Therese Desqueyroux

Στη γαλλική επαρχία, οι γάμοι κανονίζονται με σκοπό να ενωποιηθούν τα οικόπεδα που ανήκουν στις δυο οικογένειες. Η Thérèse Larroque γίνεται Κυρία Desqueyroux, αλλά η νεαρή γυναίκα, που διακατέχεται από πνεύμα ελευθερίας, ασφυκτιά από τον επαρχιώτικο τρόπο ζωής.
Therese Desqueyroux - κριτική ταινίας

Το τραγικό πεπρωμένο της

Το κύκνειο άσμα του Claude Miller, ο οποίος είχε μαθητεύσει δίπλα στον François Truffaut στον απόηχο της γαλλικής Nouvelle Vague, είναι η δεύτερη κινηματογραφική μεταφορά του ομόνυμου βιβλίου του François Mauriac. Το Thérèse Desqueyroux όμως δεν θυμίζει τίποτα από Nouvelle Vague. Αντιθέτως, έχει μία αρκετά ακαδημαϊκή σκηνοθετική προσέγγιση, δημιουργώντας ένα δείγμα κλασσικού γαλλικού κινηματογράφου, χωρίς όμως αυτό να είναι και απαραίτητα καλό.

Είναι αναμφίβολα ένα φιλμ που απαρτίζεται από πανέμορφες εικόνες και μεστές ερμηνείες, αλλά πολύ δύσκολα καταφέρνει να λάμψει και να συναρπάσει. Η ιστορία της Thérèse Desqueyroux θυμίζει πολύ αυτήν της Virginia Wolf – ειδικά έτσι όπως αυτή αποτυπώνεται στην ταινία [και βιβλίο] Οι Ώρες. Μόνο που η Virginia Wolf εξέφραζε και διοχέτευε τις ψυχώσεις και τις εμμονές της στο γράψιμο, ενώ η Thérèse Desqueyroux, καθότι χαρακτήρας μυθοπλασίας κιόλας, είναι πολύ πιο βαθιά προβληματική, αφήνοντας τον υπερσκεπτόμενο εγκέφαλό της να την οδηγήσουν σε διάφορες παράλογες πράξεις.

Η αξιοζήλευτη ερμηνεία της Audrey Tautou δίνει βάθος, χρώμα και στυβαρή υπόσταση στην Thérèse Desqueyroux, ταυτόχρονα όμως δε μας αποκαλύπτει ποτέ τι είναι αυτό που θέλει πραγματικά, και κατ’αυτό τον τρόπο δε μας αφήνει να τη συμμεριστούμε πλήρως και να ταυτιστούμε με τον πόνο της.

Τάσος Κλειδωνόπουλος

Πρώτη δημοσίευση: 22 Aug 2013, 09:44
Ενημέρωση: 29 Aug 2013, 11:49
Τίτλος:
Therese Desqueyroux (Το κρυφό πάθος της Τερέζ Ντ.)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
110
Εταιρία διανομής: 
Release: 
22 Αυγούστου 2013

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos