Είδαμε τον "Hamlet" του Μπένεντικτ Κάμπερμπατς

Published: 18 Oct 2015, 18:10
Συντάκτης:

Απλά και ξεκάθαρα: όποιος πρόλαβε να βρει εισιτήριο για τον Hamlet στις 20 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών της live προβολής του από το National Theatre στο Λονδίνο, είναι απίστευτα τυχερός και θα απολαύσει μία εξαιρετική παράσταση. Όποιος δεν πρόλαβε –γιατί αναφέρει ως sold out το site του Μεγάρου και τις δύο παραστάσεις- εάν εμφανιστεί νωρίτερα στα εκδοτήρια ίσως και να βρει. Την παρακολούθησα στις 15/10 και είχα κάποιες (ελάχιστες βέβαια) θέσεις κενές τριγύρω μου.

Τι να πρωτοπεί κανείς όμως για την παράσταση.. Πως οι Βρετανοί ξέρουν να δημιουργούν θεατρικά κομψοτεχνήματα; Πως έχουν καταφέρει να χρησιμοποιούν special effects σε κλασικά έργα ενσωματώνοντάς τα απόλυτα χωρίς να ενοχλούν ακόμα και τον πιο παραδοσιοκρατικό κριτή;

Η σκηνοθέτης του Hamlet, Lyndsey Turner, δημιούργησε ένα μαγικό αποτέλεσμα. Κι ας μίλησαν κάποιες βρετανικές εφημερίδες για υπερβολή. Η κατάμεστη, ελληνική, μεγαρική αίθουσα σίγουρα διαφωνεί όπως επίσης και οι βρετανοί –και όχι μόνο- θεατές που γεμίζουν ασφυκτικά το Barbican Theatre κάθε βράδυ από τον Αύγουστο και συνεχίζουν ακόμα. Βρέθηκα στο Λονδίνο τον  προηγούμενο Μάιο και γνώρισα μια εκπληκτική γυναίκα από την Ελλάδα που ζει κι εργάζεται στο Barbican τα τελευταία 15 χρόνια και μου έλεγε πως την πρώτη εβδομάδα που δόθηκε η δυνατότητα να γίνουν ηλεκτρονικές κρατήσεις στα εισιτήρια, όλα εξανεμίστηκαν! Και οι κρατήσεις έγιναν και από τις 5 ηπείρους!

Ο λόγος; Ο Benedict Cumberbatch στον ρόλο του Hamlet..  Τι να πει κανείς γι’αυτόν τον ηθοποιό. Στο ρόλο του είναι εκπληκτικός και στέκει στο ύψος των προσδοκιών κάνοντας απόλυτα δική του την αμλετική φιγούρα εκτινάσσοντας δικαίως το ενδιαφέρον της χιλιοπαιγμένης αυτής παράστασης. Εντάξει, ίσως να μην είμαι η πιο αντικειμενική κριτής, αφού σαν άλλη groupie θα πάω να τη δω –και να ΤΟΝ δω- live και στη σκηνή του Λονδίνου· η γλυκιά Ελληνοβρετανίδα με ενημέρωσε πως εάν σταθώ από πολύ νωρίς έξω από το Barbican μπορεί να προλάβω να αγοράσω εισιτήρια.

Αλλά οφείλω να ομολογήσω πως ξεπέρασε τις προσδικίες μου η υποκριτική του ικανότητα κι ας τον έβλεπα μονάχα από μία οθόνη. Αλλιώς δεν υπήρχε περίπτωση να υποβάλλω τον εαυτό μου σε αυτή την ταλαιπωρία για να δω μία τρίωρη –και κάτι- παράσταση για δεύτερη φορά. (Βασικά ελπίζω να τον συναντήσω στο μπαρ επάνω μετά την παράσταση και να τον γνωρίσω, λέμε τώρα..)

Είναι σπάνιο ένας ηθοποιός να είναι εξαιρετικός και στον κινηματογράφο αλλά και στην θεατρική σκηνή. Άλλα μέσα χρειάζονται, άλλου είδους υποκριτικές ικανότητες. Αλλά όταν τύχει και συμβεί, είναι ευτύχημα. Και αναφορικά με τον Cumberbatch, ακόμα κι όταν τον ακούσεις να μιλά σε συνεντεύξεις ή εκπομπές, βλέπεις, βρε παιδί μου, πως δεν έχει γίνει τυχαία γνωστός και περιζήτητος σε Hollywood -και όχι μόνο. Έχει ικανότητες, γνώσεις, είναι γλυκούλης (ακόμα κι ως alien όπως τον χαρακτηρίζουν μερικοί πικρόχολοι!) και πάνω από όλα, λατρεύει αυτό που κάνει.

Σπεύσατε στο Μέγαρο, φίλες και φίλοι. Ή και στο Λονδίνο. Απλά όχι τις ίδιες μέρες με εμένα. Το queuing που ετοιμάζομαι να κάνω θα χρειαστεί όσο το δυνατόν λιγότερο ανταγωνισμό γίνεται..

*Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 20 Οκτωβρίου, δύο παραστάσεις, στις 17.00 και στις 21.00. Τιμές: 15€ και μειωμένο 8€.

 

Πρώτη δημοσίευση: 18 Oct 2015, 18:10
Ενημέρωση: 18 Oct 2015, 18:10
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos