Η ζωή της Αντέλ (Κεφάλαια 1 & 2)

Η 15χρονη Αντέλ ονειρεύεται να βρει τον έρωτα και αρχίζει να εξερευνά την σεξουαλική της ταυτότητα. Η ζωή της ανατρέπεται από τη στιγμή που θα συναντήσει τυχαία μια νύχτα την Έμμα, ένα κορίτσι με μπλε μαλλιά.
Η ζωή της Αντέλ (Κεφάλαια 1 & 2) - κριτική ταινίας

Σπαραχτική ιστορία αγάπης

Από την πρώτη κιόλας στιγμή η “Ζωή της Αντέλ” έμελλε να είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τον Αμπντελατίφ Κεσίς, καθώς ο δεξιοτέχνης δημιουργός βάλθηκε να γυρίσει την πιο αποκαλυπτική, εκρηκτική, περιπετειώδη, παθιασμένη, αληθοφανή, αλλά και μεγαλύτερη σε διάρκεια ερωτική σκηνή που έχει παρουσιαστεί ποτέ σε ταινία του καλλιτεχνικού κυκλώματος, φιλοδοξώντας να την εκλάβουμε ως απαραίτητο συστατικό της bigger-than-life ιστορίας αγάπης που σκόπευε να αφηγηθεί.

Αυτό, ωστόσο, μπορούσε να το πετύχει, μόνο αν έβρισκε τις κατάλληλες πρωταγωνίστριες. Για καλή του τύχη, ο πονόψυχος θεούλης της Έβδομης Τέχνης έριξε στο δρόμο του τις -αποφασισμένες για όλα- Αντέλ Εξαρχόπουλος και Λέα Σεϊντού και όλα τα κομμάτια του παζλ βρήκαν τη θέση τους. Και, αν για το σπάνιο ταλέντο της -εξαιρετικής εδώ ως “αντρογυναίκα”- Λέα είχαμε ήδη γνώση μέσα από φιλμ όπως το “Midnight in Paris” του Γούντι Αλεν και το “Inglourious Basterds” του Ταραντίνο, η έκπληξη έρχεται από την -ελληνικής καταγωγής από την πλευρά του προπάππου της- Αντέλ, η οποία παίρνει πάνω της την ταινία, παραδίδοντας μια ερμηνεία απαράμιλλου νατουραλισμού και πρωτοφανούς γενναιότητας, που, αν μη τι άλλο, σε κρατά καρφωμένο στην οθόνη καθ' όλη την τρίωρη διάρκειά της.

Διαθέτοντας ως βασική πηγή έμπνευσης το comic “Le Bleu Est Une Couleur Chaude” της -φεμινίστριας και δηλωμένης λεσβίας- Ζιλί Μαρό, ο Γαλλοτυνήσιος σκηνοθέτης επιχειρεί εδώ κάτι ανάλογο με εκείνο που είχε κατορθώσει πριν από κάμποσα χρόνια ο Ανγκ Λι: να μας κάνει να αδιαφορήσουμε για το γεγονός ότι παρακολουθούμε μια ομοφυλοφιλική σχέση και να παραδοθούμε άνευ όρων σε μια σπαρακτική ιστορία αγάπης, από εκείνες που όλοι μας θα θέλαμε να έχουμε βιώσει μια φορά στη ζωή μας κι ας γνωρίζουμε το πόσο πολύ πονάει.

Ο Χρυσός Φοίνικας στο τελευταίο Φεστιβάλ Καννών και οι εξυμνητικές -στην συντριπτική πλειοψηφία τους- κριτικές του διεθνούς τύπου, πιστοποιούν ότι, μάλλον, τα κατάφερε. Όπως και να 'χει, όμως, οι τελικοί κριτές για μια ακόμη φορά, θα είστε εσείς, οι θεατές.

Χάρης Παπαπαναγιώτου

Πρώτη δημοσίευση: 31 Oct 2013, 05:34
Ενημέρωση: 7 Nov 2013, 09:54
Τίτλος:
Η ζωή της Αντέλ (Κεφάλαια 1 & 2) (La vie d'Adele)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
177
Εταιρία διανομής: 
Release: 
31 Οκτωβρίου 2013

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos