Iron Man3

Ο Τόνι Σταρκ ταλαιπωρείται από συχνές κρίσεις πανικού, γεγονός που τον καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτο. Δυστυχώς για τον ίδιο, δεν θα μπορούσε να βρεθεί χειρότερη στιγμή να του συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς ο Μανδαρίνος, ένας διαβόητος τρομοκράτης που πραγματοποιεί απανωτά χτυπήματα στις ΗΠΑ, φαίνεται να τον έχει βάλει στο μάτι…

Iron Man3 - κριτική ταινίας

Τρίτος και καλύτερος!

OK, το «Avengers» δεν υπήρχε καμία περίπτωση να το ξεπεράσουν. Αυτό, όμως δε σημαίνει πως οι παραγωγοί του «Iron Man» δεν στόχευαν ψηλά. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα με το «Iron Man 3», το οποίο, με βάση κάποιες λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά, προβάλει ως η καλύτερη και πιο fun προσθήκη στην –μέχρι στιγμής– τριλογία των περιπετειών του… ιδιοφυούς/δισεκατομμυριούχου/playboy/φιλάνθρωπου Τόνι Σταρκ!

Ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο στην τρίτη αυτή ταινία είναι το γεγονός ότι, πλέον, είναι πιο ξεκάθαρο παρά ποτέ ότι ο Iron Man αποτελεί «παρακλάδι» του γενικότερου κινηματογραφικού σύμπαντος των Avengers, με την πλοκή να το εκμεταλλεύεται ευρηματικά, προσφεύγοντας σε ποικίλες αναφορές στα όσα συνέβησαν στο σαρωτικά επιτυχημένο φιλμ του Τζέι Τζέι Έιμπραμς. Μάλιστα, οι κρίσεις πανικού που βασανίζουν τον Τόνι Σταρκ οφείλονται ακριβώς στο γεγονός της συμμετοχής του στην A-Team των Εκδικητών και στη συνειδητοποίηση πως δεν είναι ο μόνος superhero εκεί έξω, κάτι που πιθανόν και να του έπεσε «βαρύ».

Ωστόσο, κανείς, ευτυχώς, δεν ξεχνά πως, πάνω απ’ όλα, παρακολουθούμε μια ταινία «Iron Man», οπότε όσα συμβαίνουν εδώ, αφορούν άμεσα τον… «genius, billionaire, playboy, philanthropist» κεντρικό ήρωα, κάτι που προμηνύεται από την εναρκτήρια σεκάνς, η οποία μάς ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, για να μάς συστήσει τους δύο από τους τρεις βασικούς νέους χαρακτήρες (hello Ρεμπέκα!). Έτσι, όταν ο Σταρκ αναλαμβάνει να ανακαλύψει ποιος κρύβεται πίσω από μια σειρά αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφος των ΗΠΑ, δεν αργεί να βρεθεί αντιμέτωπος με το project Extremis, το οποίο σχετίζεται με πειράματα γύρω από το ανθρώπινο DNA, στα οποία έχει βάλει το χεράκι της η Μάγια Χάνσεν, ιδιοφυής βιολόγος και πρώην… φιλενάδα του, αλλά κι ένας παλιός θαυμαστής του. Μια εξέλιξη, η οποία προσφέρει άφθονο υλικό στον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ για να δουλέψει πάνω στο ρόλο του, αποζημιώνοντάς μας με την καλύτερη, μέχρι σήμερα, εμφάνισή του ως Iron Man.

Έξτρα ώθηση στο συγκεκριμένο franchise δίνει και η παράδοση της σκηνοθετικής σκυτάλης από τον Τζον Φαβρό στον Σέιν Μπλακ, υπεύθυνο για το απολαυστικό detective buddy movie «Kiss Kiss Bang Bang» (2005) - μία από τις πρώτες ταινίες που άνοιξαν το δρόμο για το επιβλητικό comeback του λαοφιλούς star, μετά την –παραλίγο μοιραία- περιπέτειά του με τα ναρκωτικά. O Μπλακ, ο οποίος συνυπογράφει και το σενάριο, πετυχαίνει να διατηρήσει μια αξιοπρόσεκτη ισορροπία ανάμεσα στην άφθονη καταιγιστική δράση, το χαρακτηριστικό «iron-ικό» χιούμορ και τις πιο προσωπικές στιγμές του ήρωά του, διανθίζοντας την ιστορία του με τουλάχιστον δύο αναπάντεχες ανατροπές. Παράλληλα, δίνει την ευκαιρία στην Πέπερ Ποτς να αποδείξει ότι θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει το αντίπαλο δέος για την Black Widow στο sequel του «Avengers», δίνοντάς της ρόλο-κλειδί στην κρισιμότερη σεκάνς του φιλμ. Μια σεκάνς, η οποία όχι μόνο συναγωνίζεται την αντίστοιχη τελική των «Εκδικητών» στην κλίμακα… awesomeness, αλλά αποτελεί και ένα εξαιρετικό δείγμα παντρέματος CGI γραφικών, stunt work και… φονικής ατάκας, που ξεπερνά σε σύλληψη και εκτέλεση οτιδήποτε έχουμε δει στα δύο προηγούμενα «Iron Man».

Και φτάνουμε στον Μανδαρίνο, ο οποίος, ενσαρκωμένος από τον θαυμάσιο Μπεν Κίνγκσλεϊ, αποτελεί τον άσσο στο μανίκι της ταινίας, δίνοντας κύρος και βαρύτητα στο εμπνευσμένο σχόλιο περί τρομοκρατίας που επιχειρεί εδώ ο Μπλακ. Αν και, η πραγματική συνεισφορά του στο φιλμ, αποκαλύπτεται στο δεύτερο μισό του, όπου τόσο ο Σταρκ, όσο και οι ίδιοι οι θεατές έρχονται αντιμέτωποι με μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις που έχουν αποτυπωθεί τα τελευταία χρόνια στο σελιλόιντ!

Έχει να πέσει γέλιο...

Χάρης Παπαπαναγιώτου

Πρώτη δημοσίευση: 25 Apr 2013, 12:12
Ενημέρωση: 14 Apr 2018, 11:10
Τίτλος:
Iron Man3 (Iron Man 3)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
140
Εταιρία διανομής: 
Release: 
25 Απριλίου 2013

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos