Σύνοψη: Η ιστορία ενός πληγωμένου στρατιώτη που, κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφύλιου Πολέμου (1864), βρίσκει καταφύγιο, ώσπου να αναρρώσει, σε ένα σχολείο θηλέων οικότροφων στη Βιρτζίνια, όπου τον περιθάλπουν ως ηθικό τους χρέος. Η παρουσία του εκεί, όμως, ξυπνά στα κορίτσια και τις μοναχικές γυναίκες του σχολείου, καταπιεσμένα ένστικτα, πάθη και ανάγκες, προκαλώντας μεταξύ τους ανταγωνισμούς και συγκρούσεις.

Άποψη: Νικόλ Κίντμαν και Κόλιν Φάρελ ξανά μαζί σχεδόν παράλληλα χρονικά με το "The killing of a sacred deer" του Γιώργου Λάνθιμου, αυτή την φορά στο remake που έστησε η -εξπέρ στην ψυχοσύνθεση της γυναικείας ενηλικίωσης- Σοφία Κόπολα στο ομώνυμο φιλμ του Nτον Σίγκελ πριν 46 χρόνια, με τον Κλιντ Ίστγουντ και την Τζέραλντιν Πέιτζ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Η 46χρονη Αμερικανίδα δημιουργός (η οποία κατά σύμπτωση γεννήθηκε την χρονιά που προβλήθηκε το αρχικό φιλμ...) διαβάζει το φιλμ της με δύο διαφορετικές προσεγγίσεις. Σχεδόν σε υπνωτίζει στο πρώτο μισό με την περίπου εξπρεσιονιστική φωτογραφία (από τον Φιλίπ λε Σουρ του «The Grandmaster» του Γουόνγκ Καρ-Βάι), αντιθέτως φορτίζει και κλιμακώνει την ένταση από το διάλειμμα και έπειτα, ακροβατώντας με περίσσια χάρη μεταξύ θρίλερ και ψυχοδράματος, χωρίς όμως να παρεκκλίνει ποτέ από τον στόχο της. 

Να αφήσει σε δεύτερο πλάνο τον πόλεμο και τις όποιες πολιτικές παραβολές και να εστιάσει στην "μάχη" αρσενικού-θηλυκού, φροντίζοντας να ξεγυμνώσει τα κίνητρα του πρωταγωνιστή της, αλλά και να προσπαθήσει να αποδώσει δικαιοσύνη στις πράξεις των γυναικών, με αποτέλεσμα να καταφέρει τελικά να μας υπνωτίσει και να μας "αποπλανήσει" με τον υποδόριο σαρκασμό της, αλλά μια ξεκάθαρη αίσθηση απειλής σχεδόν σε κάθε πλάνο.

Πρώτη δημοσίευση: 6 Jul 2017, 20:43
Ενημέρωση: 13 Jul 2017, 19:39
Συντάκτης: 
Τίτλος:
The beguiled (Η αποπλάνηση)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
93
Εταιρία διανομής: 
Release: 
6 Ιουλίου 2017

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos