Star Trek into darkness

Ο Κερκ, ο Σποκ, η Ουχούρα και το υπόλοιπο πλήρωμα του θρυλικού διαστημοπλοίου Enterprise βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν πανίσχυρο εχθρό από το μακρινό παρελθόν, με έφεση στα τρομοκρατικά χτυπήματα, την ταυτότητα του οποίου δείχνει να γνωρίζει πολύ καλά ο ναύαρχος του αστροστόλου.
Star Trek into darkness - κριτική ταινίας

Χάρμα, για trekkies και μη

Η παρθενική τρισδιάστατη προσθήκη στην κινηματογραφική μυθολογία του Star Trek, είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο συναρπαστικά και πλέον καλογυρισμένα blockbusters που θα δείτε φέτος, ανεξάρτητα από το αν δηλώνετε «Trekkie» ή όχι.

Η μεθοδικά ξεδιπλωμένη πλοκή μάς φέρνει ακόμη πιο κοντά με τους χαρακτήρες και τις μεταξύ τους -μονίμως τεταμένες- σχέσεις αγάπης/μίσους, καθιστώντας παράλληλα τον Σποκ του -πάντα θαυμάσιου Ζάκαρι Κουίντο- την πιο ενδιαφέρουσα περσόνα από το σταθερό καστ. Παράλληλα, μας επιφυλάσσει ορισμένες από τις πιο σφοδρές συγκρούσεις σώμα με σώμα που έχουμε παρακολουθήσει τελευταία, με αποκορύφωμα εκείνη ανάμεσα στον Κουίντο και τον Κάμπερμπατς προς το κλείσιμο της ταινίας, την οποία θα κάνετε καιρό να ξεχάσετε. Εκεί, όμως που το «Star Trek into Darkness» κάνει τη διαφορά σε σχέση με το πολύ καλό πρώτο φιλμ, είναι πως εκμεταλλεύεται ιδιαίτερα εμπνευσμένα το πλουσιότατο υπάρχον υλικό της σειράς. Έτσι, εδώ επανεμφανίζεται για πρώτη φορά μετά από καιρό η θρυλική πολεμική φυλή των Κλίνγκον, οι οποίοι κατοικοεδρεύουν στον –μισοκατεστραμμένο από τους συνεχείς πολέμους– Κρόνο, ενώ, το κυριότερο, μας συστήνεται εκ νέου ο διαβόητος Khan (το -μέχρι πρόσφατα- καλά κρυμμένο μυστικό της ταινίας), ο πλέον αδυσώπητος κακός που έχει περάσει ποτέ από το σύμπαν του Star Trek, ενσαρκωμένος υποδειγματικά από τον εξαιρετικό –για μια ακόμη φορά– Μπένεντικτ Κάμπερμπατς.

Κι ενώ τα περίτεχνα ειδικά εφέ και τα φαντασμαγορικά set pieces δικαιολογούν ως ένα σημείο την τρισδιάτατη κινηματογράφηση (φροντίστε, πάντως, να επιλέξετε την καλύτερη δυνατή αίθουσα, αν σκοπεύετε να το παρακολουθήσετε σε 3D, αλλιώς τη ζαλάδα δεν τη γλιτώνετε), εκεί όπου πραγματικά μένεις με το στόμα ανοιχτό, είναι όταν διαπιστώνεις το πόσο... ξεκαρδιστική είναι κατά διαστήματα η ταινία, παρά το γεγονός ότι το «into darkness» δεσπόζει φαρδύ-πλατύ στον τίτλο της.

Οι «Trekkies» σίγουρα θα δακρύσουν από συγκίνηση, οι υπόλοιποι θα την περάσουν χάρμα.

Χάρης Παπαπαναγιώτου

Πρώτη δημοσίευση: 11 Jul 2013, 15:20
Ενημέρωση: 18 Jul 2013, 13:43
Τίτλος:
Star Trek into darkness (Star Trek into darkness)
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
130
Εταιρία διανομής: 
Release: 
11 Ιουλίου 2013

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
23 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos