"Unbelievable" season 1: Ψύχραιμο και ρεαλιστικό

"Unbelievable" season 1: Ψύχραιμο και ρεαλιστικό
Published: 22 Sep 2019, 17:33
Συντάκτης:

Σύνοψη: Μια νεαρή γυναίκα, η Μαρί, (Κέιτλιν Ντέβερ) πέφτει θύμα μασκοφόρου βιαστή μέσα στο διαμέρισμά της. Καλεί την αστυνομία και όταν φτάνουν εκεί προσπαθεί να περιγράψει, όσο καλύτερα γίνεται στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται, τι ακριβώς συνέβη. Μέσα στην ημέρα, θα πρέπει να υποβληθεί σε μια εξονυχιστική γυναικολογική εξέταση και να ξαναπεί τι ακριβώς συνέβη άλλες τέσσερις φορές, με την τελευταία να πρέπει να γίνει γραπτώς. Εμφανώς καταβεβλημένη, σωματικά και ψυχικά, ρωτάει τους ντετέκτιβ που έχουν αναλάβει την υπόθεσή της, γιατί πρέπει να επαναλαμβάνει συνέχεια την ιστορία της κι εκείνοι την πληροφορούν ότι πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ"Unsolved mysteries" season 1: Ιστορίες χωρίς τέλος

Άποψη: Στο σημείο αυτό, εσύ, ο θεατής του πρώτου επεισοδίου της νιμδέας σειρά του Netflix με τίτλο Unbelievable, έχεις ήδη νευριάσει. Αναρωτιέσαι πώς γίνεται να συμπεριφέρονται έτσι σε ένα άτομο το οποίο μόλις πριν λίγες ώρες βίωσε μία τόσο τραυματική εμπειρία. Δεν υπάρχει κάποιος ειδικός χειρισμός γι’ αυτές τις περιπτώσεις; Και γιατί ήδη την κοιτάνε σαν μην την πολυπιστεύουν; Όταν η Μαρί, μετά από έντονη πίεση, δηλώσει ότι τελικά όλο το περιστατικό ήταν προϊόν της φαντασίας της, έχεις ήδη εξοργιστεί.

Και το χειρότερο; Αυτό που παρακολουθείς δεν είναι απλά το αποτέλεσμα της δουλειάς μιας ομάδας σεναριογράφων, αλλά βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά, τα οποία παρουσιάστηκαν στο βραβευμένο με Pulitzer άρθρο «An Unbelievable Story of Rape».

Μερικά χρόνια αργότερα, μια άλλη γυναίκα καταγγέλλει περιστατικό βιασμού, οι συνθήκες του οποίου είναι παρόμοιες με αυτόν της Μαρί, αλλά η ντετέκτιβ που αναλαμβάνει την υπόθεση (Μέριτ Γουέβερ) δεν γνωρίζει αυτή την πληροφορία. Έχει όμως μια εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση απέναντι στο θύμα, διακριτική και μη πιεστική, και πέφτει με τα μούτρα στη δουλειά.

Κι εδώ το Unbelievable γίνεται ένα καθαρόαιμο σε αισθητική και αφήγηση αστυνομικό δράμα για την ανεύρεση ενός κατά συρροή βιαστή, αλλά με μία εξαιρετικά σημαντική ειδοποιό διαφορά από άλλους εκπροσώπους τους είδους: τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα θύματα και απεικονίζει τις σκηνές του βιασμού, από τη δική τους οπτική, αφαιρώντας οποιοδήποτε στυλιζάρισμα και χωρίς καμία ηδονοβλεπτική διάθεση.

Συνεπώς, αντιμετωπίζει τον βιασμό όπως πρέπει, κοινώς ως ένα ειδεχθές έγκλημα που αλλάζει ριζικά και αμετάβλητα τις ζωές των θυμάτων του και το οποίο, για να τιμωρηθεί, απαιτεί τον Νόμο και τα όργανα επιβολής του να είναι με το μέρος των θυμάτων.

Μπορεί σκηνοθετικά να μην διαθέτει καμία πρωτοτυπία, αλλά έχει ένα τόσο σφιχτοδεμένο και καλοδουλεμένο σενάριο, προϊόν της δημιουργού Σουζάνα Γκραντ, που έχει υπογράψει το «Erin Brokovich», του συγγραφέα Μάικλ Τσέιμπον (Wonder Boys) και της Αγιελέτ Γουόλντμαν, με ένα μήνυμα τόσο σημαντικό στον πυρήνα του, το οποίο δεν χρειάζεται κάποιο σκηνοθετικό τρικ για να ακουστεί ηχηρά.

Η Κέιτλιν Ντέβερ, την οποία γνωρίσαμε στο «Booksmart», αποδεικνύει εδώ ότι είναι σίγουρα ένα όνομα το οποίο θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον, η Τόνι – πού είναι το Όσκαρ μου; - Κολέτ, η οποία αποτελεί το έτερο ήμισυ της Γουέβερ, ως παλαίμαχη ντετέκτιβ με την οποία η δεύτερη θα πρέπει να συνεργαστεί και να αναπτύξει ένα χαμηλόφωνο πλην υπέροχο θηλυκό bromance, δεν απαιτεί πλέον καμία απολύτως σύσταση, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με ξεκάθαρο ρεσιτάλ της Μέριτ Γουέβερ. Η δις βραβευμένη με Supporting Actress Emmy για τους ρόλους της στα Godless και Nurse Jackie (ίσως την θυμάστε και από τις πρόσφατες σεζόν του The Walking Dead), κουβαλάει όλο το εγχείρημα πάνω της, με μια ήρεμη ερμηνευτική δύναμη που είναι καθηλωτική και συνδυάζει ευαισθησία και αυστηρότητα χωρίς καμία επιτήδευση.

Το Unbelievable μπορεί να μην το «φωνάζει», αλλά είναι σαν ανανεωτικό αεράκι στο τοπίο των crime series, μια άβολη, αλλά απαραίτητη και κυρίως ψύχραιμη κραυγή για μια πιο ανθρώπινη αντιμετώπιση των θυμάτων βιασμού, ώστε καμία Μαρί του πραγματικού κόσμου να μην πρέπει να περάσει ποτέ ξανά κάτι παρόμοιο με αυτό που θα δείτε στις οθόνες σας.

7,5 / 10

 

Published: 22 Sep 2019, 17:33
Συντάκτης:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Frankenstein's Army

Frankenstein's Army

Σύνοψη: Κατά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, μια μικρή ομάδα Σοβιετικών που επιστρέφει...
15 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο