
103
Εταιρία διανομής: 
Release: 
10 Ιανουαρίου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos