Aπρόσμενος έρωτας

Aπρόσμενος έρωτας - κριτική ταινίας

Σύνοψη: O Marcos και η Ana μετράνε 25 χρόνια γάμου. Όταν ο μοναχογιός τους φεύγει από το σπίτι για να πάει στο κολέγιο, το ζευγάρι μπαίνει σε περίοδο κρίσης. Χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση, αποφασίζουν να χωρίσουν τους δρόμους τους. Η εργένικη ζωή μοιάζει έντονη και συναρπαστική αρχικά, αλλά γρήγορα έρχονται τα ερωτηματικά και οι αμφιβολίες. Ο Marcos και η Ana αρχίζουν να αναρωτιούνται για την αγάπη, τη φύση της επιθυμίας, την πίστη και παίρνουν μία απόφαση που θα αλλάξει τις ζωές τους για πάντα.

Άποψη: Μια τυπική ρομαντική κωμωδία για την κρίση μέσης ηλικίας και την διάθεση για αλλαγή, με ένα πολύ εξυπνότερο σενάριο από πολλές άλλες ταινίες του είδους και με δύο πολύ ταλαντούχους ηθοποιούς.

Ο «Απρόσμενος Έρωτας» καταπιάνεται με ένα εν πολλοίς χιλιοειπωμένο θέμα, με την ζωή ενός εδώ και πολλά χρόνια παντρεμένου ζευγαριού, που μόλις φεύγει το παιδί και μένουν μόνοι τους αντιμέτωποι ο ένας με τον άλλον, συνειδητοποιούν ότι δεν έχουν τίποτα άλλο να προσφέρουν ο ένας στον άλλον, όση αγάπη και να υπάρχει. Αυτό τους οδηγεί σε απρόσμενες καταστάσεις και περίεργες συνευρέσεις, που θα τους βγάλει από την ρουτίνα και την πεπατημένη. Και πάλι όμως θα είναι ευχαριστημένοι?

Μπορεί η ταινία να μην είναι οι μπεργκμανικές «Σκηνές από ένα γάμο» ούτε στο ελάχιστο, ωστόσο με ειλικρίνεια, χιούμορ και θάρρος βλέπει όλες τις πτυχές του συγκεκριμένου ζευγαριού, δίνοντάς τους πολύ χρόνο για να συζητήσει, να παίξει, να διασκεδάσει, να στενοχωρηθεί. Ένα καλογραμμένο σενάριο, πάνω στο οποίο άλλωστε βασίζεται, όπως και στις αξιοθαύμαστες ερμηνείες του Ricardo Darin και της Mercedes Moran, δύο σπουδαίοι ηθοποιοί του αργεντίνικου κινηματογράφου που έχουν εξαιρετική χημεία.

Παρά την μεγάλη διάρκειά της (ξεπερνά τις δύο ώρες), ο χρόνος κυλά αβίαστα κάτι το οποίο οφείλεται και στον τρόπο που δομείται η ταινία. Ξεκινά με τους δύο πρωταγωνιστές να σπάνε τον τέταρτο τοίχο και να μιλούν στους θεατές διηγούμενοι την ιστορία της ζωής της ή ορθότερα την ιστορία μιας αγάπης, την historia de un amor, ένα τραγούδι που θα ταίριαζε γάντι ως μουσικό επιστέγασμα της δικής τους ιστορίας. Το πρώτο μέρος αποτελείται από την ξαφνική αλλαγή και την αιφνιδιαστική όσο και οδυνηρή διαπίστωση για την πορεία της σχέσης του, ενώ το δεύτερο μέρος ξεκινάει από την διασκέδαση, δείχνοντας σχεδόν ως καρικατούρες και με την μορφή τραγέλαφου τις μεταγενέστερες σχέσεις τους, για να καταλήξει πάλι στον πόνο της διαπίστωσης του τι αξίζει εν τέλει, κάτι που θα τους κάνει να πάρουν μερικές αποφάσεις.

Ένα απλό, μα όχι απλοϊκό, στόρι, που παρά την έλλειψη πρωτοτυπίας της ιστορίας και το ότι δεν προσθέτει κάτι καινούργιο στο ζήτημα των διαπροσωπικών σχέσεων, καταλήγει να σε συνεπαίρνει εξαιτίας ακριβώς αυτής της απολύτως ανθρώπινης απλότητας και αλήθειας. Η αλήθεια είναι αυτό που ενδιαφέρει και την ταινία, μιας και αλήθεια είναι ό,τι δεν παρασύρεται στην λήθη.

Πρώτη δημοσίευση: 26 Sep 2019, 03:46
Ενημέρωση: 3 Oct 2019, 03:53
Τίτλος:
Aπρόσμενος έρωτας (El amor menos pensado)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
116
Εταιρία διανομής: 
Release: 
26 Σεπτεμβρίου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Hunger Games Ballad, από την Spentzos Hunger Games Ballad, από την Spentzos