Τα δισεκατομμύρια του ιδρυτή της Amazon

Published: 18 Jul 2018, 11:30
Συντάκτης:

Πρίν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε στο διαδύκτιο το επόμενο εξώφυλλο του Forbes Magazine, το οποίο είχε την Kylie Jenner ως την πιο νέα δισεκατομμυριούχο όλων των εποχών (εδώ μπορείτε να δείτε το Top-10 της χρονιάς). Παρ’όλα αυτά η Kylie δεν είναι ούτε η ιδρυτής μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες όλου του κόσμου, ούτε και η πρόεδρος μίας τέτοιες εταιρείας. Ο Jeff Bezos, μπορεί να μην είναι ο νεότερος δισεκατομμυριούχος (αλήθεια, τί διαφορά έχει να είσαι δισεκατομμυριούχος στα 20 ή στα 50 σου), αλλά πριν λίγες ώρες ήταν ο πιο πλούσιος άνθρωπος στη μοντέρνα ιστορία. Αν δεν έχετε ακούσει το όνομα, ο Jeff Bezos είναι ο ιδρυτής, πρόεδρος αλλά και διευθύνων σύμβουλος της Amazon και φυσικά της Amazon TV (για να έρθουμε στο θέμα μας).

Σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index (το οποίο ημερησίως ακολουθεί τους πιο πλούσιους ανθρώπους του πλανήτη), η συνολική αξία του Bezos μετρούσε πάνω από 150 δισεκατομμύρια δολλάρια το πρωί που μας πέρασε, κάτι το οποίο τον μεταμόρφωσε (έστω και για λίγες ώρες) στον πιο πλούσιο άνθρωπο της μοντέρνας ιστορίας. Αν και έκτοτε ο Bezos έπεσε στα 145 δισεκατομμύρια συνολικής αξίας (net worth), αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος του πιο πλούσιου δισεκατομμυριούχου, πάει και έρχεται από τον Ιούλιο του 2017. Για την ακρίβεια, ο Bezos με τον Bill Gates ανταλλάσουν θέσεις στη συγκεριμένη λίστα, ανάλογα με το πόσο καλή απόδοση έχουν οι εταιρείες του καθενός, δηλαδή η Microsoft και η Amazon. Παρ’όλα αυτά, ο Bezos είναι, αυτή τη στιγμή, κατά 60% πιο πλούσιος από τον Gates, του οποίου η αξία κοστολογείται στα 95 δισεκατομμύρια δολλάρια. Ο απλός λόγος για αυτή τη διαφορά είναι ο εξής: ο Bill Gates δωρίζει μεγάλα ποσά από την περιουσία του σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, ενώ ο Bezos όχι (για να είμαστε δίκαιοι βέβαια, ο Bezos έκανε την πρώτη του δωρεά φέτος, η οποία ανέρχεται στα 33 εκατομμύρια δολλάρια).

Αν ο Gates είχε ακόμα στην κατοχή του τα χρηματικά ποσά, και τις μετοχές της Microsoft (από τις οποίες έδωσε 700 μετοχές), τότε το net worth του θα ισοφάριζε με την αξία του Bezos. Αλλά, είναι γνωστό πως ο Bezos είναι ο πιο μη-φιλάνθρωπος επιχειρηματίας, ενώ ο Gates όχι μόνο δωρίζει από το 1990 αλλά ίδρυσε κιόλας την δική του φιλανθρωπική, η οποία πολεμά για καλύτερες συνθήκες στον τομέα της υγείας, αλλά και για την εξάλειψη της φτώχιας. Αν κανείς λάβει υπόψιν το γεγονός ότι υπάρχουν καταγεγραμένες αναφορές από τους εργαζομένους της Amazon για τις κακές συνθήκες εργασίας, τότε, ίσως, να μην μας κάνει εντύπωση που ο Bezos κρατά όλο τον πλούτο του για τον εαυτό του.  Και ίσως και επενδύει κάμποσο στις νέες σειρές του τηλεοπτικού του τμήματος (πρόσφατα «έσωσε» το Εxpanse).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos