All the money in the world

all the money in the world - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Ρώμη, 1973. Κουκουλοφόροι απαγάγουν τον 16χρονο εγγονό του Τζον Πολ Γκέτι, του πιο πλούσιου ανθρώπου στον κόσμο. Ένας πανίσχυρος, δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας πετρελαίου, απίστευτα μίζερος, απρόσωπος και τσιγγούνης, ο οποίος αρνείται ευθαρσώς και δημοσίως να πληρώσει τα λύτρα στους απαγωγείς για να σώσει τη ζωή του αγαπημένου του εγγονού. Η αφοσιωμένη και δυναμική μητέρα του έφηβου καλείται να σηκώσει μόνη της το βάρος της απαγωγής και να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να σώσει τον γιό της. 

Άποψη: Είναι σχεδόν αδύνατον να παρακολουθήσει κανείς το "All the money in the world" ανεπηρέαστος, μετά τα όσα έχουν προηγηθεί με την εκβιαστική αντικατάσταση του Κέβιν Σπέισι από τον Κρίστοφερ Πλάμερ εξ'αιτίας των αλεπάλληλων κατηγοριών για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση του μέχρι μερικών εβδομάδων αρχικού πρωταγωνιστή του φιλμ. Ναι, καλά διαβάσατε, εβδομάδων, καθώς τα γυρίσματα των σκηνών που μετείχε ο Σπέισι (δηλαδή ΠΑΡΑ πολλών) επαναλήφθηκαν και ολοκληρώθηκαν μέσα σε λιγότερες από 10 ημέρες, επιχρωματίζοντας ένα ιδιότυπο hype για την ταινία, ίσως και μοναδικό στα χρονικά.

Η αλλαγή της τελευταίας στιγμής ίσως να βγήκε σε καλό, δεδομένου ότι ο Πλάμερ είναι πολύ πιο κοντά ηλικιακά στον αληθινό Γκέτι, σε αντίθεση με τον Σπέισι που επωμίστηκε ένα βαρυφορτωμένο μακιγιάζ στα λίγα που είχαμε προλάβει να διαπιστώσουμε, ενώ και η ερμηνεία του είναι με διαφορά η πιο ενδιαφέρουσα, όσο και αν προσπαθεί φιλότιμα η Μισέλ Ουίλλιαμς να αποδώσει την "ατσαλάκωτη" μεν επιφανειακά μητέρα που μέσα της όμως μοχθεί και αγωνιά για να σώσει το τέκνο.

Συνολικά ωστόσο, περίμενες κάτι περισσότερο από τον Σκοτ, ο οποίος ναι, δεν απογοητεύει σχετικά με το σασπένς, την ένταση, τις καλοστημένες σκηνές δράσης, τον ρεαλισμό, την αναπαράσταση της εποχής, τον ρυθμό: η βιρτουοζιτέ του είναι δεδομένη και αποδεδειγμένη. Αυτό έλειπε δα.

Εκεί που υστερεί όμως και μάλλον απογοητεύει είναι στην σκιαγράφηση των υπόλοιπων χαρακτήρων και ειδικά των "κακών" που δείχνουν ασυγχώρητα γραφικοί, οι προβληματισμοί που προσπαθεί να αναπτύξει σχετικά με την ηθική του καπιταλιστικού χρήματος είναι απλοϊκοί και οι ευκολίες που διαχειρίζεται πολλές, στην προσπάθειά του να τονώσει το ενδιαφέρον όσο πλησιάζουμε προς το τέλος, μιας και το αποτέλεσμα είναι γνωστό σε όποιον θελήσει να το ψάξει. 

Να περνάει η ώρα με ποπ κορν και μπύρα είναι μια χαρά, αλλά είναι αμαρτία να μπαίνει η υπογραφή του 80χρονου Σκοτ σε τόσο "εύκολα" (για την κλάση του) κατασκευάσματα.

Πρώτη δημοσίευση: 21 Dec 2017, 15:29
Ενημέρωση: 28 Dec 2017, 13:59
Συντάκτης: 
Τίτλος:
All the money in the world (Όλα τα λεφτά του κόσμου)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
132
Εταιρία διανομής: 
Release: 
21 Δεκεμβρίου 2017

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
20 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos