ΣΕΙΡΕΣ

"Silo" season 1: Δυστοπικό, κλειστοφοβικό μυστήριο

Published: 27 May 2023, 18:58
Συντάκτης:

Σύνοψη: Σε ένα ερειπωμένο και τοξικό μέλλον, χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε ένα γιγάντιο άσυλο βαθιά κάτω από τη γη.

<a href="/en/home-cinema-streaming/damsel/69658">Damsel</a>ΣΧΕΤΙΚΑDamsel

Όταν ο σερίφης παραβιάζει έναν βασικό κανόνα της κοινότητας και οι κάτοικοι πεθαίνουν μυστηριωδώς, μια μηχανικός ονόματι Juliette αρχίζει να αποκαλύπτει κάποια συγκλονιστικά μυστικά και την αλήθεια για το μέρος που ζει.

Άποψη: Έχοντας ως σεναριακή αφετηρία την βασική ιστορία των Δώδεκα Πιθήκων, δηλαδή ένας πλέον ακατοίκητος πλανήτης που εξαναγκάζει τους εναπομείναντες ανθρώπους να ζουν σε υπόγεια, η νέα δυστοπική σειρά της Apple TV+ με μια αισθητική Westworld, χωρίς ωστόσο να είναι τόσο σκεπτόμενο και τόσο βαθυστόχαστο αλλά ούτε και τόσο περίπλοκο, βυθίζεται στα έγκατα όχι μόνο της γης αλλά και της ανθρώπινης ψυχής.

Μια σειρά γεμάτη ερωτήματα και στα πρώτα τέσσερα επεισόδια με λίγες απαντήσεις για το πώς βρέθηκαν εκεί και τι τους οδήγησε. Οι θεατές δεν είμαστε οι μόνοι που αγνοούμε τι συμβαίνει. Οι ήρωες δεν έχουν ιδέα τι είχε συμβεί στον πλανήτη μιας και δεν έχει μείνει κάτι καταγεγραμμένο ιστορικά που να τους αποδεικνύει  τι έχει συμβεί στο παρελθόν, πριν από την εποχή που βρισκόμαστε τώρα.

Η σειρά βιβλίων του Hugh Howey, Wool, που εξέδωσε από το 2011 και μετά, με σαφείς αναφορές και επιρροές από τον κόσμο της Margaret Atwood. Το αξιοπρόσεκτο στην σειρά είναι ο τρόπος που έχει δομηθεί το σκηνικό.

Ένα κλειστοφοβικό, σχεδόν στοιχειωτικό και απονεκρωμένο περιβάλλον που μοιάζει να μην είναι πρόσφορο για αγάπη, χαρά και συναίσθημα, με την σειρά να το καταλαβαίνει αυτό και να βυθίζεται μέσα στον ζόφο. Σε αντίθεση με τα σκηνικά που λειτουργούν προς όφελος της πλοκής, οι σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στους χαρακτήρες θέλουν ακόμα χρόνο για να ξετυλιχτούν, κάτι που όμως θα έπρεπε ήδη να είχε αρχίσει να διαφαίνεται έπειτα από σχεδόν τέσσερις ώρες τηλεοπτικού προγράμματος (έχουν προβληθεί τέσσερα σχεδόν ωριαία επεισόδια).

Το περιβάλλον που χτίζεται και οι δυναμικές που καλλιεργούνται είναι παρόμοιες με εκείνες του σπουδαίου Snowpiercer. Ζητήματα δηλαδή εξουσίας και ιεραρχίας σε ένα αποκομμένο κοινωνικά περιβάλλον μιας τρόπον τινά παγκόσμιας καραντίνας, η οποία βασίζεται σε μια λογική τρομοκρατίας και πρόκλησης φόβου.

Ο σκηνοθέτης Morten Tyldum που υπογράφει σκηνοθετικά τα πρώτα τρία επεισόδια, αποδεικνύεται ανώτερος των ταινιών του (The Imitation Game, Passengers) αν και η έλλειψη πρωτοτυπίας είναι φανερή και στο Silo, με σκηνές να είναι βγαλμένες από ομοειδείς σειρές του παρελθόντος.

Αυτό που ίσως κρατά περισσότερο ενεργή την πλοκή είναι η δόση μυστηρίου που υπάρχει και λιγότερο το δυστοπικό μέλλον που περιγράφει και σε αυτό είναι καλό να ποντάρει ακόμα περισσότερο μιας και ήδη έχει ανανεωθεί για δεύτερη σεζόν.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos