Σύνοψη: Μερικά χρόνια από σήμερα…

Το Μπακουράου, ένα μικρό χωριό στη φτωχή επαρχία της Βραζιλίας, θρηνεί τον χαμό της μητριάρχη του, της Καρμελίτα, η οποία έφυγε πλήρης ημερών στα 94 της χρόνια. Μέρες μετά, οι κάτοικοι συνειδητοποιούν ότι η κοινότητά τους έχει εξαφανιστεί από τους περισσότερους χάρτες. Το σήμα χάνεται από τα κινητά τηλέφωνα, παράξενοι επισκέπτες κάνουν την εμφάνισή τους και ένας αδιόρατος κίνδυνος καραδοκεί όχι πολύ μακριά…

Άποψη: Κάπως επιτηδευμένα ακατάτακτο φιλμ, με το προ διετίας βραβείο της Επιτροπής του Φεστιβάλ Καννών στις αποσκευές του, κάπου μεταξύ γουέστερν, μπιμουβάδικου θρίλερ μυστηρίου και λαϊκού καταγγελτικού σινεμά, με μια αίσθηση αναρχίας, αλλά και μαστούρας διάχυτης στον… αέρα και την λογική της κινηματογράφησης.

Ένα χωριό που θυμίζει κάτι σαν Twin Peaks των (πολύ) φτωχών, με τον σουρεαλισμό και το παραισθησιογόνο κατηγορώ να αγκαλιάζονται συχνά πυκνά, με αποτέλεσμα ένα αγροτικό  exploitation που θέλει να μιλήσει για την διεφθαρμένη πολιτική σκηνή της Βραζιλίας, κάπου το κάνει εύγλωττα, κάπου… ξεχνιέται, προσπαθεί να αναμίξει διάφορά κινηματογραφική είδη και υφολογικούς στοχασμούς, κάπου το κάνει αδέξια (αλλά χαριτωμένα), κάπου καταφέρνει και χαρίζει μερικές σκηνές που πραγματικά αξίζουν τον κόπο, με μια 70s φωτογραφία να κυριαρχεί σε κάθε πλάνο, πραγματικά.

Με ρυθμούς συνολικά στα πρόθυρα του υπνωτισμού, αλλά και κάποιες στιγμές που το μοντάζ κάνει ξερογκαζιές, ο παράξενος κόσμος που προσπαθεί να χτίσει το Bacurau είναι ημιτελής μεν, γοητευτικός δε, ένα αίνιγμα που νομίζεις ότι το έχεις λύσει, αλλά που στο τέλος θα πρέπει να το σκεφτείς ξανά.  

Μη νομίζεις ότι θα βγάλεις άκρη 100%. Ούτε θρίλερ, ούτε ακριβώς δράμα, ένα κινηματογραφικό πείραμα με ωραία ιδέα που θα μπορούσε και θα έπρεπε να απογειωθεί, αντ’αυτού επιλέγει ένα προσωπικό ύφος ρυθμού κινηματογραφικής ραστώνης που με την σειρά του δεν πατά στέρεα, ώστε να καταφέρει να κυρήξει την μικρή του επανάσταση.

Πρώτη δημοσίευση: 26 Aug 2021, 20:23
Ενημέρωση: 2 Sep 2021, 01:01
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Bacurau
Έτος: 
Διάρκεια: 
131
Εταιρία διανομής: 
Release: 
26 Αυγούστου 2021

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
15 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos