Δεμένη κόκκινη κλωστή

(3 / 10). Μετά την συμφωνία της Βάρκιζας, σε ένα ορεινό χωριό της ελληνικής επαρχίας, ένοπλοι παρακρατικοί με αρχηγό τον Μίχα προβαίνουν σε εκφοβισμούς, δολοφονίες και χυδαιότητες απέναντι στους αριστερούς που δεν έχουν δηλώσει την υποταγή τους.
Δεμένη κόκκινη κλωστή - κριτική ταινίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Κώστας Χαραλάμπους παρουσιάζει μια ιστορική περίοδο σκληρή και αληθινή, που δίχασε την Ελλάδα όσο καμία άλλη και άφησε σημάδια που φαίνονται ως σήμερα. Ο τίτλος της ταινίας έχει διττή έννοια: από τη μια «δανείζεται», παραφράζοντάς την, τη γνωστή έκφραση που χρησιμοποιούσαν οι λαϊκοί παραμυθάδες για να αρχίσουν τις ιστορίες τους· ταυτόχρονα όμως υπονοεί την γραμμή του αίματος που συνδέει τις αρχέγονες ιστορίες της γης.

Τέτοιες γραμμές αίματος βρίσκουμε σε κάθε στιγμή της ανθρώπινης ιστορίας, καθώς το όραμα της εκπολιτιστικής αποστολής κατατρέχει τον ανθρώπινο πολιτισμό. Σύμφωνα με το «όραμα» αυτό, οι θεωρούμενες πιο «προικισμένες» ομάδες ονοματίζουν το συμφέρον τους καθήκον, και προσπαθούν να το επιβάλλουν σε άλλες ομάδες - νομιμοποιώντας τη χρήση και της πιο απεχθούς βίας γι’ αυτό που θεωρούν ως ιερή αποστολή «για το καλό της ανθρωπότητας».

MOVE IT

Δεν μας κάλυψε η Ψυχή Βαθιά σχετικά με τον εμφύλιο πόλεμο; Όχι, πρέπει να γίνει ξανά μανά μια ταινία περίπου μια από τα ίδια, μόνο που ετούτη εδώ υποτίθεται ότι διαλέγει πλευρά. Μάλιστα. Τις τρύπες-άβυσσους στο σενάριο, τις διάλεξε επίσης ή προέκυψαν; Τα αμέτρητα κλισέ, οι πομπώδεις σκηνές που στοχεύουν στον εξαναγκασμό συγκίνησης; Οι -αδέξιες- σπλάτερ σκηνές που επιζητούν την δικαιολογία στην αυτοαναφορά; Αν αφαιρέσεις τις δύο απλά συμπαθείς ερμηνείες των πρωταγωνιστών, δεν μένει τίποτα από αυτό το αρτηριοσκληρωτικό δράμα.

Joker

Πρώτη δημοσίευση: 15 Mar 2012, 12:43
Ενημέρωση: 26 Apr 2012, 18:30
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τίτλος:
Δεμένη κόκκινη κλωστή (Δεμένη κόκκινη κλωστή)
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
106
Εταιρία διανομής: 
Release: 
15 Μαρτίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Last looks

Last looks

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: Ο Charlie Waldo πρώην αστυνομικός, ζει στη φύση με το κοτοπουλακι του μαζεύοντας...
4 ώρες
Senior year

Senior year

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Πριν από είκοσι χρόνια, μια μαζορέτα έπεσε σε κώμα από ένα ατύχημα. Τώρα...
6 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο