ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Υπόθεση:
Μια από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές κινηματογραφικές επιτυχίες όλων των εποχών στην Ιταλία, διασκευάζεται τον σκηνοθέτη της και τους σεναριογράφους της «Νήσου» και ένα μεγάλο καστ ηθοποιών. Ο πιο δύσκολος πόλεμος είναι παραδοσιακά αυτός μεταξύ των φύλων – ο πιο σέξι, σαφώς ακήρυχτος, αλλά και συναρπαστικός τις περισσότερες φορές, πόλεμος χωρίς κανόνες και όρια! Τέσσερις ερωτικές και απόλυτα πιπεράτες ιστορίες συνθέτουν ένα συναρπαστικό, μοντέρνο, κινηματογραφικό παζλ στην θεότρελη κωμωδία καταστάσεων που κατάφερε να κλείσει σπίτια στην Ιταλία. Οι εξωσυζυγικές περιπέτειες ενός προπονητή γυναικείας ομάδας βόλεϊ, μια κολλητή κι ένας κολλητός που ερωτεύονται την ίδια γυναικάρα, μια ανέλπιστα αταίριαστη σχέση μεταξύ ετερώνυμων και οι μετά-συζυγικές αναζητήσεις ενός γάμου της συμφοράς μπλέκονται με τον πιο απρόβλεπτο τρόπο και μοιράζουν άφθονο γέλιο!

Συνεντεύξεις

Χρήστος Δήμας

- Ποιο στοιχείο του σεναρίου σε ιντρίγκαρε περισσότερο;
Για μένα το σενάριο έχει να κάνει με τη μοναξιά, την αγάπη, τη φιλία, τη δεύτερη ευκαιρία… ή ακόμη και με τη χαμένη ευκαιρία. Η  πρόκληση ήταν στο  να αφηγηθείς  κινηματογραφικά όλα αυτά που μπορεί να είναι και δραματικά και σοβαρά, χρησιμοποιώντας  την φόρμα της κομεντί. Πίσω από την επιφάνεια μια τρυφερής και έξυπνης ιστορίας οι σεναριογράφοι μίλησαν με ένα πολύ σημερινό τρόπο για  τις σχέσεις καθώς και για την ανάγκη να πούμε σε κάποιον - κάπου - κάποτε το «σ’ αγαπώ» ή και το συγγνώμη....
- Μετά τη «Νήσο», ο χειρισμός ενός μεγάλου καστ δεν ήταν κάτι το εντελώς ξένο για σένα και άρα μάλλον και όχι το δυσκολότερο κομμάτι της δουλειάς. Ποια ήταν λοιπόν η μεγαλύτερη πρόκληση του «Amore Mio»;
Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να συναντηθούν όλοι αυτοί οι χαρακτήρες και να μπουν στο μπλέντερ και να βεβαιωθούμε ότι όλοι παίζουν στην ίδια ταινία. Και σε αυτή την ταινία η πρόκληση ήταν μεγαλύτερη γιατί δεν υπήρχε το νησί ή η ανάγνωση της διαθήκης για να στους συνδέσουμε όλους μαζί. Όμως είναι ένα κομμάτι πάζλ και όλοι με έναν τρόπο συνδέονται. Τόσο οι σεναριογράφοι όσο και εγώ έπρεπε να δώσουμε την μεγίστη πληροφορία στους ηθοποιούς μας για να παίζουν όλοι πάνω στην ίδια παρτιτούρα. Το καλό είναι ότι το ταλέντο, η εμπειρία, αλλά και όλη αυτή η καλή ενέργεια που έβγαλαν οι ηθοποιοί μας έκαναν τη δουλειά πολύ πιο εύκολη από αυτό που στην αρχή περίμενα. Ήταν μια ευτυχής συγκυρία να βρεθεί όλος αυτός ο κόσμος με τόση διαθεσιμότητα - και δεν μιλάω μόνο σε διαθεσιμότητα χρόνου αλλά κυρίως σε διαθεσιμότητα γενναιοδωρίας. Αν δεν έχεις καλά παιδιά, πέρα από καλούς ηθοποιούς, το όλο σύστημα καταρρέει...
- Ποια είναι η ιστορία που αισθάνεσαι περισσότερο διαφορετική σε σχέση με σένα;
Όλες ήταν κοντά μου. Έπρεπε να βρω σε κάθε ιστορία, σε κάθε χαρακτήρα, σε κάθε σκηνή κάτι δικό μου. Άλλες φορές μπορεί να ήταν κάτι δραματικό, άλλες κωμικό, όμως δεν γινόταν αλλιώς… Όταν ανέλαβα να κάνω την ταινία έπρεπε να βρω τον εαυτό μου μέσα εκεί και με αυτόν τον τρόπο να μπορώ να επικοινωνήσω και με την κάθε ιστορία - αλλά κυρίως με τους ηθοποιούς. Όταν σε ρωτούν πρέπει να απαντάς και η απάντηση πρέπει να έχει σαφήνεια!

- Αναζήτησες κάποιες συγκεκριμένες ταινίες πριν την έναρξη των γυρισμάτων για έμπνευση; Ποια είναι η αγαπημένη σου κινηματογραφική ρομαντική κομεντί;
Τέσσερις γάμοι και μια κηδεία, Love Actually… Αυτές είναι σίγουρα δυο πολύ χαρακτηριστικές ταινίες. Είναι και αστείες και δραματικές αλλά και με μια ελαφράδα που σου αφήνουν ένα χαμόγελο. Γενικώς είμαι κάπως πιο Βρετανός σε αυτό που αντιλαμβάνομαι σαν κωμωδία. Είδα όμως και κάμποσες αθλητικές ταινίες πιο πριν. 

Λεωνίδας Καλφαγιάννης

- Στην δική σου ιστορία, ο έρωτας βάζει σε κίνδυνο μια βαθιά φιλία. Θα μπορούσες να μπεις στον πειρασμό για κάτι αντίστοιχο;
Η ιστορία έχει δείξει ότι έχω κάνει πίσω, έχω παραχωρήσει την θέση μου, σε αντίστοιχη περίπτωση. Δεν θα ρίσκαρα με τίποτα μια βαθιά φιλία για έναν πρόσκαιρο έρωτα. Οι πειρασμοί βέβαια πάντα υπάρχουν και ποτέ δεν ξέρεις εκ των προτέρων αν θα υποκύψεις. Θέλω να βλέπω τους πειρασμούς  σαν μια αφορμή για να ξεπεράσω τα όριά μου, να δοκιμάσω τις αντοχές μου, τις αντιστάσεις μου και τις άμυνές μου. Ωστόσο εύκολα γίνονται παγίδες όταν δεν έχεις καθαρό μυαλό.

- Είναι η ανταγωνιστικότητα του χαρακτήρα σου και δικό σου χαρακτηριστικό;
Ανταγωνιστικότητα ως άνθρωπος δεν έχω. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι καλό χαρακτηριστικό να το έχει κανείς αλλά εμένα δεν μου ταιριάζει. Ο Άρης φαίνεται να λειτουργεί ανταγωνιστικά αλλά νομίζω είναι περισσότερο η συνθήκη του παιχνιδιού που έχει δημιουργήσει με την κολλητή του την Μαρίνα. Έχοντας αυτήν την ιδιαίτερη σχέση "τσιγκλάει" ο ένας τον άλλον, για το ποιος θα τα καταφέρει καλύτερα, αλλά το κάνει πάντα με αγάπη. Σε αυτήν την παιχνιδιάρικη διάθεση του Άρη βρίσκω κοινά στοιχεία με εμένα, αφού το πειραχτήρι που βρίσκεται μέσα μου συχνά ζητάει επιβεβαίωση της παιδικής του φύσης.
- Ποια ήταν η αγαπημένη σου σκηνή από την ταινία;
Όλες οι σκηνές που έκανα με τα παιδιά ήταν ωραίες στα μάτια μου, γιατί η κάθε μία προσθέτει κάτι παραπάνω, σε αυτήν την άτυπη μονομαχία για το ποιος θα είναι ο τελικός νικητής στην καρδιά της Κατερίνας. Κρατάω όμως την σκηνή που, στο τέλος, ο Άρης και η Μαρίνα επιλέγουν την φιλία τους και φεύγουν από το Ναύπλιο μαζί, σαν μικρά παιδιά, φωνάζοντας το γνωστό από τα μικράτα μας " Θάντερ... Θάντερ...Θάντερκατς", υπογραμμίζοντας πόσο αστείοι μπορούμε να γίνουμε κάποιες φορές όταν ερωτευόμαστε.

Πάνος Μουζουράκης

- Μοιράζεσαι κάποια κοινά χαρακτηριστικά με τον χαρακτήρα που υποδύεσαι;
 Νομίζω όλοι κρύβουμε έναν μικρό Τόνι μέσα μας, ο οποίος σε άλλους είναι πιο δραστήριος και σε άλλους όχι τόσο. Επίσης ο Τόνι μπορεί να είναι και μια φάση που περνάμε πολλοί από μας και μερικοί δεν την ξεπερνάνε ποτέ. Νομίζω ότι αυτό που αντιπροσωπεύει ως Ήρωας ο Τόνι είναι το απόλυτο αρσενικό ΕΓΩ, που όταν αυτό πληγώνεται, φανερώνεται από πίσω η βαθύτερη και πραγματική ανάγκη για την αγάπη και την στοργή, που αποδεικνύει ότι εμείς οι άντρες είμαστε απλά μεγάλα παιδιά, που τους λείπει η μαμά τους. 
- Η υποκριτική μοιάζει να σε έχει κερδίσει για τα καλά. Προτιμάς όμως την τηλεόραση, το θέατρο ή το σινεμά;
 Θέατρο και τηλεόραση έκανα αρκετά. Το σινεμά είναι κάτι καινούργιο για μένα, όποτε κερδίζει. 
- Ποια ήταν η δυσκολότερη και ποια η διασκεδαστικότερη σκηνή στα γυρίσματα;
 Δυσκολότερη, το κουστούμι αρκούδας που φοράω στον αγώνα, πολύ ζεστή στολή, πολύ χοροπήδημα, ιδρώτας, ένας τραγικός πόνος στην μέση και περιορισμένη όραση από τις μικρές τρύπες στην μάσκα που, με κατέστησαν επικίνδυνο για τον εαυτό μου και τον περιβάλλοντα χώρο. 
Διασκεδαστικότερη η σκηνή του group therapy, όπου συμμετείχαν και έπαιξαν οι αγαπημένοι άνθρωποι του συνεργείου και ανάμεσά τους ο σκηνοθέτης μας, ο διευθυντής φωτογραφίας, ο σεναριογράφος μας και σε Οσκαρική ερμηνεία, ο Γιάννης Παμούκης (make-up).

Αθηνά Οικονομάκου

- Βλέπεις κάποια χαρακτηριστικά σου στη Νεφέλη;
 Νομίζω μόνο τον δυναμισμό της!

- Φαίνεται ότι στην τηλεόραση έχεις αφιερώσει μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο κομμάτι της υποκριτικής σου σταδιοδρομίας – και αυτή είναι η δεύτερη ταινία σου συνολικά στο σινεμά. Θα ήθελες τον κινηματογράφο στα μελλοντικά σου σχέδια;
Λατρεύω τον κινηματογράφο και ειδικά μετά από αυτή την τελευταία συνεργασία μπορώ να πω ότι προτιμώ τον κινηματογράφο περισσότερο από όλα τα άλλα είδη! Θεωρώ ότι το σινεμά με ολοκληρώνει και μου ταιριάζει απόλυτα!

- Πώς ήταν η συνεργασία σου με τον Πάνο Μουζουράκη; Έχεις αντιμετωπίσει τέτοιους τύπους στη ζωή σου;
Με τον Πάνο γνωριζόμασταν πριν από τα γυρίσματα της ταινίας. Είναι ένα ιδιαίτερο παιδί, με πολύ ξεχωριστή προσωπικότητα και δυστυχώς ή ευτυχώς τρομερά παρεξηγημένο! Είναι ένα υπέροχο πλάσμα, πολύ ευαίσθητο, με εξαιρετικό ταλέντο… Eίναι γεννημένος καλλιτέχνης! Μέσα από την ταινία δεθήκαμε περισσότερο και νιώθω  πολύ τυχερή που συνεργάστηκα μαζί του!

 

Ιωάννα Πηλιχού

- Το ερωτικό τρίγωνο στο οποίο εμπλέκεται ο χαρακτήρας σου είναι αρκετά διαφορετικό από τα συνηθισμένα, αφού και οι τρεις συμμετέχοντες γνωρίζουν τι συμβαίνει. Θα μπορούσες ποτέ να διεκδικήσεις με παρόμοιο τρόπο κάποιο σύντροφο;
- Όχι, δεν θα μπορούσα να διεκδικήσω κάποιον, γιατί η 'διεκδίκηση' απέχει πολύ από την ιδιοσυγκρασία μου! Είμαι της άποψης ότι αν χρειάζεται να διεκδικήσεις έναν άνθρωπο, τότε ευθύς εξαρχής δεν έχει νόημα να μπεις σε μια τέτοια ιστορία, γιατί αυτός ο άνθρωπος δεν είναι ολοκληρωτικά αφοσιωμένος κ προσανατολισμένος σε εσένα..
- Τι ήταν αυτό που σε δυσκόλεψε περισσότερο στον χαρακτήρα σου;
- Ο συγκεκριμένος ρόλος είναι ιδιαίτερος, γιατί πέρα από το ότι μπαίνει στη διαδικασία να 'ανταγωνίζεται' τον κολλητό της φίλο για μία σχέση, η συγκεκριμένη σχέση είναι με γυναίκα! Αυτομάτως τα δεδομένα λοιπόν είναι πολύπλοκα, και με νέες προσλαμβάνουσες για εμένα!
- Στην δική σου ιστορία η φιλία μπαίνει εμπόδιο στον έρωτα και το αντίστροφο. Θα μπορούσε κάτι τέτοιο να συμβεί και στη δική σου ζωή;
- Θεωρώ τη φιλία ιερή, και έχει υψηλή θέση στη ζωή μου! Σίγουρα δεν θα άφηνα να μπει εμπόδιο ο έρωτας στη φιλία, ή το αντίστροφο! Οι καθαρές σχέσεις είναι άκρως απαραίτητες για εμένα!

Ιωάννα Τριανταφυλλίδου

- Η Εύα είναι μια κοπέλα αφοσιωμένη στο επάγγελμά της αλλά και ιδιαίτερα επίμονη στο «κυνήγι» του άντρα που έχει ερωτευτεί. Θα μπορούσες να κάνεις το ίδιο και στην δική σου ζωή;
Δεν θεωρώ ότι η αφοσίωση στον έναν τομέα θα έπρεπε να αποκλείει την αφοσίωση στον άλλο. Είναι εντελώς διαφορετικές οι ανάγκες που καλύπτει ο καθένας και έχουν να κάνουν με τις προτεραιότητες που έχουμε τη δεδομένη στιγμή. Ως Ιωάννα δε φημίζομαι για τις "κυνηγετικές" μου ικανότητες, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για έναν άντρα παντρεμένο που μόλις απέκτησε το πρώτο του παιδί. Ακόμα και πολύ ερωτευμένη να ήμουν νομίζω ότι αυτός ο παράγοντας και μόνο θα ήταν αρκετός ώστε να μην το εξωτερικεύσω. Σε μια σχέση που σήμαινε πολλά για μένα πάντως, θα προσπαθούσα πολύ προκειμένου να κρατήσει, χωρίς να φτάσω στο σημείο να το εκβιάζω όμως γιατί τότε νομίζω χάνεται το νόημα.                  
- Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση και τι απόλαυσες περισσότερο;
Ήταν πολύ μεγάλη μου χαρά να είμαι στο Amore Mio. Εξαρχής μου άρεσε πολύ το σενάριο γιατί έχει να κάνει με τον έρωτα, ένα πανανθρώπινο και διαχρονικό θέμα, σε πολλές διαφορετικές μορφές και αποδίδεται ναι μεν με χιούμορ αλλά με μία πολύ ανθρώπινη και ευαίσθητη διάθεση. Ήταν μεγάλη χαρά η γνωριμία μου με το Χρήστο Δήμα, καθώς πρόκειται για έναν ευγενέστατο άνθρωπο πάνω από όλα αλλά και γνώστη του αντικειμένου του, γεγονός που σε διευκολύνει να βγάλεις τον καλύτερό σου εαυτό. Η μεγαλύτερη πρόκληση νομίζω ήταν το γεγονός ότι έπρεπε να μπω στην ψυχολογία και στην κινησιολογία της αθλήτριας και να μάθω βόλεϊ, κάτι στο οποίο με βοήθησε τόσο ο προπονητής μου αλλά και οι "συμπαίκτριές" μου και πραγματικά ήταν μία αξέχαστη εμπειρία. 

- Η ιστορία σου ισορροπεί ανάμεσα στις κωμικές και τις δραματικές στιγμές. Ποιο από τα δύο είδη προτιμάς;
Για μένα δεν υπάρχει τόσο έντονα αυτός ο διαχωρισμός. Όπως και στη ζωή, ακόμα και στις πιο δραματικές στιγμές υπάρχει η ανάγκη για γέλιο και στις πιο αστείες μπορεί να υπάρχει έντονη δραματικότητα. Οπότε σε κάθε ρόλο θεωρώ ότι υπάρχουν και τα δύο, και ακόμα κι αν το ένα δεν είναι εμφανές προσπαθώ να το εντοπίσω μόνη μου. Θα ήταν χαρά μου πάντως να μπορώ να ασχολούμαι και με τα δύο είδη και να μπορώ να κάνω διαφορετικά πράγματα. Το καθένα έχει τη δική του ομορφιά και δυσκολία για μας τους ηθοποιούς και προσφέρει ισάξια συγκίνηση και εκτόνωση για το θεατή.

 

Πρώτη δημοσίευση: 19 Mar 2015, 15:31
Ενημέρωση: 25 Mar 2015, 12:12
Τίτλος:
Amore mio (Amore mio)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
95
Εταιρία διανομής: 
Release: 
19 Μαρτίου 2015

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos