Frances Ha

Η Φράνσις ζει στη Νέα Υόρκη, αλλά δεν έχει διαμέρισμα. Η Φράνσις βοηθάει σε μια ακαδημία χορού, αλλά δεν είναι χορεύτρια. Η Φράνσις έχει μια καλή φιλή, τη Σόφι, αλλά δε μιλάνε πια μεταξύ τους. Η Φράνσις ρίχνεται με ορμή στα όνειρα της, ακόμα κι όσο η πραγματικότητα της δείχνει να μη το κάνει.
Frances Ha - κριτική ταινίας

Κομεντί κομψοτέχνημα

Μια ονειροπαρμένη 27χρονης προσπαθεί να βρει νόημα στην ενήλικη ζωή της και παράλληλα να επιβιώσει σε μια σημερινή, ασπρόμαυρη Νέα Υόρκη. Mε αυτή την ασπρόμαυρη, επηρεασμένη από τα γαλλικά new wave φιλμς, κομεντί κάπου στη Νέα Υόρκη, ο Νόα Μπάουμπαχ δικαιολογημένα μπορεί από εδώ και στο εξής να αποκαλείται –αν όχι ο νέος Γούντι Άλλεν όπως βιαστικά έσπευσαν πολλοί να τον χαρακτηρίσουν- ως πλέον χαρακτηριστικός εκπρόσωπος της νέας μοντέρνας αμερικάνικης κομεντί («The squid and the whale», «Margot at the wedding», «Greenberg»).

Με την εξαιρετική (και με πολύ μέλλον μπροστά της) Γκρέτα Γκέρβιγκ (επίσης παρούσα και στη συγγραφή του σεναρίου) να ερμηνεύει το ομώνυμο πρωταγωνιστικό ρόλο μιας 20+ χορεύτριας που μετά από χρόνια συγκατοίκησης με την κολλητή της, ξαφνικά βρίσκεται μόνη (όταν η άλλη βρίσκει γκόμενο και πάει να συζήσει μαζί του) και αναγκάζεται να αφήσει το σπίτι, ενώ παράλληλα η θέση της στην ομάδα χορού γίνεται επισφαλής.

Ο Μπάουμπαχ κινηματογραφεί την ιστορία του με διακριτικά φλας μπακ που σκιαγραφούν την σχέση της με τη καλύτερή της φίλη και η Γκέρβιγκ φροντίζει από την πλευρά της (με εξαιρετική ερμηνεία) να εξωτερικεύσει την αλέγκρα πλευρά του χαρακτήρα της ηρωϊδας, με την οποία αντιμετωπίζει τις αναποδιές που της τυχαίνουν, ίσως δίνοντας σε όλους μας ένα μάθημα: δεν χρειάζεται να «σκάμε» με πράγματα που μπορούν να διορθωθούν. Ταυτόχρονα, σωστές δόσεις χιούμορ, αυταπόδεικτος ρεαλισμός και δεύτερο και τρίτο επίπεδο ανάγνωσης, συνθέτουν μια κομεντί κομψοτέχνημα και σε καμία περίπτωση από τις rom com που έχετε συνηθίσει...

Απόστολος Κίτσος

Πρώτη δημοσίευση: 26 Sep 2013, 07:52
Ενημέρωση: 2 Oct 2013, 20:10
Τίτλος:
Frances Ha (Frances Ha)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
86
Εταιρία διανομής: 
Release: 
26 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos