Safe house

Ένας νεαρός πράκτορας της CIA πρέπει να μεταφέρει έναν επικίνδυνο εγκληματία, πρώην πράκτορα της CIA σε άλλον ασφαλή προορισμό έπειτα από επίθεση που δέχονται στο κρησφύγετο όπου αρχικά βρίσκονταν…

Safe house - κριτική ταινίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Η λέξη κρησφύγετο έχει ακουστεί σε πολλές ταινίες, αλλά ποτέ δεν αποτελούσε το βασικό σημείο αναφοράς μιας ταινίας. Έτσι συνέλαβα την ιδέα να συνδυάσω έναν ιδεαλιστή υπεύθυνο κρησφύγετου με ένα βετεράνο, κυνικό, που έχει παραιτηθεί από κάθε ιδεολογία. Μπορεί κανείς να πει πως πρόκειται για road movie, αφού αφορά σε δύο άντρες που προσπαθούν να πάνε από ένα σημείο (πρώτο κρησφύγετο) σε ένα άλλο (δεύτερο κρησφύγετο). Το ενδιαφέρον μάλιστα είναι πως οι δύο ήρωες έχουν τελείως διαφορετικούς χαρακτήρες και βρίσκονται σε διαφορετικό σημείο της καριέρας τους.» σχολιάζει ο σεναριογράφος Ντέιβιντ Γκούγκενχαϊμ.

Το βασικό ερώτημα της ταινίας είναι, κατά πόσο είναι τελικά εφικτό να διατηρήσει κανείς, μεγαλώνοντας, την ηθική και την ακεραιότητά του, σε έναν κόσμο κυνικό και διεφθαρμένο...

Ο σκηνοθέτης Ντάνιελ Εσπινόζα σχολιάζει αναφορικά με την επιλογή του να αναλάβει τη συγκεκριμένη ταινία «Το παρελθόν μου είναι κατεξοχήν Ευρωπαϊκό. Στην παρούσα φάση αναζητούσα ένα αρχετυπικό ταξίδι χαρακτήρων.» Και η ταινία αυτή το προσέφερε: Ένας παλιός «πολεμιστής» που ξέρει πως ο κόσμος είναι διεφθαρμένος και ένας νέος πράκτορας που πιστεύει πως το καλό πάντα θριαμβεύει. Και συνεχίζει «Η ταινία ξεκινά με ένα μεμονωμένο γεγονός: ένας διαβόητος εγκληματίας παραδίδεται. Το ερώτημα είναι τι τον ανάγκασε να το κάνει αυτό. Στην πορεία μάλιστα αναπτύσσεται και μια στενή, ιδιότυπη σχέση μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών. Μια σχέση μέντορα και προστατευόμενου.» επιπλέον, τονίζει ο σκηνοθέτης «Με την ταινία αυτή γνώρισα και συνεργάστηκα με τα μεγαλύτερα ταλέντα του χώρου. Για ένα νεαρό από τη Σουηδία κάτι τέτοιο είναι σπάνιο.»

Ο Ντένζελ Ουάσινγκτον ενθουσιάστηκε με την ιδέα να υποδυθεί έναν άντρα που καταζητείται σε τέσσερις ηπείρους για κατασκοπεία, ενώ ο Ράιαν Ρέινολντς, έχοντας ενθουσιαστεί με το σενάριο, άδραξε με χαρά την ευκαιρία να δουλέψει μαζί με τον Ντάνιελ Εσπινόζα, που θεωρεί απρόβλεπτο δημιουργό και τρομερά ενδιαφέροντα καθώς και με τον Ντένζελ Ουάσινγκτον, από τον οποίο πήρε πολύτιμα «μαθήματα». Στο πλευρό τους βρίσκουμε τη Βέρα Φαρμίγκα, σε ένα ρόλο που αρχικά προοριζόταν για άντρα.

Το αρχικό σενάριο τοποθετούσε τη δράση στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, αλλά οι δημιουργοί προτίμησαν τη Νότια Αφρική, πράγμα στο οποίο συμφώνησε και ο σεναριογράφος. Συγκεκριμένα, γυρίσματα έγιναν στο Κέιπ Τάουν (όπου δε γίνονται πολλά γυρίσματα αμερικανικών ταινιών) και συγκεκριμένα στη Λάνγκα και στο στάδιο Γκρίνποϊντ (όπου είχε φιλοξενηθεί το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2008). Τα υπόλοιπα γυρίσματα έγιναν σε Παρίσι και Ουάσινγκτον. 

Πρώτη δημοσίευση: 22 Mar 2012, 11:30
Ενημέρωση: 6 May 2019, 11:45
Τίτλος:
Safe house (Το κρησφύγετο)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
115
Εταιρία διανομής: 
Release: 
22 Μαρτίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Zone of interest, από την Spentzos Zone of interest, από την Spentzos