Τζέρεμι Άιρονς: "Κανένας μεγάλος ηθοποιός δεν έχει υπάρξει ‘celebrity’..."

Published: 4 Oct 2013, 20:17

Στην Ειρήνη Κατσαρά

Όταν μπαίνεις στο δωμάτιο του ξενοδοχείου για συνέντευξη και βλέπεις έναν άνθρωπο σαν το Τζέρεμι Άιρονς να περιμένει χαμογελαστός, αισθάνεσαι ένα δέος και ταυτόχρονα μια σιγουριά. Δέος για τον τεράστιο άνθρωπο που συναντάς, για μια από τις πιο υπέροχες φωνές της έβδομης τέχνης με την οποία πρόκειται να έχεις διάλογο, για ένα από τα είδωλά σου που είναι όνειρο ζωής να συναντάς και τέλος... σιγουριά για τη σεμνότητά του.

Γιατί μπορεί η συνάντησή μας να έγινε στο παγωμένο Βερολίνο–στο πλαίσιο της περυσινής Μπερλινάλε όπου και έκανε πρεμιέρα η ταινία ‘Night train to Lisbon’ τον περασμένο Φεβρουάριο- υπό συνθήκες ψύχους, αλλά ο Άιρονς με το χαμόγελο, το χιούμορ και την κομψότητά του, ήταν αρκετός για να ζεστάνει την ατμόσφαιρα. «Καλησπέρα, είμαι η Ειρήνη», «Χάρηκα Ειρήνη, έχεις ένα ‘δαχτυλίδι’ στη μύτη σου. Δε το’χεις δει?» ήταν η ατάκα με την οποία συστηθήκαμε...

Ποιο ήταν το δέλεαρ για σας προκειμένου να αποδεχθείτε το συγκεκριμένο ρόλο στην ταινία ‘Night train to Lisbon’;

Η ταινία με είχε ‘προσελκύσει’ κατά κάποιον τρόπο, σε πολλά επίπεδα. Κατ’ αρχήν μου αρέσει ο σκηνοθέτης Μπίλε Όγκουστ, έχουμε συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν και έπειτα, πολλά από τα γυρίσματα ήταν σε μια πανέμορφη πόλη, τη Λισαβόνα. Επίσης, μου άρεσε το βιβλίο, ήταν εξαιρετικό. Φυσικά και ήταν γνωστό εκ των προτέρων ότι επρόκειτο για μια ‘δύσκολη’ ταινία, καθώς διαπραγματεύεται ιδέες και φιλοσοφικές αναζητήσεις. Όμως, οι  ιδέες και τα ερωτήματα ήταν αυτά που με προσέλκυσαν περισσότερο στην ταινία.

Πριν λάβετε το ρόλο για την ταινία, είχε τύχει να διαβάσετε το ομότιτλο βιβλίο του Μερσιέ στο οποίο βασίζεται;

Στην πραγματικότητα όχι... Διάβασα, όμως, το βιβλίο όταν ο σκηνοθέτης μου ζήτησε να κάνω την ταινία, για να .. ανακαλύψω προς μεγάλη μου έκπληξη εκ των υστέρων ότι ήταν το αγαπημένο βιβλίο πολλών γνωστών μου. Πρόκειται για ένα θαυμάσιο μυθιστόρημα, αλλά θα πρέπει να διαχωρίσουμε τα πράγματα και να ξεκαθαρίσουμε ότι το σινεμά και η λογοτεχνία είναι δύο εντελώς διαφορετικές μορφές τέχνης και, ως εκ τούτου, η συγκεκριμένη ταινία, δε βασίστηκε στο μυθιστόρημα, αλλά στο σενάριο που είναι ελαφρώς διαφοροποιημένο. Συνεπώς, έχει κατά κάποιον τρόπο τη δική της ‘ψυχή’.

Έχετε πει στο παρελθόν ότι η ηθοποιία δεν ήταν ποτέ ένα μεγάλο πάθος για σας, όπως συμβαίνει με άλλους ηθοποιούς όπως ο Αλ Πατσίνο, για παράδειγμα.

Μου αρέσει να το κάνω πάρα πολύ, το λατρεύω. Όμως, δεν ήθελα ποτέ να είμαι εντός των συντεταγμένων, ήθελα κατά κάποιον τρόπο να ζω έξω από τις νόρμες, να μη περιορίζομαι.  Αυτό ήθελα να το κάνω πάντοτε, αλλά λατρεύω την ηθοποιία, απλώς δεν ήταν αυτοσκοπός μου να παίζω. Ήθελα να εκφράζομαι ελεύθερα, να είμαι ο εαυτός μου. Να μπορώ να ζω τη ζωή που θέλω, να δουλεύω για να ζω, όχι να ζώ για να δουλεύω.

Ποια είναι η εμπειρία  σας από  τα γυρίσματα στη Λισαβόνα;

Διατηρώ μια πολύ έντονη ανάμνηση της Λισαβόνας. Μου αρέσει πολύ το υδάτινο στοιχείο της πόλης, αλλά και το τουριστικό της, κάτι που δεν εκτιμούσα ιδιαίτερα στο παρελθόν.  Πολλά πράγματα επαναπροσδιορίστηκαν σε σχέση με την προηγούμενη εμπειρία που είχα από το ’90 στα γυρίσματα του ‘The house of the spirits’. H πρόσφατη επίσκεψή μου ήταν μια ‘επανένωση’ με την πόλη , ένας ‘δεύτερος γάμος’.

Ο ήρωας της ταινίας δίνει την εντύπωση ότι κατά κάποιον τρόπο δεν ξέρει τί θέλει. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Όχι, στην πραγματικότητα πάντοτε ήξερε τί ήθελε. Να βρει τον εαυτό του. Εν τέλει το κατάφερε μέσα από την ιστορία κάποιου άλλου. Συμβαινει συχνά όταν διαβάζεις ένα βιβλίο – που σε αγγίζει- όπως ο ήρωάς μας, να ‘μιλάει’ το βιβλίο αυτό στις βαθύτερες σκέψεις σου, στα ενδόψυχά σου και να σε καθοδηγούν αυτά.

Σας έχει συμβεί ποτέ με μια αφορμή να τα ‘παρατήσετε’ όλα και να λειτουργήσετε έτσι ενστικτωδώς;

Ναι, εάν κάποιος με έπαιρνε τώρα και μου άφηνε μήνυμα να πάω στο Μπουένος Άιρες αύριο το πρωί να κάνω κάτι που θα με ‘εξίταρε’ υποθέτω ότι θα το έκανα. Έτσι λειτουργώ, έτσι είμαι στη ζωή μου γενικότερα.

Σίγουρα δεν είστε ΄βαρετός’ όπως ο ήρωας, τουλάχιστον όπως ο ίδιος αυτοαποκαλείται...

Θεωρώ πως όχι.μου αρέσει να κάνω πολλά διαφορετικά πράγματα, να κάνω ότι ‘μιλά’ στην καρδιά μου και ότι μου δινει ελπίδα. Θεωρώ ότι είμαι αρκετά πνευματώδης.  Έτσι ορίζω τη ζωή μου, γιατί ό,τι έχω, το έχω για κάποιο λόγο. Ό,τι έχω κάνει, όπου έχω ζήσει όλα σημαίνουν κάτι για μένα. Όλα είναι κομμάτι της ζωής μου. Οπότε, κατά κάποιον τρόπο δεν είμαι βαρετός. Είναι λογικό να αλλάζεις γνώμη πολλές φορές για κάποια πράγματα και ξανα πάλι να αλλάζεις άποψη, αλλά μέσα από τη διαδικασία αυτήν ωριμάζεις, εκπαιδεύεσαι και, εν τέλει, γίνεσαι πιο ‘πλουσιος’.

Σε όλα αυτά τα χρόνια της καριέρας σας και παρά τα τόσα βραβεία που έχετε στη συλλογή σας (ένα βήμα πριν το EGOT), έχετε καταφέρει να διατηρήσετε ένα χαμηλό προφίλ. Πως επιτυγχάνεται αυτό; Ήταν εκούσια επιλογή;

Κατ’ αρχήν δεν θεωρώ τον εαυτό μου celebrity και δεν μου αρέσει ο τρόπος με τον οποίο τα media, και κυρίως τα περιοδικά διαχειρίζονται και χρησιμοποιούν τους αποκαλούμενους ‘celebrities’. Και αυτό ακόμα είναι θέμα επιλογής. Όταν έχεις μια καριέρα μπροστά σου, πρέπει να την καλλιεργήσεις, να την ορίσεις, να την διαχειριστείς. Εσύ. Όχι οι άλλοι. Να φαίνεσαι μέσα από την εικόνα της δουλειάς σου, όχι την κοσμική σου εικόνα. Σκέψου ότι έχω λίγα ρούχα, δεν συνηθίζω να πηγαίνω για ψώνια. Και εν πάσει περιπτώσει, είναι άλλο πράγμα ο καλός ηθοποιός και άλλο πράγμα ο celebrity.. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κανένας από τους καλούς ηθοποιούς δεν έχει υπάρξει ‘celebrity’.. Τώρα, σχετικά με τα βραβεία, η αλήθεια είναι ότι δεν έχω καταφέρει ακόμα να λάβω Γκράμι..

Μπορούμε να βγάλουμε μια φωτογραφία μαζί;

Είσαι σιγουρη; Φυσικά, εννοείται.. Απλά μη τη βάλεις στο facebook, θα φωνάζει η γυναίκα μου (γέλια)... Απλά να δώ αν είναι καλή, αλλιώς να ξαναβγάλουμε. Για να δώ... Πολύ καλή, μπράβο !Παρεπιπτόντως, πολύ κομψό φόρεμα!

Και κάπως έτσι, έληξε η πιο όμορφη μέχρι σήμερα ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου για μένα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
19 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos