Πέθανε ο θρυλικός Κερκ Ντάγκλας

Published: 6 Feb 2020, 11:05
Συντάκτης:

Έφυγε από τη ζωή σήμερα, πλήρης ημερών, ο σπουδαίος Κερκ Ντάγκλας.

Ο τελευταίος μεγάλος της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ πέθανε σε ηλικία 103 ετών. Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή μέσω μιας λιτής ανακοίνωσης που εξέδωσε η οικογένειά του (και την οποία συνυπογράφει ο γιος του, Μάικλ).

«Για τον κόσμο υπήρξε ένας θρύλος, ένας ηθοποιός από τη χρυσή εποχή του κινηματογράφου, ο οποίος την έζησε στα καλύτερά του χρόνια, ένας φιλάνθρωπος αφοσιωμένος στη δικαιοσύνη και στους αγώνες στους οποίους πίστευε. Αλλά για εμένα και τα αδέρφια μου, ήταν απλά ο Μπαμπάς. Στην Κάθριν (σ.σ.: Ζέτα-Τζόουνς) ένας υπέροχος πεθερός, στα εγγόνια και τα δισέγγονά του ένας αγαπημένος παππούς και στη γυναίκα του Αν, ένας τρυφερός σύζυγος. Ο Κερκ έζησε μια καλή ζωή και αφήνει μια κινηματογραφική κληρονομιά η οποία θα αντέξει στο χρόνο για πολλές γενιές ακόμα. Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω με τα λόγια που του είπα στα τελευταία του γενέθλια: "Μπαμπά, σ' αγαπώ τόσο πολύ και είμαι περήφανος που είμαι ο γιος σου"».

O Κερκ Ντάγκλας, γεννήθηκε στο Άμστερνταμ της Νέας Υόρκης το 1916. Το πραγματικό του όνομα ήταν Ισούρ Ντανιέλοβιτς. Ο πρώτος του ρόλος ήρθε το 1946 στην υποψήφια για Όσκαρ ταινία «The Strange Love of Martha Ivers» του Λιούις Μάιλστοουν. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον Ζακ Τουρνέρ για λογαριασμό του κλασικού σήμερα φιλμ νουάρ «Out of the Past» (1947), όπου έπαιξε πλάι στους Ρόμπερτ Μίτσαμ και Τζέιν Γκριρ. Ρόλος που τον έβαλε για τα καλά στο προσκήνιο. 

Το 1957 ήρθε η πρώτη εμβληματική στιγμή της καριέρας του, όταν συνεργάστηκε με τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ στο αντιπολεμικό αριστούργημα «Paths of glory». Tρία χρόνια μετά θα συνεργαστούν ξανά για το αξέχαστο έπος του «Σπάρτακου» .

Προτάθηκε τρεις φορές για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου χωρίς να το κερδίσει ποτέ: για το "Champion"/1949 του Μαρκ Ρόμπσον, το "The bad and the beautiful"/1952 του Βινσέντε Μινέλι πλάι στη Λάνα Τέρνερ και το "Lust for life"/1956 του Τζορτζ Κούκορ με συμπρωταγωνιστή τον Άντονι Κουίν. Το 1995 η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών του απένειμε Τιμητικό Όσκαρ για τα 50 χρόνια παρουσίας ως δημιουργική και ηθική δύναμη στον κόσμο του κινηματογράφου. Έχει επίσης βραβευτεί από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου με βραβείο προσφοράς στην 7η τέχνη και το 1999 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον κατέταξε στη 17η θέση της λίστας με τους μεγαλύτερους αστέρες όλων των εποχών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos