Emperor

Όταν ο Στρατηγός Ντάγκλας ΜακΆρθουρ θα βρεθεί στη θέση του άρχοντα ενός ξένου έθνους, θα αναθέσει στον Στρατηγό Μπόνερ Φέλερς – ειδικό στον ιαπωνικό πολιτισμό και τον ψυχολογικό πόλεμο – να απαντήσει στο εξής καίριο ερώτημα: θα πρέπει ο Ιάπωνας αυτοκράτορας, που χαίρει της αγάπης των υπηκόων του αλλά κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, να τιμωρηθεί ή όχι;

Bad romance στα χρόνια του (μετα)πολέμου

Όχι δεν έχει καμια σχέση με τους ‘ομότιτλους’ Νορβηγούς μπλακμεταλλάδες, αν εξαιρέσεις το ‘πολεμικό’ της υπόθεσης. Το 1945, ο Αμερικανός στρατάρχης Ντάγκλας ΜακΆρθουρ (Τόμι Λί Τζόουνς) ως απολυτος άρχοντας της Ιαπωνίας θα αναθέσει στο Στρατηγό Μπόνερ Φέλερς (Μάθιου Φοξ), να ανακαλύψει εάν ο λαοφιλής Ιάπωνας αυτοκράτορας Χιροχίτο θα πρέπει να κριθεί ένοχος για εγκλήματα πολέμου. Την ίδια στιγμή, ο –αξιοπρεπέστατος και σεμνός στο ρόλο του- Φόξ αναζητά τον έρωτα ή αλλιώς ‘το δάσκαλό του’ στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου (sic) και αυτό θα είναι το ‘μοιράιο λάθος’ ολόκληρης της ταινίας.

Όταν έχεις μια ‘σκληρή’ ιστορία και έναν τοσο δυνατό ηθοποιό όπως ο Τζόουνς, θα πρέπει να ξεπεράσεις τα κλισεδιάρικα χαρακτηριστικά και να την καλλιεργήσεις με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπερβείς το χαρακτηρισμό ‘μια ακόμα ταινία του είδους’ και να μείνεις στο κινηματογραφικό στερέωμα ως ‘classic epic’. Το ‘The emperor’ σε καμία περίπτωση δεν συγκαταλέγεται σε αυτή την κατηγορία.

Η ταινία, βασισμένη στο βιβλίο His Majesty’s Salvation του Shiro Okamoto, επικαλείται την ‘βασισμένη σε αληθινή ιστορία’ ετικέτα της, αλλά μένει στο περιτύλιγμα, ενώ η δράση είναι τόσο αργή που σου καταστρέφει την ένταση και σε πολλές περιπτώσεις σε αφήνει ασυγκίνητο, ενώ το ερωτικό της μέρος είναι ‘klein’. Το πολύ ρομάντσο είναι αυτό που την καταστρέφει, με αποτέλεσμα ο πόλεμος να αποτελεί το context και το ρομάντσο να αποτελεί τη δράση. Μια ταινία που θα την ξεχάσεις μετά από λίγο καιρό, ωστόσο σου θυμίζει ότι ο Τόμι Λί Τζόουνς είναι ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του.

Eιρήνη Κατσαρά

Πρώτη δημοσίευση: 14 Nov 2013, 11:48
Ενημέρωση: 21 Nov 2013, 02:53
Τίτλος:
Emperor (Ο Αυτοκράτορας)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
105
Εταιρία διανομής: 
Release: 
14 Νοεμβρίου 2013

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos