ΣΕΙΡΕΣ

"Omniscient" season 1: Άνθρωπος vs Σύστημα

Published: 15 Mar 2020, 16:13

Η Nina Piexoto είναι μια κοπέλα που ζει σε πόλη του μέλλοντος. Εκεί, όλοι οι κάτοικοι έχουν το ατομικό τους drone που ελέγχει και παρακολουθεί τη συμπεριφορά τους με στόχο την αποτροπή εγκλημάτων και παράνομων συμπεριφορών. Τα drones είναι μέρος του Συστήματος που έχει δημιουργηθεί από την εταιρεία Omniscient. Η Nina κάνει την πρακτική της στην Omniscient ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα της και έχει βαθιά πίστη στο Σύστημα. Ωστόσο, η πίστη της ανατρέπεται όταν βρίσκει τον πατέρα της δολοφονημένο στο σπίτι. Όταν όλοι προσπαθούν να την πείσουν ότι το Σύστημα δεν αποτυγχάνει ποτέ αποδίδοντας τον θάνατο του πατέρα της σε φυσικά αίτια, εκείνη αναζητά την αλήθεια, αμφισβητεί όσα ήξερε ρισκάροντας τα πάντα.

<a href="/en/nea/ripley-ena-kerdismeno-stoihima/69757">"Ripley": Ένα κερδισμένο στοίχημα</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Ripley": Ένα κερδισμένο στοίχημα

Το Omniscient είναι μια βραζιλιάνικη sci-fi σειρά, η οποία –ως άλλο Black Mirror – θίγει ζητήματα όχι και τόσο μακρινά.

Παρότι δεν γίνεται γνωστή η ακριβής χρονολογία κατά την οποία διαδραματίζεται η ιστορία, όλα μοιάζουν πολύ οικεία. Οι γειτονιές, τα σπίτια και οι χώροι εργασίας είναι οι ίδιοι, με τη διαφορά ότι όλα παρακολουθούνται.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το παιχνίδι των χρωμάτων, τα οποία οπτικοποιούν την ηρεμία και την ασφάλεια που παρέχει το Σύστημα. Αντίθετα, στις γειτονιές όπου δεν υπάρχει παρακολούθηση, τα χρώματα είναι εμφανώς πιο έντονα.

Το ενδιαφέρον στο Omniscient δεν στρέφεται τόσο στην τεχνολογία, γιατί είναι δεδομένη. Η πλειονότητα των πρωταγωνιστών έχει γεννηθεί αφότου εφαρμόστηκε το σύστημα και η απουσία των drones τούς φοβίζει.

Το κέντρο βάρους πέφτει στην πάλη μεταξύ του ανθρώπου και του Συστήματος, της υποκειμενικής και της αντικειμενικής σκοπιάς. Σε μια κοινωνία, όπου όλοι έχουν ακλόνητη πίστη στο Σύστημα, κανένας δεν σκέφτεται ότι ίσως μπορεί και να αποτύχει. Το Σύστημα δεν κάνει ποτέ λάθος.

Όντας κυρίως προσωποκεντρική σειρά, δεν εμβαθύνει τόσο σε δευτερεύοντες χαρακτήρες. Ο θεατής παρακολουθεί την πρωταγωνίστρια στην προσπάθειά της να λύσει το μυστήριο πίσω από τη δολοφονία του πατέρα της, πηγαίνοντας κόντρα σε όσα πίστευε μέχρι τότε.

Το ανοιχτό τέλος του Omniscient προμηνύει ότι ίσως θα πρέπει να περιμένουμε και δεύτερη σεζόν. Σε κάθε περίπτωση, όμως, stream it, αξίζει!

6,5 / 10

Άννα Μαρία Χατζηστυλιανού

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos