Of Gods and Men

Στη δεκαετία του ’90, σε ένα χωριουδάκι βορειοαφρικανικού κράτους, 8 χριστιανοί καλόγεροι από τη Γαλλία βρίσκονται αντιμέτωποι με το δίλημμα να εγκαταλείψουν τη βάση τους, υπό την απειλή εξτρεμιστών ανταρτών, αλλά και ένεκα της αφιλόξενης, απέναντί τους, στάσης της επίσημης κυβέρνησης, αφήνοντας στην τύχη του τον «άμαχο πληθυσμό»…

Πρόκειται για αληθινή ιστορία και μάλιστα με άσχημο τέλος, καθώς όλοι πλην ενός οι καλόγεροι βρήκαν τελικά φριχτό θάνατο, πιθανότατα στα χέρια κάποιας τρομοκρατικής οργάνωσης, με τρόπο που εξακολουθεί να παραμένει ανεξιχνίαστος. Όμως, ο Ξαβιέ Μποβουά δεν είναι… Γκρίνγκρας (του – κατά κάποιο τρόπο – αναλόγου θεματικής «United 93»), οπότε και η ταινία του ουδεμία σχέση έχει με θρίλερ αγωνίας.

Αντιθέτως, ο Γάλλος δημιουργός επιλέγει μια ημιντοκιμαντερίστικης αισθητικής κινηματογραφική προσέγγιση, παρακολουθώντας με εξαιρετικά… χαλαρούς ρυθμούς την καθημερινότητα των καλόγερων εντός και εκτός της μονής τους, καθώς επιδίδονται σε γεωργικές εργασίες, παράγουν μέλι, φροντίζουν τους άπορους μουσουλμάνους χωρικούς και ψέλνουν τους ύμνους που ενισχύουν το δέσιμό με τον Ύψιστο. Κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά, κι ενώ οι καλόγεροι αρχίζουν σιγά-σιγά να συνειδητοποιούν ότι τα ψωμιά τους εκεί πέρα λιγοστεύουν, ένεκα των ανταρτών που δρουν στην περιοχή, οι οποίοι δεν το έχουν σε τίποτα να σφαγιάσουν τον οποιονδήποτε στέκεται εμπόδιο στα σχέδιά τους, ο Μποβουά στήνει 2-3 σεκάνς, όπου τους βλέπουμε να κάθονται ολόγυρα σε ένα τραπέζι και να κουβεντιάζουν για το αν θα παραμείνουν στο πόστο τους ή θα φύγουν από τη χώρα όσο είναι καιρός.

Αναμενόμενα, αν μη τι άλλο, από εκεί που στην πρώτη τους συγκέντρωση οι μισοί ήταν… με το ένα πόδι στην έξοδο, στην πορεία όλοι τους δηλώνουν αποφασισμένοι να μην το κουνήσουν ρούπι. Κι ενώ οι θεατές κάπου εκεί αρχίζουν να συνειδητοποιούν πως «μάρτυρας δε γεννιέσαι αλλά γίνεσαι», ο Μποβουά έχει ήδη καταφέρει να θίξει ζητήματα πίστης, φιλευσπλαχνίας, αυταπάρνησης, κοινοκτημοσύνης, αλλά και οικουμενικότητας, προσφέροντας παράλληλα στο… φιλοθέαμον κοινό και δύο σεκάνς έντονης συναισθηματικής φόρτισης, με ολότελα διαφορετικό αντίκτυπο.

Ωραία όλα αυτά, δε λέω, αλλά σίγουρα χρειάζεται και η ανάλογη διάθεση από πλευράς θεατών για να τα εκτιμήσουν, καθώς δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο να προσπαθείς να ταυτιστείς με έναν… καλόγερο.

Χάρης Παπαπαναγιώτου

Πρώτη δημοσίευση: 18 Nov 2010, 02:57
Ενημέρωση: 6 Jan 2011, 01:37
Τίτλος:
Of Gods and Men (Ενώπιον Θεών και Ανθρώπων)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
120
Εταιρία διανομής: 
Release: 
18 Νοεμβρίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Animal Kingdom, από την Spentzos Animal Kingdom, από την Spentzos