Man of steel

Ένα μικρό αγόρι ανακαλύπτει ότι έχει υπερφυσικές δυνάμεις και ότι δεν προέρχεται από τη Γη. Ως νεαρός, θα ξεκινήσει μια εντυπωσιακή περιπέτεια, αναζητώντας τις ρίζες του και την αποστολή του σ’ αυτό τον κόσμο. Αν όμως, θέλει να σώσει τον κόσμο από τον αφανισμό και να αποτελέσει το σύμβολο της ελπίδας για την ανθρωπότητα, θα πρέπει να αφήσει τον ήρωα που κρύβει μέσα του να λάμψει.
Man of steel - κριτική ταινίας

Είναι ηρωϊκή. Δεν είναι όμως σούπερ

Oταν βλέπεις ταινίες, ή σωστότερα blockbusters, με υπερήρωες θέλεις πάνω απ’όλα, να ψυχαγωγηθείς. Να νιώσεις ένα «σοκ», ένα «δέος». Η λέξη «reboot» που έχει ακουστεί περισσότερο στο Χόλιγουντ τα τελευταία δέκα χρόνια, σημαίνει μεν υπερβολή σε λεφτά, εφέ και θόρυβο αλλά στην κορυφή υπάρχει και η διασκέδαση. Εntertainment. Το «Μan of steel» του Zack Snyder και μαζί του Nolan δείχνει σαν μια χαμένη ευκαιρία να γραφτεί ιστορία. Δεν είναι κακή ταινία, έχεις μερικές μεγαλειώδης σκηνές, καλούς ηθοποιούς, αλλά από τον απόλυτο υπερήρωα, περιμένεις πάρα πολλά!

Η κληρονομιά του Superman (η λέξη ακούγεται μία φορά, λίγο πριν το τέλος) είναι τεράστια στην ποπ κουλτούρα. Ολοι έχουν πάρει από κάτι που σημαίνει πως σκηνοθέτης και παραγωγή θα έπρεπε να βρουν κάτι νέο για να επανασυστήσουν τον Καλ-Ελ στο νεότερο κοινό. Το ξεκίνημα είναι ενθαρρυντικό, καθώς ο νεαρός Κλαρκ ξέρει τη δύναμη που έχει, αλλά ο πατέρας του (ο Kevin Costner έχει την καλύτερη σκηνή σε σχέση με τον Κρυπτοπατέρα του Russell Crowe) του συστήνει να την κρατά κρυφή, γιατί δεν ξέρει πως θα αντιδράσει ο κόσμος. Ο φόβος του άγνωστου θέλει να κυριαρχήσει αλλά μετά το μισό η ταινία μπερδεύεται. Ξεχνά τα υπαρξιακά ζητήματα του Κλαρκ και θα το έκανε σωστό αν τα αντικαθιστούσε η έμπνευση. Κι εννοούμε στη δράση. Καλά τα... ζόρια των ηρώων μας, η ζοφερή ατμόσφαιρα, αλλά ο λαός απαιτεί σαματά, αλλά όπως δεν τον έχει ξαναδεί.

Και μπορεί τα πιτσιρίκια να ενθουσιαστούν, αλλά εμείς οι 40 και βάλε είδαμε ένα τελευταίο μισάωρο  εντυπωσιακών μεν εφέ, αλλά χωρίς ουσία. Κυρίως στην μονομαχία Ζοντ και Σούπερμαν, που δεν ξέρουμε τι σκέφτηκε ο Snyder. Οσο για την έλλειψη χιούμορ, που πολλοί επικαλούνται, δεν είναι ακριβώς εκεί το πρόβλημα. Επειδή το έχουν οι «Εκδικητές» και ο «Iron Man» δεν γίνεται να το έχουν όλοι. Επιλογή είναι και το σκοτάδι. Αλλά αυτό θέλει έναν κακό. Εναν Joker που δύσκολα θα ξεπεραστεί, απλά γιατί ήταν απρόβλεπτος. Εναν Μανδαρίνο, λόγω... twist. Ο στρατηγός Ζοντ (ο Michael Shannon τα δίνει όλα) δεν είναι τόσο κακός. Αγαπά την πατρίδα λίγο υπερβολικά.

Τι καλό έχει η ταινία. Γενικά, ο ρυθμός, το μοντάζ, όλα τα τεχνικά μέρη, είναι εξαιρετικά. Η Amy Adams λιτή και όπως πάντα, πειστική. Και ο Henry Cavill επιτέλους δίνει ένα πρόσωπο στον αγαπημένο μας ήρωα, όπως το θέλουμε. Και η ατάκα στο φινάλε από την γυναίκα στρατιωτικό «he’s kinda hot» αφήνει περιθώρια ανάκαμψης στη συνέχεια. Αλλά θα χρειαστεί σκηνοθέτης με άλλο όραμα. Ζακ, προσπάθησες αλλά οι σούπερ ήρωες, θέλουν σούπερ σκηνοθέτες.

Γιάννης Λυμπέρης

To Move it δίνει 3/5, γιατί ένας Superman θα μας σώσει!

Πρώτη δημοσίευση: 20 Jun 2013, 15:00
Ενημέρωση: 27 Jun 2013, 11:58
Τίτλος:
Man of steel (Άνθρωπος από ατσάλι)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
143
Εταιρία διανομής: 
Release: 
20 Ιουνίου 2013

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos