ΣΕΙΡΕΣ

"The third day" season 1: Ο τρόμος του μυαλού

Published: 4 Nov 2020, 21:25

Ο Sam καταλήγει, μετά από ένα δυσάρεστο περιστατικό, στο Osea, ένα μυστηριώδες νησί στις Βρετανικές ακτές του οποίου μόνη σύνδεση με τη στεριά είναι ένας δρόμος που τη μισή μέρα χάνεται κάτω από τη θάλασσα. Η απομονωμένη κοινότητα των κατοίκων του, έτοιμη να υπερασπιστεί τις παραδόσεις της με κάθε κόστος,  τον υποδέχεται με μια παράξενη θέρμη.

<a href="/en/home-cinema-streaming/damsel/69658">Damsel</a>ΣΧΕΤΙΚΑDamsel

Έχουμε και λέμε: φολκλορικός τρόμος, Κέλτες και παγανιστικές αιρέσεις; Τσεκ.  Ατμόσφαιρα, σασπενς και έντονα πλάνα με νέον στοιχεία; Τσεκ.

Αιμοδιψείς αλλά φιλήσυχοι κάτοικοι με αμαρτωλά μυστικά και κρυφές ατζέντες, που διχάζονται για την εξουσία; Τσεκ.

Ψυχικά τριπαρίσματα, περίεργες στροφές του μυαλού, απώλειες και πληγές που δεν κλείνουν; Τσεκ.

Οικογενειακό δράμα που ξετυλίγεται με άξονα το μυστήριο και την θρησκευτική, άρα ανθρώπινη, παράνοια; Τσεκ.  

Η νέα σειρά του HBO “The Third Day”, με συνδημιουργό τον Dennis Kelly (“Utopia”) τα έχει σχεδόν όλα. Κι ενώ κάνα δυο της γλιστρούν απ’ τα χέρια, τα χωρά με σχετική επιτυχία στο μεγαλύτερο μέρος της.

Τα έξι επεισόδιά της χωρίζονται σε δύο μέρη. Στο «Καλοκαίρι» παρακολουθούμε έναν φρενήρη και εύθραυστο Sam (Jude Law) να καταφτάνει σε ένα φουλ ιδιόρρυθμο, ατμοσφαιρικό μεν νησί, της κατηγορίας μη-σου-τύχει, από το οποίο το μόνο σίγουρο είναι πως θα δυσκολευτεί να φύγει (ζωντανός). Στον «Χειμώνα» παρακολουθούμε την αποφασιστική και ρεαλίστρια Helen (Naomie Harris) να ταξιδεύει με τις δυο κόρες της στο ίδιο νησί, για να γιορτάσουν τα γενέθλια της μεγαλύτερης.

Στο πρώτο έχουμε κλειστοφοβικές σεκάνς και μια αρκετά αργή εκτύλιξη, ένα χτίσιμο αγωνίας και περιέργειας το οποίο δεν κορυφώνει πάντα, κι έτσι τεστάρει σημαντικά την υπομονή μας. Το δεύτερο είναι αρκετά πιο γειωμένο, κι έρχεται να δώσει απαντήσεις και να βάλει τα πράγματα, με παραπάνω από έναν τρόπους, στη θέση τους. Φυσικά τα δύο μέρη ενώνονται σταδιακά, και διαπλέκονται με τις κατάλληλες δόσεις αγωνίας και περιέργειας.

Ανά σημεία, η πολύ ενδιαφέρουσα σε γενικές γραμμές αφήγηση το χάνει και βαλτώνει σημαντικά. Επιπλέον, τα κενά της δεν βοηθιούνται ιδιαίτερα από την επαναληψιμότητα που συχνά υιοθετεί.

Ωστόσο, σκηνοθετικά έχει γίνει αξιόλογη δουλειά και οι πειραματισμοί με το κάδρο δίνουν τον απαραίτητο χώρο στο δυνατότατο καστ (Emily Watson, Katherine Waterston, Paddy Considine, Mark Lewis Jones) να ξεδιπλώσει όλο το συναισθηματικό βάρος των χαρακτήρων (που είναι μεγάλο). Η όλη προσπάθεια παραπέμπει εύκολα στην κοινοτική παράνοια και τον εθιμοτυπικό τρόμο του Midsommar, αλλά δεν μένει εκεί, διανθίζοντας τον πυρήνα του μυστηρίου και αυξάνοντας το βάθος του με ψυχολογικές προεκτάσεις. Το ανεπίλυτο πένθος και τα άκρα που μπορεί να αγγίξει, η ψυχική κατάρρευση, οι παραληρητικές ιδέες μεγαλείου, η ασήκωτη ενοχή, η απώλεια, η μονομανής πίστη, το ψέμα προσδίδουν μια πιο ρεαλιστική και δεμένη διάσταση στις αιματοβαμμένες παγανιστικές θυσίες, την Κέλτικη θρησκευτική παράδοση και τις τελετουργίες.

 “The dark is here” αναφέρει κάποια στιγμή ο Sam από το δικό του «νησί των καταραμένων», και ναι, τα περιεχόμενα του ανθρώπινου ψυχισμού είναι καμιά φορά θεοσκότεινα.

*Tην σειρά μπορείτε να την παρακολουθήσετε στην Vodafone TV

**(Στις 3 Οκτώβρη, παρουσιάστηκε μια 12ωρη ζωντανή μετάδοση του «Φθινοπώρου», μιας θεατρικής αναπαράστασης στο πραγματικό Osea –ναι υπάρχει όντως-  ως γέφυρα ανάμεσα στο «Καλοκαίρι» και τον «Χειμώνα». Σε αυτήν μπορούσε να παρακολουθήσει κανείς τους πρωταγωνιστές της σειράς στο “Esus and the sea”, ένα θρησκευτικό φεστιβάλ  το οποίο σηματοδοτεί το πέρασμα των παιδιών του νησιού στην ενηλικίωση, και φυσικά να πάρει μια γεύση του τι πρόκειται να ακολουθήσει στον «Χειμώνα». Αποσπάσματά της και πληροφορίες υπάρχουν διαθέσιμα online).

Ανδρομάχη Σδούκου

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos