Ο Ματ Ντέιμον λέει ότι ο επόμενος Bourne «επιτέλους αποκτά μορφή»
Το Χόλιγουντ έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τους πρώην πράκτορες: όσο περισσότερο αποσύρονται, τόσο πιο δύσκολο είναι να μείνουν μακριά. Ο Jason Bourne δεν αποτελεί εξαίρεση. Σχεδόν δέκα χρόνια μετά το Jason Bourne του 2016, ο Ματ Ντέιμον δηλώνει ότι η επόμενη ταινία της σειράς αρχίζει επιτέλους να αποκτά μορφή σε συνεργασία με τον Έντουαρντ Μπέργκερ. Σας τα είχαμε γράψει πολύ καιρό πριν.
ΣΧΕΤΙΚΑΟδύσσεια
Ο Ντέιμον επιβεβαίωσε ότι εργάζεται πάνω στο πρότζεκτ με τον Έντουαρντ Μπέργκερ, τον σκηνοθέτη των All Quiet on the Western Front & Conclave, προσπαθώντας να βρουν την κατάλληλη ιστορία για την επιστροφή του Bourne. «Μιλάω με έναν σπουδαίο σκηνοθέτη που λέγεται Εντ Μπέργκερ. Έκανε το All Quiet on the Western Front. Είναι ένας υπέροχος σκηνοθέτης και το συζητάμε. Απλώς προσπαθούμε να βρούμε — προσπαθούμε να καταλήξουμε στην ιστορία. Γιατί θα ήθελα πολύ να το κάνω».
Η δήλωση ακούγεται απλή, αλλά για όσους παρακολουθούν το saga του Bourne εδώ και χρόνια είναι σχεδόν... είδηση από μόνη της. Γιατί το βασικό πρόβλημα της σειράς δεν ήταν ποτέ η διαθεσιμότητα του Ντέιμον ή η διάθεση της Universal να βγάλει άλλη μία ταινία. Ήταν ότι κανείς δεν είχε καταφέρει να απαντήσει στο πιο άβολο ερώτημα: τι ακριβώς κάνει ο Jason Bourne το 2026 που δεν το έκανε ήδη καλύτερα το 2004, το 2007 ή, στην χειρότερη περίπτωση, το 2016;
Ο ίδιος ο Ντέιμον το έθεσε αρκετά ξεκάθαρα. «Αν το κάνουμε, θέλουμε να είναι σαν τις τρεις πρώτες. Δεν είναι χτισμένο όπως ο James Bond, όπου κάθε ταινία είναι μια ξεχωριστή αποστολή». Και εδώ βρίσκεται όλη η διαφορά. Ο James Bond μπορεί να σώσει τον κόσμο κάθε τρία χρόνια χωρίς να θυμάται τι έκανε στην προηγούμενη ταινία. Ο Bourne, αντίθετα, ήταν πάντα ένας άνθρωπος που κουβαλούσε το παρελθόν του σαν μόνιμο βάρος. Η αρχική τριλογία — The Bourne Identity, The Bourne Supremacy και The Bourne Ultimatum — λειτούργησε επειδή είχε σαφή αφηγηματική πορεία: ένας άνθρωπος χωρίς μνήμη ανακαλύπτει ποιος είναι και τι του έκαναν. Το πρόβλημα είναι ότι η ιστορία αυτή τελείωσε. Κυριολεκτικά. Το Ultimatum έκλεισε τον κύκλο τόσο αποτελεσματικά που το franchise πέρασε τα επόμενα χρόνια προσπαθώντας να πείσει το κοινό ότι υπάρχει κι άλλο μυστήριο να αποκαλυφθεί. Το Jason Bourne του 2016 έφερε πίσω τον Πολ Γκρίνγκρας, είχε αξιοπρεπείς εισπράξεις άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως, αλλά άφησε ελάχιστους θεατές να περιμένουν με ανυπομονησία το επόμενο κεφάλαιο.
Γι' αυτό και η εμπλοκή του Μπέργκερ αλλάζει λίγο το κλίμα. Ο Γερμανός δημιουργός δεν είναι προφανής επιλογή για franchise δράσης. Έρχεται από έναν πιο δραματικό, πολιτικά φορτισμένο κινηματογράφο, κάτι που κάνει πολλούς να αναρωτιούνται αν η νέα ταινία θα επιχειρήσει να ξαναβρεί το αίσθημα παρακολούθησης, κρατικής βίας και υπαρξιακής παράνοιας που έκανε τις πρώτες ταινίες να ξεχωρίζουν.
Ο Ντέιμον ακούστηκε πάντως πιο αισιόδοξος απ' όσο συνήθως. «Ελπίζω να μπορέσουμε να το λύσουμε. Νομίζω ότι έχουμε αρχίσει να βλέπουμε πώς μπορεί να γίνει».Αξίζει να θυμηθούμε ότι ο Μπέργκερ είχε ήδη δηλώσει από τον Σεπτέμβριο στο The Hollywood Reporter ότι παραμένει δεσμευμένος στο πρότζεκτ και ότι το μόνο που μετρά είναι αν ο Ντέιμον μείνει ικανοποιημένος από το σενάριο. «Θα το κάνω αν ο Ματ θέλει να το κάνει. Αν μπορέσουμε πραγματικά να έχουμε την αίσθηση ότι προσθέτουμε κάτι νέο στις σπουδαίες ταινίες Bourne που έχουν ήδη υπάρξει. Αυτό θα είναι απαραίτητο για να θέλει ο Ματ να το κάνει και για να θέλω κι εγώ να το κάνω».
Η σειρά έχει συγκεντρώσει συνολικά 1,64 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, αλλά η αλήθεια είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του κύρους της προέρχεται ακόμη από τις τρεις πρώτες ταινίες. Οι δύο τελευταίες — The Bourne Legacy και Jason Bourne — αντιμετωπίστηκαν μάλλον χλιαρά και λειτούργησαν περισσότερο ως υπενθύμιση του πόσο δύσκολο είναι να αναπαράγεις μια φόρμουλα που κάποτε έμοιαζε επαναστατική.
Και βέβαια, ούτε για αστείο να μην ξανασκεφτούν αυτή την απαράδεκτη επιλογή...













ΣΧΟΛΙΑ
Εμφάνιση σχολίων