Populaire

Η νεαρή Rose ζει σε ένα μικρό χωριό στη Νορμανδία αλλά ονειρεύεται μια άλλη ζωή. Φεύγει για τη Λιζιέ όπου ο Louis, ιδιοκτήτης ενός ασφαλιστικού γραφείου, την προσλαμβάνει ως γραμματέα. Η Rose, που έχει το χάρισμα να δακτυλογραφεί με ιλιγγιώδη ταχύτητα, ξυπνά το φιλόδοξο αθλητικό πνεύμα που κρύβει μέσα του ο Louis ο οποίος αποφασίζει να την κάνει πρωταθλήτρια στη δακτυλογράφηση.
Populaire - κριτική ταινίας

Πιο γρήγορα παρακαλώ, πιο γρήγορα!

Το Populaire έχει τον…ευφάνταστο ελληνικό τίτλο «Χτυποκάρδια στο Γραφείο»! Καλώς ή κακώς, καλός ή κακός, αυτός ο τίτλος του ταιριάζει γάντι! Το Populaire, το εντυπωσιακό ντεμπούτο του Régis Roinsard, είναι ένα έργο φόρος τιμής στη δεκαετία του 1950. Είτε αυτό είναι η μόδα, τα υπέροχα ρετρό props, σκηνικά και κουστούμια, η [υποτιθέμενη;] γυναικεία χειραφέτηση, το αλυσιδωτό κάπνισμα ή ο κινηματογράφος της εποχής. Η ιστορία δεν είναι τίποτα το καινούριο ή το πρωτοπόρο. Κλασσικό outsider story μίας κοπελίτσας από μικρό χωριό αλλά με μεγάλα όνειρα.

Βασικά, τίποτα σ’αυτό το έργο δεν είναι καινούριο ή πρωτοπόρο. Παρολαυτά, το γεγονός ότι όλο το φιλμ είναι τυλιγμένο μέσα σε γλυκό, ροζ, ζαχαρένιο τσιγαρόχαρτο το κάνει σχεδόν αδύνατο να του αντισταθείς! Το σενάριο, καθώς και η λαχταριστή οπτικοποίησή του, δανείζονται διάφορα γνωστά στοιχεία της ποπ κουλτούρας [μία ακόμα δικαιολόγηση του τίτλου] είτε αυτό είναι ο Πυγμαλίων [Ωραία Μου Κυρία / Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα], ο Rocky, οι αισθηματικές κομεντί του Billy Wilder, το Vertigo [εντάξει, εκεί το παράκαναν λίγο!] ή ο Jacques Tati. Το πρωταγωνιστικό ζευγάρι είναι αξιαγάπητο – εντάξει, ο γοητευτικότατος Romain Duris είναι πάντα αξιαγάπητος!- και το σύνολο των ερμηνειών αποτελεσματικότατο. Το σενάριο, αν και κοινότοπο, δεν παύει να είναι ιδιαιτέρως χαριτωμένο και με πολύ έξυπνο χιούμορ.

Από τα πλεονεκτήματα της ταινίας είναι, επίσης, η σταδιακή και εξελικτική βελτίωσή της με αποκορύφωμα τον Εθνικό και Παγκόσμιο Διαγωνισμό Δακτυλογραφίας, όπου συνδυάζει ξεκαρδιστικές ατάκες και μορφασμούς με ειλικρινώς συγκινητικές στιγμές.

Τάσος Κλειδωνόπουλος

Πρώτη δημοσίευση: 18 Jul 2013, 14:06
Ενημέρωση: 25 Jul 2013, 11:24
Τίτλος:
Populaire (Χτυποκάρδια στο γραφείο)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
111
Εταιρία διανομής: 
Release: 
18 Ιουλίου 2013

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos