Λονδίνο 16 - Ντάνιελ Ογιελόβο: "Έφυγα από την Αγγλία γιατί είμαι μαύρος"

Published: 9 Oct 2016, 12:38
Συντάκτης:

Το A United Kingdom είναι αμιγώς μία ταινία κατά των διακρίσεων. Διακρίσεις χρωματικές, διακρίσεις φυλετικές, συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμα και στις κοινωνίες του 2016.

Ο βρετανός ηθοποιός David Oyelowo, μιλώντας στο Black Star Symposium του φεστιβάλ κινηματογράφου του Λονδίνου, έθιξε αυτό το θέμα συγκεκριμένα όσον αφορά τη βιομηχανία του κινηματογράφου, λέγοντας πως αναγκάστηκε να μετακομίσει στις ΗΠΑ από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς δεν υπήρχαν ευκαιρίες για μαύρους ηθοποιούς στην χώρα του. Το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (BFI) σε έρευνά του έδειξε μάλιστα πως το 59% των βρετανικών ταινιών την τελευταία δεκαετία δεν είχαν ούτε έναν μαύρο ηθοποιό.

Ο Oyelowo που πλέον μένει στο Los Angeles δήλωσε: «Αν είχα δει μια ταινία όπως το A United Kingdom όταν τελείωνα την δραματική σχολή, δεν νομίζω πως θα έμενα τώρα στην Αμερική. Πρέπει να σταματήσει αυτή η διαρροή ταλέντων και πρέπει να αλλάξουν οι άνθρωποι που παίρνουν τις αποφάσεις, για όσους έπονται στον πολιτιστικό τομέα. Η πρόσφατη αύξηση της ρατσιστικής ρητορικής κάνει αυτή την ταινία πιο επίκαιρη από ποτέ».

Η συμπρωταγωνίστριά του, Rosamund Pike. επίσης αναφέρθηκε στις διακρίσεις, αυτή τη φορά συγκεκριμένα για τις γυναίκες στην βιομηχανία του θεάματος. «Οι γυναίκες διαρκώς δοκιμάζονται στη βιομηχανία, πάντα με μεγάλη αμφιβολία για τις δυνατότητές τους. Δεν είναι εύκολο να είσαι γυναίκα σε αυτόν τον τομέα». Η ίδια είναι πολύ περήφανη που συμμετείχε σε μία ταινία, από μία μαύρη και γυναίκα σκηνοθέτη, η οποία μάλιστα άνοιξε και το 60ο φεστιβάλ κινηματογράφου του Λονδίνου.

Η ίδια η Asante, σε συνέντευξή της για την ταινία, δήλωσε: «Είναι μία μνημειώδης στιγμή για εμένα. Προσπαθώ να μην το σκέφτομαι. Είναι σαν ένας κύκλος που ολοκληρώνεται για εμένα. Δώδεκα χρόνια πριν είχα την πρώτη μου ταινία σε αυτό το φεστιβάλ και δεν περίμενα ποτέ πως θα επέστρεφα έχοντας κάποια ταινία μου ως ταινία έναρξης». Και αναφορικά με τις διακρίσεις, είπε: «Ελπίζω να υπάρξει κάποια στιγμή που θα αλλάξει ριζικά την τωρινή κατάσταση και θα υπάρχουν πολλές περισσότερες μαύρες γυναίκες σκηνοθέτες μετά από εμένα».

Δεν δίστασε να σχολιάσει και την τωρινή κατάσταση της Βρετανίας αλλά και γενικότερα των πολιτικών εξελίξεων: «Όταν γυρίζαμε αυτή την ταινία δεν μπορούσε να φανταστεί κανείς πως θα ήμασταν στον δρόμο για το Brexit ή πως κάποια συμβάντα που ακούμε πλέον στα νέα θα γίνονταν πραγματικότητα. Είναι τρομακτικά πιο επίκαιρο και σχετικό με την κοινωνία από όσο περιμέναμε. Βέβαια ο κινηματογράφος έχει την υποχρέωση να ανακλά την κοινωνία. Μερικές φορές αυτό συμβαίνει και φυσικά, χωρίς καν να το επιδιώξουμε».

Την κριτική του MOVE IT για το "A United Kingdom" μπορείτε να την διαβάσετε εδώ.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos