American Traitor: The Trial of Axis Sally

American Traitor: The Trial of Axis Sally - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η Αμερικανίδα Mildred Gillars συνεργάστηκε με τον Joseph Goebbels ως  ραδιοφωνική εκφωνήτρια της ναζιστικής προπαγάνδας,

Μετά τη λήξη του πολέμου συνελήφθη στο Βερολίνο κατηγορούμενη για προδοσία. Ο διάσημος δικηγόρος James Laughlin είναι εκείνος που αναλαμβάνει την πολύκροτη υπόθεση της υπεράσπισή της.

Άποψη: Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος από τον τερματισμό μέχρι και σήμερα αποτελεί μία αστείρευτη πηγή έμπνευσης για την κινηματογραφική τέχνη τροφοδοτώντας με άφθονο υλικό ταινίες που καταπιάνονται με άγνωστες, γνωστές ή λιγότερες γνωστές ιστορίες της περιόδου εκείνης.

Μία άγνωστη, τουλάχιστον για τους μη Αμερικανούς, ιστορία πραγματεύεται η ταινία American Traitor:The Axis Sally που επικεντρώνεται στην περίπτωση της Mildred Gillars, η οποία έδρασε για λογαριασμό του ναζιστικού καθεστώτος ως ραδιοφωνική εκφωνήτρια και κατηγορήθηκε για προδοσία στην Αμερική με τη λήξη του πολέμου. Η όποια δυναμική της ιστορίας της ματαιόδοξης Αμερικανίδας που μεταμορφώθηκε από wannabe ηθοποιός σε γρανάζι της ναζιστικής προπαγάνδας τραγουδώντας ηττοπαθή τραγούδια στους Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονταν στην Ευρώπη αλλά και στις οικογένειες που άφησαν εκείνοι πίσω τους εξασθενεί μέσα από μία ρηχή αφήγηση.

Ο  Michael Polish επιχειρεί μία αισθητικά άρτια αλλά κατά τ΄ άλλα επιδερμική μεταφορά της περιπέτειας της Mildred Gillars χωρίς να εμβαθύνει στην ουσία των ηθικών και ιδεολογικών θεμάτων που ανεπαρκώς και άτεχνα αναπτύσσονται. Ενώ δηλαδή η ταινία έχει στη διάθεσή της ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και πλούσιο υλικό, το οποίο  θα μπορούσε να αξιοποιήσει για να σκάψει βαθιά φτάνοντας στον πυρήνα των καταστάσεων που μετέτρεψαν την Gillars στην Axis Sally, αρκείται σε μία επιφανειακή προσέγγιση των γεγονότων που δε μας βοηθά να ταυτιστούμε με την ηρωίδα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι η αδυναμία  της Meadow Williams να ανταποκριθεί στο ρόλο της ως Gillars. Παραμένοντας ψυχρή και υποτονική καθόλη τη διάρκεια της ταινίας δεν καταφέρνει να ζωντανέψει κινηματογραφικά την προσωπικότητα της ηρωίδας και να εμβαθύνει στην ψυχοσύνθεση της αλλά και τη σχέση της με το Τρίτο Ράιχ που την έφερε αντιμέτωπη με την κατηγορία της προδοσίας.

Ούτε ο  Al Pacino καταφέρνει με το ρεσιτάλ ερμηνείας του στη δικαστική αίθουσα να σώσει την ταινία από τις αστοχίες της με το συνολικό αποτέλεσμα να οδηγεί σ΄ ένα ιδιαίτερα άνευρο, μέτριο και σε στιγμές βαρετό δικαστικό δράμα.

Aναστασία Σταθά

Πρώτη δημοσίευση: 24 Jun 2021, 03:10
Ενημέρωση: 1 Jul 2021, 04:30
Τίτλος:
American Traitor: The Trial of Axis Sally (Αμερικανική προδοσία)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
109
Εταιρία διανομής: 
Release: 
24 Ιουνίου 2021

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Shirley

Shirley

Θα το βρείτε: Netflix

Όπως μας ενημερώνει από την αρχή το “Shirley”, το 1968 ανάμεσα στα 435 μέλη...
16 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos