Hannah Arendt

Η σκηνοθέτης Margarethe Von Trotta μεταφέρει σε ένα πολιτικό, φιλοσοφικό αλλά και ανθρωποκεντρικό biopic τη ζωή και το έργο της Ηannah Arendt, Γερμανίδας πολιτικής επιστήμονος και φιλοσόφου, στον κινηματογράφο.
Hannah Arendt - κριτική ταινίας

Πολιτικοποιημένο biopic

Μια εξαιρετικά πολύπλοκη και διόλου συνηθισμένη βιογραφία στήνει εδώ η Μάργκαρετ Φον Τρότα (θυμηθείτε/ψαχτείτε με τα "Rosa Luxemburg", "Marianne and Juliane", "Rosentstrasse", Sheer Madness"), καθώς διεισδύει στον κόσμο μιας έντονα πολιτικοποιημένης Γερμανοεβραίας φιλοσόφου - σύμβολο της εποχής, με σκοπό όχι να αναλύσει, αλλά να μας βοηθήσει να την κατανοήσουμε. Αυτή και τις θέσεις της, τις οποίες στήριξε με τόση θέρμη (και επιχειρήματα) και για τις οποίες κατηγορήθηκε σφοδρά, έστω και αν έμεινε στην ιστορία για τον όρο περί μπαναλιτέ (κοινοτοπία) του κακού.

Η (μούσα της Φον Τρότα), Μπάρμπαρα Σούκοβα αποδεικνύει -ξανά- εδώ το μέγιστο ερμηνευτικό της εύρος, αλλά και την εμπιστοσύνη στις ικανότητές της, καθώς ερμηνεύει άριστα μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη περσόνα και καταφέρνει τελικά να γοητεύσει τον θεατή, την στιγμή που η (επίσης αμφιλεγόμενη) Φον Τρότα, σε δεύτερο επίπεδο θέτει προβληματισμούς με αξιοθαύμαστη ισομέρεια όμως αναφορικά με τον ιστό της σεναριακής εξέλιξης.

Έτσι, που το φιλμ εκεί που πάρι να "μπουκώσει", εν τέλει προσγειώνεται σε μια υποκειμενική μεν, αλλά τίμια δραματουργία που δεν αφήνει κενά. Απαιτεί φυσικά την προσοχή σας.

Απόστολος Κίτσος

Πρώτη δημοσίευση: 16 May 2013, 13:30
Ενημέρωση: 23 May 2013, 12:46
Τίτλος:
Hannah Arendt (Hannah Arendt)
Είδος: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
113
Εταιρία διανομής: 
Release: 
16 Μαϊου 2013

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos