Κάννες 15: Τα πρώτα βραβεία

Published: 24 May 2015, 15:30
Συντάκτης:

Η ουγγρική ταινία του Λάζλο Νέμες, «The Son of Saul», απέσπασε το μεγάλο βραβείο της Fipresci, της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου, για το φετινό Φεστιβάλ των Καννών. Αναλυτικά τα Βραβεία Fipresci για το 68ο Φεστιβάλ Καννών:

Διαγωνιστικό Τμήμα: «The Son of Saul» του Λάζλο Νέμες, Ουγγαρία. Ενα Κάποιο Βλέμμα: «Masaan» του Νιράτζ Γκεϊγουαν, Ινδία. Εβδομάδα Κριτικής: «Paulina» του Σαντιάγο Μίτρε, Αργεντινή. 

H Οικουμενική Επιτροπή, που αποτελείται από Προτεστάντες και Καθολικούς κινηματογραφιστές, απένειμε το δικό της μεγάλο βραβείο στο «Mia Madre» του Νάνι Μορέτι, από το Διαγωνιστικό Τμήμα. Παράλληλα, έκανε Ειδική Μνεία στις ταινίες «La Loi du Marche» του Γάλλου Στεφάν Μπριζέ απο το Διαγωνιστικό Τμήμα και «Taklub» του Φιλιππινέζου Μπριγιάντε Μεντόζα από το τμήμα Ενα Κάποιο Βλέμμα.

To φετινό Queer Palm, το βραβείο που αφορά ταινίες οι οποίες ασχολούνται με θέματα που απασχολούν την LGBT κοινότητα, δόθηκε στο «Carol» του Τοντ Χέινς, ενώ Ειδική Μνεία έγινε στο «The Lobster» του Γιώργου Λάνθιμου.

Το βραβείο της κριτικής επιτροπής του τμήματος «Ενα Κάποιο Βλέμμα» με Πρόεδρο την Ιζαμπέλα Ροσελίνι και μέλη τον Πάνο Χ. Κούτρα και τους Ταχάρ Ραχίμ, Χάιφα Αλ Μανσούρ,  Ναντίν Λαμπάκι, δόθηκε στην ισλανδική κωμωδία «Rams» του Γκρίμουρ Χακόναρσον. Τοποθετημένη σε μία κοιλάδα της Ισλανδίας, η ταινία επικεντρώνεται στην ιστορία δυο αδερφών που έχουν να μιλήσουν 40 χρόνια κι έρχονται κοντά από μια αγοραπωλησία προβάτων.

Το Ειδικό Βραβείο της επιστροπής κέρδισε «το «The High Sun» του Κροάτη Ντάλιμπορ Μάτανιτς, μια τριλογία ιστοριών αγάπης τοποθετημένες στα 1991, 2001 και 2011.

Ο Κιγιόσι Κουροσάβα κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας με το «Journey to the Shore», ενώ το ειδικό βραβείο με τίτλο «Ένα Κάποιο Ταλέντο» κέρδισε ο Ρουμάνος Κορνέλιου Πορουμπόιου για το «The Treasure».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos