ΣΕΙΡΕΣ

"The Pale Horse": Ιδιόρρυθμη Άγαθα Κρίστι

Published: 19 Mar 2020, 19:53
Συντάκτης:

Σύνοψη: Ένα χρόνο μετά τον θάνατο της πρώτης του συζύγου, της Delphine, ο Mark Easterbrook βρίσκεται αντιμέτωπος με μια μυστηριώδη κατάσταση. Η Jessie Davis βρίσκεται νεκρή με μία λίστα να ανακαλύπτεται στα παπούτσια της στην οποία βρίσκονται ονόματα, ανάμεσά τους και το δικό του. Το πρόβλημα είναι ότι ένας-ένας όσοι είναι γραμμένοι στην λίστα πεθαίνουν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

<a href="/en/home-cinema-streaming/road-house/69686">Road House</a>ΣΧΕΤΙΚΑRoad House

Άποψη: Η Βρετανίδα σεναριογράφος Sarah Phelps έχει μια προφανή αγάπη στην βασίλισσα του αστυνομικού μυθιστορήματος, Agatha Christie, καθώς έχει αναλάβει μέχρι τώρα την μεταφορά τεσσάρων μυθιστορημάτων της (And Then There Were None-2015, The Witness for the Prosecution-2016, Ordeal by Innocence-2018, The ABC Murders-2018) και τώρα επιστρέφει στο BBC στο οποίο είχαν προβληθεί και οι προηγούμενες, με το πέμπτο μυθιστόρημα της Christie το οποίο μεταφέρει, το όχι τόσο γνωστό και κάπως ιδιόρρυθμο σε σχέση με τα άλλα, το The Pale Horse (στα ελληνικά το βιβλίο κυκλοφορεί με τον τίτλο «Φόνοι υπό εχεμύθειαν».
Είναι ιδιόρρυθμο καθώς δεν είναι μια τυπική εξιχνίαση μυστηρίου αλλά εμπλέκονται μάγισσες, πνευματιστές και ένα στοιχείο μεταφυσικού εντονότερα από άλλα έργα της.

Με πολλές αλλαγές από το πρωτότυπο κείμενο, το οποίο μεταφέρει στα 60s, σε μια εποχή που οι φεμινίστριες διαδήλωναν «τρέμετε, τρέμετε, οι μάγισσες επέστρεψαν» εννοώντας τους εαυτούς τους ειρωνικά, η Phelps εκσυγχρονίζει πολλά στοιχεία του κειμένου αλλά ως δομή ακολουθεί την ίδια λογική, την κάπως παλιακή και απλοϊκή για έναν σύγχρονο θεατή.

Λείπει άλλωστε ένας πρωταγωνιστής ντετέκτιβ που με την προσωπικότητά του θα κρατούσε το κοινό, όπως ο Ηρακλής Πουαρό, η Μις Μαρπλ ή η Αριάδνη Όλιβερ που καλείται να εξιχνιάσει την υπόθεση στο βιβλίο ενώ στην σειρά απουσιάζει. Στέκεται περισσότερο στον πρωταγωνιστή, τον Marc, έναν αντικέρ που παλεύει με θεούς και δαίμονες και ψάχνει να δει τι συμβαίνει, με έναν πολύ καλό Rufus Sewell να τον υποδύεται, όπως και η Kaya Scodelario που ερμηνεύει την νέα σύζυγο, με την νεκρή σύζυγο να επιστρέφει συχνά ως flashback.

Αν και είναι μια φροντισμένη παραγωγή, όπως κάθε σχεδόν παραγωγή του BBC, που είναι διαθέσιμη και μέσω Amazon, απουσιάζει όμως το μυστήριο, καθώς όλα κινούνται σχετικά αναμενόμενα. Ακόμα και όλο αυτό το τρικ με τις μάγισσες δεν καταφέρνει να προσθέσει μια μεγαλύτερη αίσθηση αγωνίας και μιας απόκοσμης αύρας.

Τουλάχιστον η διάρκεια του είναι όσο θα χρειαζόταν, δηλαδή δύο ωριαία επεισόδια, άρα σύνολο δύο ώρες, όσο μια ταινία, καθώς δεν θα χρειαζόταν παραπάνω χρόνος διότι θα ξέφευγε αρκετά και θα πλάτειαζε. Ακόμα και τώρα στις δύο ώρες και πάλι νιώθεις ότι διαρκεί λίγο περισσότερο από όσο θα έπρεπε.

5,5 / 10

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos