ΣΕΙΡΕΣ

"A Series of Unfortunate Events" season 3: Το τέλος

Published: 16 Jan 2019, 05:05
Συντάκτης:

O Lemony Snicket επαναλαμβάνει πολλές φορές στην κάμερα, τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη σεζόν του «A series of unfortunate events», να στρέψουμε μακριά το κεφάλι μας, από τις ζοφερές περιπέτειες των αδερφών Μποντλαίρ, αλλά όποιος έχει διαβάσει τα βιβλία ή έχει δει έστω και ένα από τα επεισόδια της σειράς, μπορεί να καταλάβει πως αυτή η προτροπή καθίσταται δύσκολο να επιτευχθεί. Ο λόγος απλός: Το σύμπαν του Lemony Snicket – κατά κόσμον Daniel Handler, συγγραφέα των βιβλίων- είναι τόσο θελκτικό, τόσο μαγικό, που σαν να σε ρουφάει εντός του. Σαν να μην μπορείς να αντισταθείς και να θες να δεις τη συνέχεια της πλοκής, που τόσο έξυπνα χτίζει ο Handler.

Όμως ποτέ άλλοτε η προτροπή του Lemony Snicket δεν είχε περισσότερο νόημα, από όσο στην τρίτη σεζόν που πρόσφατα βγήκε στο Netflix. Αυτή τη φορά, πράγματι, επέρχεται μαζί της ό,τι πιο θλιβερό και ατυχές θα μπορούσε να φανταστεί ο κάθε φανατικός θεατής: Το Τέλος.

Επτά μόλις επεισόδια, που καλύπτουν τα τελευταία 4 βιβλία (10. Η Ολισθηρή Οροσειρά, 11. Η Σπαρακτική Σπηλιά, 12. Η Προτελευταία Παγίδα, και 13. Το Τέλος) φαντάζουν τόσο λίγα. Οι περιπέτειες των αδερφών Μποντλαίρ καθώς οδεύουν προς το τέλος τους, γίνονται ολοένα και πιο ατυχείς και κάνουν την καρδιά των θεατών να χτυπά ολοένα και πιο δυνατά καθώς προσμένουν μία πλήρωση που δεν είναι σίγουρο πως θα επέλθει.

Τα βιβλία – και η σειρά που τα ακολουθεί σχεδόν κατά γράμμα- έχουν γραφεί με μία ιδιαίτερη δεξιοτεχνία, που μου θυμίζουν τις συμβουλές που δίνει ο καθηγητής Χάρι  Κέμπερτ στον νεαρό επίδοξο συγγραφέα Μάρκους Γκόλντμαν, στο βιβλίο «Η αλήθεια για την υπόθεση Χάρι Κέμπερτ, του Joel Dickerπου μάλιστα πρόσφατα έγινε και mini σειρά με τον Patrick Dempsey στον πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά σε αυτό θα αναφερθούμε κάποια άλλη στιγμή. Λέει, λοιπόν, ο Χάρι καθώς οδεύουμε στο τέλος της ιστορίας: «Φτάνοντας στο τέλος του βιβλίου, Μάρκους, χάρισε στον αναγνώστη μια ανατροπή της τελευταίας στιγμής». Έτσι, λοιπόν, η ανατροπή από τον Lemony Snicket έρχεται να «αντικατοπτριστεί» κάπου στο «τελευταίο ασφαλές μέρος», καθώς τα αδέρφια ανακαλύπτουν ένα αναπάντεχο μυστικό εκεί που δεν το περιμένουν. Όμως οι ανατροπές συνεχίζονται και φτάνουν τα αδέρφια και σε έρημα νησιά, που κρύβουν παράξενα μυστικά του παρελθόντος.

Ο Χάρι συνεχίζει με ζέση τις συμβουλές του στα επόμενα κεφάλαια λέγοντας: «Το τελευταίο κεφάλαιο ενός βιβλίου, Μάρκους, πρέπει πάντα να είναι το ωραιότερο». Πάλι η τρίτη σεζόν έρχεται να το αποδείξει αυτό, αφού το τελευταίο επεισόδιο που έρχεται να φέρει την κάθαρση, κατά μία έννοια και σίγουρα τη λύση σε πολλές απορίες που είχαμε οι αναγνώστες των βιβλίων. Όμως εδώ ακριβώς κρύβεται και η απογοήτευση, εάν όχι η προδοσία των βιβλίων από τη σειρά του Netflix. Η σειρά ολοκληρώνεται και δίνει απαντήσεις σε ερωτήσεις που ο συγγραφέας απέφυγε με μαεστρία να δώσει όταν εκδόθηκαν τα βιβλία, υποβάλλοντας τους νεαρούς αναγνώστες σε εικασίες και σε προσπάθειες να ερευνήσουν την αλήθεια, ψάχνοντας στις σελίδες άλλων βιβλίων του Daniel Handler για απαντήσεις. Η σειρά όμως προχωρά σταθερά προς το τέλος και φτάνει να εξηγεί κάθε απορία που είχε δεξιοτεχνικά στοιχειοθετηθεί στα προηγούμενα επεισόδια. Σαν μία ταινία του Hollywood που ξέρεις πως αργά ή γρήγορα θα ολοκληρωθεί με ένα happy end. Όμως τα βιβλία καθόλου αυτή την αίσθηση δεν σου αφήνουν. Δεν δίνεται happy end, δεν δίνονται λύσεις και αυτό τα κάνει εν τέλει πιο ανθρώπινα. Η σειρά, όσο κι αν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και τιμά τα αγαπημένα εφηβικά βιβλία, χάνει στο ότι βαυκαλίζει τους θεατές και τους παρασέρνει στο happy end, ενώ εξ αρχής δεν είχε ποτέ ως ιστορία αυτόν τον στόχο.

Το τέλος στη σειρά του Netflix έρχεται κάπως εύκολα, κάπως εύπεπτα, λες και απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν θέλουν να ταραχτούν αλλά θέλουν ένα ήρεμο, ευχάριστο τέλος, για να συνεχίσουν στην επόμενη σειρά ή ταινία που έχουν στη λίστα τους.

Τουλάχιστον, όμως, οι θεατές που ήταν κάποτε αναγνώστες των βιβλίων, μαθαίνουν επιτέλους τις απαντήσεις, που έψαχναν χρόνια πριν στις σελίδες κάποιων από τα πιο όμορφα και καλογραμμένα βιβλία εφηβείας που έχουν γραφεί ποτέ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
19 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos