Το "Route-3" του Θανάση Νεοφώτιστου στο Τορόντο

Published: 22 Aug 2019, 17:02
Συντάκτης:

O Θανάσης Νεοφώτιστος συνεχίζει να αποτυπώνει το κινηματογραφικό του στίγμα.

<a href="/en/festival-thessalonikis/oles-oi-tainies-toy-thanasi-neofotistoy-gia-3-imeres-dorean-online/62604">Όλες οι ταινίες του Θανάση Νεοφώτιστου για 3 ημέρες δωρεάν οnline</a>ΣΧΕΤΙΚΑΌλες οι ταινίες του Θανάση Νεοφώτιστου για 3 ημέρες δωρεάν οnline

Μετά από τις σπουδαίες διακρίσεις των προηγούμενων μικρού μήκους ταινιών του, Χρυσός Διόνυσος για την ΠΡΟΣΕΥΧΗ (2014), επίσημη πρεμιέρα στο 75 ο Φεστιβάλ Βενετίας, τρια βραβεία στο 44 ο φεστιβάλ Clermont Ferrand και η πρόσφατη υποψηφιότητα στα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας, για τη ΛΕΩΦΟΡΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ (2018), και μόλις δύο μήνες μετά την πρεμιέρα στο μεγαλύτερο LGBTQ+ φεστιβάλ του κόσμου, το 43 ο Frameline Film Festival, για τα ΣΠΗΝΘΙΡΟΒΟΛΑ ΚΕΡΑΚΙΑ (2019), η νέα ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη με τίτλο ROUTE-3 (13') σε σενάριο της Μαρίνας Συμεού, κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα (Short-Cuts), σε ένα από τα κορυφαία φεστιβάλ του κόσμου: το Φεστιβάλ του Τορόντο, στις 8 Σεπτεμβρίου.

Η ταινία διακρίθηκε στις 55 που διαγωνίζονται (ανάμεσα και η μικρού μήκους ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, Mimic) από 4500 αιτήσεις παγκόσμιως, ενώ δημιουργήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος Sarajevo City of Film Fund, σε παραγωγή του Obala Art Center, που διοργανώνει το Φεστιβάλ του Σαράγιεβο. Το πρόγραμμα αποτελείται από τέσσερις μικρού μήκους νέων ανερχόμενων σκηνοθετών από τα Βαλκάνια και αποφοίτων από το Sarajevo Talents. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο σκηνοθέτης, η σεναριογράφος και ο παραγωγός Δημήτρης Τσακαλέας. Με τη συνεργασία Βόσνιων συνεργατών και της Διευθύντριας Φωτογραφίας από τη Ρουμανία (Carmen Tofeni) δημιούργησαν, σε βοσνιακή γλώσσα, αυτή την ταινία μέσα σ’ ένα από τα ιστορικότερα τραμ του Σαράγιεβο, το Vienna’s Tram.

Σύνοψη: Στο βαγόνι του τραμ στη Γραμμή-3, κατά τη διάρκεια μιας ζεστής μέρας στο κέντρο του Σαράγιεβο, η μεσήλικη κυρία με το λεοπάρ φόρεμα κερνάει τους επιβάτες φέτες ζουμερού πορτοκαλιού. Μια φέτα είναι το μόνο που συνδέει την Νάντια, την πριγκίπισσα με το ροζ χιτζάμπ, τον Λούκα, τον παρθένο αλάνι έφηβο και τόσους άλλους, απλούς καθημερινούς ανθρώπους, επιβάτες της γραμμής. Όλους, εκτός από ένα ντροπαλό, πλην καυλωμένο, έφηβο με το όνομα Αμάρ.

Σκηνοθεσία: Θανάσης Νεοφώτιστος. Σενάριο: Μαρίνα Συμέου. Παραγωγός: Δημήτρης Τσακαλέας. Παραγωγή: Obala Art Center. Συμπαραγωγοί: Imagina Pictures S.A., DNA Lab. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Carmen Tofeni. Μοντάζ: Πάνος Αγγελόπουλος, Saša Peševski. Ηχητικός Σχεδιασμός: Χρήστος Σακελλαρίου, Studio Chelia. Μίξη: Χρήστος Σακελλαρίου, Κώστας Χρυσόγελος (DNA Lab). Colour Correction: Πάνος Αγγελόπουλος. Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: Emina Kujundžić. Μουσική: Κώστας Χαλιάσας. Καστ: Enes Kozličić, Lazar Dragojević, Simonida Mandić. Διεθνείς Πωλήσεις: Radiator IP Sales. Με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. 

Σεξ, Χιτζάμπς κι ένα Τραμ γεμάτο πορτοκάλια!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
19 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos