20th century women

20th century women - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Santa Barbarba, 1979 και o 15χρονος Jamie μένει με τις τρεις γυναίκες της ζωής του: την χωρισμένη 55χρονη μητέρα του Dorothea, την 24χρονη Abbie που νοικιάζει ένα δωμάτιο στο σπίτι τους και την καλύτερή του φίλη/πρώτο του έρωτα, Julie, που ανεβαίνει κρυφά κάθε βράδυ στο δωμάτιό του για να κοιμηθούν μαζί. Η μητέρα του, σε μια προσπάθεια να τον καταλάβει και να τον κάνει «έναν ευτυχισμένο άντρα» ζητάει τη βοήθεια των δύο νεαρότερων γυναικών, καθώς πιστεύει ότι έχουν πολλά να του μάθουν.

Άποψη: Το 20th Century Women δεν είναι η indie ταινία με τους έφηβους ήρωες που προσπαθούν να βρουν τη θέση τους στον κόσμο, ενώ οι γονείς τους παρουσιάζονται σαν δισδιάστατες καρικατούρες, οι οποίοι ανήκουν σε άλλη εποχή. Είναι η ταινία που παρουσιάζει μια μητέρα που προσπαθεί να κάνει αυτό που μερικοί γονείς, ακόμα και μικρότεροι σε ηλικία, καμιά φορά δεν σκέφτονται καν: να καταλάβει τι θέλει το παιδί της και να κατανοήσει τους κανόνες, τις συνθήκες και τις συνήθειες της κοινωνίας στην οποία μεγαλώνει, χωρίς να κρίνει.

Η μεγάλη διαφορά ηλικίας (40 χρόνια) ανάμεσα σε μητέρα και γιο είναι τελικά αυτό που τους φέρνει πιο κοντά, αντί να τους αποξενώσει, καθώς και οι δυο κάνουν μια συνειδητή προσπάθεια να καταλάβουν ο ένας τον άλλο, αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό.

Το να πει κανείς ότι η Annette Bening είναι φοβερή στο ρόλο της μητέρας είναι understatement. Είναι ο  πυρήνας του 20th Century Women και ούτε ένα σήκωμα του φρυδιού της δεν μοιάζει αταίριαστο, ούτε μισή σιωπή της δεν αποδίδεται ως κάτι το απολύτως φυσικό. Είναι απόλαυση να την παρακολουθείς, τόσο μόνη της όσο και στις σκηνές που μοιράζεται με το υπόλοιπο, εξαιρετικό cast.

Αμέσως καλύτερη είναι η Greta Gerwig ως Abbie, η νεαρή φωτογράφος που αναρρώνει από καρκίνο της μήτρας και αναλαμβάνει την εκπαίδευση του Jamie σε ζητήματα φεμινισμού και punk σκηνής. Η Gerwig είναι κομμένη και ραμμένη για ρόλους ανήσυχων γυναικών με καλλιτεχνικές ανησυχίες, αλλά διαθέτει την ερμηνευτική ικανότητα που απαιτείται για να μην καταλήξουν ως στερεότυπα τύπου «η περίεργη punk φίλη».

To cast συμπληρώνουν επάξια η Elle Fanning ως Julie, το πολύπλοκο κορίτσι που θες αλλά δεν σε θέλει (έχει όμως έναν σοβαρό λόγο στην προκειμένη περίπτωση) και ο Billy Crudup, ως η μόνη αντρική παρουσία στη ζωή του Jamie, καθώς κι αυτός νοικιάζει δωμάτιο στο σπίτι της οικογένειας.

Ο Mills χρησιμοποιεί αποτελεσματικά φωτογραφίες και footage για να απεικονίσει κομμάτια της αφήγησης που αναφέρονται σε προηγούμενες δεκαετίες, αποφεύγοντας εντελώς τα flashbacks, τα οποία συνήθως αποσυντονίζουν σε τέτοιους είδους ταινίες. Τα ηλιόλουστα παραθαλάσσια τοπία της Καλιφόρνια και το spot-on soundtrack (η «τάξη» του 1979 με Talking Heads, Black Flag, Buzzcocks κ.ά.) σε βάζουν στο κλίμα της εποχής και συνιστούν ένα είδος ερωτικού γράμματος στην Αμερική, όπως ήταν λίγο πριν την προεδρία του Ronald Reagan.

Έτσι, 6 χρόνια μετά το υπέροχο Beginners, ο Mike Mills δημιουργεί έναν κινηματογραφικό φόρο τιμής στη μητέρα του, στη γυναικεία φύση και στα 70s, με ευαισθησία, χαμηλούς τόνους, ανθρώπινο χιούμορ, ποιητική διάθεση και υπέροχες ερμηνείες.

Πρώτη δημοσίευση: 9 Mar 2017, 14:50
Ενημέρωση: 16 Mar 2017, 14:11
Συντάκτης: 
Τίτλος:
20th century women (Καταπληκτικές γυναίκες)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
119
Εταιρία διανομής: 
Release: 
9 Μαρτίου 2017

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
21 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos