ΣΕΙΡΕΣ

“Soil” season 1: Διαμαντάκι κρυμμένο στο… χώμα

Published: 8 Apr 2022, 12:47
Συντάκτης:

Υπόθεση: Ο Ismael, ή Smile όπως τον αποκαλούν οι φίλοι, είναι ένας νεαρός επιχειρηματίας που κατεβάζει μια… αλλόκοτη ιδέα: να εισάγει χώμα από το Μαρόκο στο Βέλγιο, ώστε να θάβονται οι αποθανόντες συγγενείς των συμπατριωτών του.

<a href="/en/nea/fallout-season-1-oi-fan-tha-apotheosoyn/69796">"Fallout" season 1: Οι φαν θα το αποθεώσουν</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Fallout" season 1: Οι φαν θα το αποθεώσουν

Όμως, χωρίς να το καταλάβει μπαίνει σε μια μεγάλη περιπέτεια γεμάτη ευτράπελα, με τους ανθρώπους συχνά να τον καταδιώκουν και να απειλούν ακόμα και τη ζωή του.

Άποψη: Ο Μάρτιος φεύγει, μας αφήνει, όμως, ένα κρυφό διαμαντάκι στη γνωστή πλατφόρμα Netflix. Μην σας παρασέρνουν οι τίτλοι έναρξης που παραπέμπουν κάπως σε ντοκιμαντέρ. Μπροστά σας έχετε μια μαύρη κωμωδία, με ένα πρωτότυπο θέμα που δεν είχε απασχολήσει τη ζωή των περισσοτέρων… μέχρι τώρα.

To “Soil” είναι μια βέλγικη παραγωγή και αφορά την μαροκινή κοινότητα που ζει στη χώρα. Όταν ένας μουσουλμάνος πεθαίνει στο Βέλγιο, η οικογένεια και οι συγγενείς αντιμετωπίζουν συχνά ένα δίλημμα για το αν η ταφή πρέπει να γίνεται αποκλειστικά στο Μαρόκο ή στο Βέλγιο. Όταν ο Ismael κληρονομεί την επιχείρηση του πατέρα του, αποφασίζει να λύσει αυτό το δίλλημα μεταφέροντας χώμα από το Μαρόκο, ώστε οι νεκροί να θάβονται με «το χώμα του τόπου τους».

Παρότι η σειρά καταπιάνεται με ένα μακάβριο θέμα, η τρυφερότητα με την οποία την υλοποιούν οι παραγωγοί, αλλά και οι ηθοποιοί της δεν κρύβεται. Εξαιρετική είναι και η κινηματογράφηση της σειράς, με τις rewind σκηνές να την κάνουν ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.

Ως θεατές, σίγουρα μας ιντριγκάρει να μάθουμε για μια επιχείρηση που ασχολείται με το θάνατο, ωστόσο, η επιχειρηματική οπτική γωνία λειτουργεί περισσότερο ως context.

H κύρια εστίαση βρίσκεται στις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας και στις προσωπικές φιλοδοξίες του καθενός. Η ανάδειξη αυτών των δύο παραμέτρων κάνει την πλοκή αργή σε κάποια σημεία, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα κακό.

Συμπερασματικά, το “Soil” είναι μια φρέσκια ιδέα που -ευτυχώς- δεν επιδιώκει να προσθέσει επιπλέον δράμα στη ζωή μας. Έχει ιδιαίτερο χιούμορ και μας κάνει συχνά να ταυτιστούμε με τον συμπαθή πρωταγωνιστή που αμφισβητεί τις παραδόσεις, χωρίς να γνωρίζει αν τελικά τα σχέδιά του θα επιτύχουν ή θα αν θα τα φάει… το μαύρο χώμα. Προβλέπεται, άραγε, δεύτερη σεζόν; Θα πούμε μόνο ότι θα πρέπει να αφιερώσετε ένα σαββατοκύριακο με binge-watching των οχτώ επεισοδίων για να καταλάβετε…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos