ΣΕΙΡΕΣ

"Scenes from a marriage": Αξιόλογο

Published: 18 Oct 2021, 12:08
Συντάκτης:

Σύνοψη: Η Μίρα (Τζέσικα Τσαστέιν) και ο Τζόναθαν (Όσκαρ Άιζακ) είναι 10 χρόνια παντρεμένοι και έχουν μια 5χρονη κόρη. Η Μίρα είναι υψηλόβαθμο στέλεχος πολυεθνικής και ο Τζόναθαν ακαδημαϊκός, γεγονός που του επιτρέπει να δουλεύει από το σπίτι και να μεγαλώνει την κόρη τους.

<a href="/en/nea/class-09-season-1-polyploko-kai-varyfortomeno/68316">&quot;Class of &#039;09&quot; season 1: Πολύπλοκο και βαρυφορτωμένο</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Class of '09" season 1: Πολύπλοκο και βαρυφορτωμένο

Όταν η Μίρα αποκαλύψει την παράλληλη σχέση της με έναν νεότερο συνάδελφό της, θα οδηγηθούν στο διαζύγιο. Η όλη διαδικασία θα φέρει στην επιφάνεια όσα έκρυβαν επιμελώς ο ένας από τον άλλο.

Γνώμη: Μπορεί μια μίνι τηλεοπτική σειρά να είναι τόσο επιδραστική που να φτάσει στο σημείο να θεωρηθεί αιτία αύξησης του ποσοστού διαζυγίων στην Ευρώπη; Μπορεί, αν έχει γεννηθεί από το μυαλό ενός σπουδαίου ανατόμου των ανθρώπινων σχέσεων! Κι αυτό ακριβώς έγινε με το “Σκηνές από έναν γάμο”, τη σειρά 6 επεισοδίων του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, η οποία προβλήθηκε το 1973 στη σουηδική τηλεόραση, μετατράπηκε εν συνεχεία σε κινηματογραφική ταινία και έκτοτε “τρομοκρατεί” παντρεμένα ζευγάρια με τη ρεαλιστική απεικόνιση της διάλυσης της ένωσης δύο ατόμων.

Όταν ανακοινώθηκε ότι το HBO ετοιμάζει remake της σειράς, οι αρχικές αντιδράσεις έτειναν εύλογα προς τον σκεπτικισμό. Πολλοί φοβήθηκαν ότι δεν θα καταφέρει να αποδώσει την ουσία και τον προβληματισμό του original, μεταφερμένο καθώς είναι στο σήμερα και στην πραγματικότητα δύο Αμερικανών πολιτών. Άλλοι θεώρησαν ιεροσυλία να αγγίζει το Χόλιγουντ το έργο μιας “ιερής αγελάδας” της 7ης τέχνης. Κάποιοι το έβλεπαν με καλύτερο μάτι λόγω της εμπλοκής της Τζέσικα Τσαστέιν (“Zero Dark Thirty”) και του Όσκαρ Άιζακ (“Inside Llewyn Davis”) στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Ένα ήταν σίγουρο: η αποφυγή συγκρίσεων μεταξύ των “Σκηνών…” εν έτει 2021 και αυτών του παρελθόντος, θα ήταν αναπόφευκτη.

Ας προσπαθήσουμε, αρχικά, να κρίνουμε τη σειρά, αποφεύγοντας τον “ελέφαντα στο δωμάτιο”. Υπάρχει λόγος ύπαρξής της; Έχει κάτι ουσιαστικό να πει για τον θεσμό του γάμου στον 21ο αιώνα και για τον ρόλο των δύο φύλων μέσα σε αυτόν;

Αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι η επιλογή του Χάγκαϊ Λέβι (“The Affair”) να είναι η γυναίκα ο “κουβαλητής” του σπιτιού -το πρώτο “διαζύγιό” του από το αρχικό υλικό- εκσυγχρονίζει με τη μία τη δική του απόπειρα και δημιουργεί ένα πεδίο στο οποίο μπορεί να προσεγγίσει τις κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις αυτού του φαινομένου. Το πρόβλημα όμως είναι ότι στην πορεία αφήνει οποιοδήποτε ευρύτερο σχόλιο ανολοκλήρωτο και ζουμάρει αποκλειστικά στην ψυχοσύνθεση των δύο κεντρικών χαρακτήρων του.

Κι ενώ δίνει την ευκαιρία στους Τσαστέιν και Άιζακ να παραδώσουν ερμηνείες σεμιναριακού επιπέδου -με την πρώτη να θυμίζει και εμφανισιακά την αξεπέραστη Λιβ Ούλμαν του πρωτότυπου-, αυτές δεν είναι αρκετές από μόνες τους για να καταστήσουν τη σειρά κάτι περισσότερο από μια καλοφτιαγμένη σπουδή πάνω στο τραύμα του διαζυγίου.

Το να βλέπεις δύο τρομερά φωτογενείς και ταλαντούχους ηθοποιούς να “ξεσκίζουν” συναισθηματικά ο ένας τον άλλο δεν είναι φυσικά καμία τεράστια πρωτοτυπία (το είδαμε άλλωστε και σχετικά πρόσφατα στο κινηματογραφικό “Marriage Story” με την Σκάρλετ Γιόχανσον και τον Άνταμ Ντράιβερ). Τι είναι όμως αυτό που μένει όταν πέσουν οι τίτλοι; Το πόσο δύσκολο είναι να μοιράζεσαι τη ζωή σου με έναν άλλο άνθρωπο; Αυτό το ξέρουμε ήδη. Το ερώτημα είναι το γιατί συμβαίνει αυτό και γιατί γίνεται ολοένα και δυσκολότερο. Εδώ, η σειρά δεν δίνει κάποια απάντηση που να μην αφορά αποκλειστικά τα βιώματα και την ιδιοσυγκρασία των δύο κεντρικών χαρακτήρων της.

Ενώ ο Μπέργκμαν είχε λοιπόν κάτι να πει για τη Δυτική κοινωνία και το πώς οι συμβάσεις της εισβάλλουν στην ιδιωτική ζωή ενός ζευγαριού, ο Λέβι αποφάσισε να κρατήσει μεν τη διεισδυτική ματιά του μεγάλου δημιουργού, αλλά την απογυμνώνει από εξωτερικούς παράγοντες. Έτσι, οι δικές του “Σκηνές από έναν γάμο” είναι μεν ένα αξιόλογο δράμα χαρακτήρων, που ενίοτε απογειώνεται λόγω των εξαιρετικών ερμηνειών, αλλά αδυνατεί να προβληματίσει ή ακόμα να ανανεώσει τα θεμέλια του είδους που υπηρετεί.

 

 

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!
Πρώτη δημοσίευση: 18 Oct 2021, 12:08
Ενημέρωση: 18 Oct 2021, 12:11
Συντάκτης:
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο