ΣΕΙΡΕΣ

"Orange is the new black" season 7: Το τέλος για μια σειρά-εμμονή

Published: 2 Sep 2019, 13:38
Συντάκτης:

Υπάρχουν πολλές έντονες στιγμές στην σχέση που αναπτύσσει ένας φαν με την αγαπημένη του σειρά: η αγωνία για την πλοκή, η οργή για τις άδικες στιγμές, η στεναχώρια για τις ζόρικες καταστάσεις. Ωστόσο, τίποτα σχεδόν δεν συγκρίνεται με το οριστικό και αμετάβλητο τέλος που επέρχεται ύστερα από κάποια χρόνια συνεχούς συναισθηματικής επένδυσης που οριακά θυμίζει εμμονή. Το “Orange is the New Black” ανέβασε τις μετοχές του Netflix μαζί με το “House of Cards” πίσω στο 2013 όταν η πλατφόρμα έπαιρνε τα πρώτα της ρίσκα και ακόμα και αν έχασε μέρος της δυναμικής του, για εμάς θα είναι πάντα μία σειρά-εμμονή.

<a href="/en/nea/o-gioyan-makgkregkor-rosos-komis/69542">O Γιούαν ΜακΓκρέγκορ Ρώσος Κόμης</a>ΣΧΕΤΙΚΑO Γιούαν ΜακΓκρέγκορ Ρώσος Κόμης

Στον τελευταίο κύκλο, μετά από εφτά χρόνια συνεχόμενων υστερικών καταστάσεων οι σεναριογράφοι, μετρημένοι και τυπικοί δεν υποκύπτουν σε έντονους συναισθηματισμούς λόγω τέλους, κρατάνε σταθερό τέμπο, δεν χαρίζονται στους χαρακτήρες και καταλήγουν να παραδώσουν ένα happy end όχι σε όλες τις κρατούμενες -θα ήταν άνευ νοήματος- αλλά σε εκείνες που θα το άντεχαν μετά από ένα επίπονο τυραννικό καθεστώς όπως είναι η φυλακή.

Στο αποτυχημένο σωφρονιστικό σύστημα, το “Orange is the New Black” είναι μια γροθιά στο στομάχι. Στην μεροληπτική κοινωνία λειτουργεί σαν καθρέφτης αντικατοπτρίζοντας τα λάθη της. Από τον πιλότο ακόμα είδαμε τόσους διαφορετικούς χαρακτήρες σε ένα επεισόδιο που ο καθένας βρήκε και αναγνώρισε ένα κομμάτι του σε αυτούς και τους πόνεσε από καρδιάς. Μετά από αυτήν την επιτυχία ήταν πραγματικά δύσκολο να αποσυνθέσεις το σύνολο που έφτιαχνε το “όλο” αλλά ακόμα και όταν συνέβη αυτό, μέχρι δηλαδή και την έβδομη σεζόν, οι χαρακτήρες δεν ξεχάστηκαν εντελώς.

Μερικοί επανήλθαν για τα καλά, άλλοι χάθηκαν στην πορεία και αρκετοί έμειναν στην μετέωρη κατάσταση του αναγκαστικού εγκλεισμού. Παρόλα αυτά, στο οριστικό τέλος οι ζωές τους έρχονται και συνοψίζονται σε μία αλήθεια την οποία από καιρό υποστήριζε το προφίλ του “Orange is the New Black” και που νομοτελειακά επικρατεί σε κάθε αλληλεπίδραση που υπάρχει μεταξύ των πρωταγωνιστριών: στην αλληλεγγύη. Είτε μιλάμε για βοήθεια χειροπιαστή είτε για μία καλή πράξη οι χαρακτήρες συνειδητοποιούν πλέον ότι στην ενότητα τους το σύστημα δεν θα αλλάξει όμως θα μάθουν οι ίδιες συνολικά να μην το έχουν και πολύ ανάγκη και θα συνειδητοποιήσουν αυτό που πάντα ήξεραν, ότι έχουν η μία την άλλη και αυτό πολλές φορές είναι προτιμότερο.

Και αυτό μπορεί να μοιάζει σαν μια τεράστια σπόντα στην Αμερική του Τραμπ με το μεταναστευτικό και τις απελάσεις που βρίσκονται στο κόκκινο αλλά με το ευτυχές τέλος της Φλόρες και την ελπίδα που αναζωπυρώνεται για τόσες νέες υποθέσεις μεταναστριών που εισήγαγε η σειρά σε αυτόν τον κύκλο, τότε ναι, μπορούμε να μιλάμε για ένα καρφί μεγάλων διαστάσεων.

Εντούτοις, οι δημιουργοί δεν εθελοτυφλούν ως προς την άσχημη πλευρά της ζωής και στις καταστάσεις που είναι καταδικασμένες να μην αλλάξουν θετικά ή αρνητικά διότι και αυτή είναι μία παράμετρος που γεννά ερωτήματα για το μέλλον και έστω για μία στιγμή σε δοκιμάζουν ως θεατή, πυροδοτούν την ηθική σου όπως έκαναν παλιότερα, και εν τέλει σε ζορίζουν γιατί σου δείχνουν μία σπίθα από τον κίνδυνο.

Η τελική δοκιμασία όμως είναι εκείνη που τσούζει στα μάτια σου όταν στο τελειωτικό αντίο τα credits από τις πρωταγωνίστριες είναι περισσότερο συγκινητικό από κάθε έντονη ανάμνηση στα περίπου εκατό επεισόδια της σειράς, από κάθε “justice seems impossible” στιγμή.  Όταν αφήσεις τους χαρακτήρες να συμφιλιωθούν και δεις ότι αυτός ήταν ένας δίκαιος αποχαιρετισμός

Oλόκληρο τον 7ο κύκλο μπορείτε να τον απολαύσετε στην CosmoteTV.

 

 

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos