Το Netflix αναθεωρεί την λογική του binge-watching

Published: 4 Sep 2019, 15:42
Συντάκτης:

Μέσα στην έξαρση που θέλει όλο και περισσότερες συνδρομητικές πλατφόρμες να αποκτούν κοινό, το Netflix αναθεωρεί την λογική της άμεσης διαθεσιμότητας των όλων των επεισοδίων μιας σειράς από τον πιλότο ακόμα και ξεκινά την τμηματική κυκλοφορία κάθε νέου επεισοδίου. Φυσικά, η αλλαγή αυτή δεν θα ισχύει για όλο το περιεχόμενο αλλά κυρίως για τα reality shows όπως το “The Great British Baking Show” το οποίο προς το παρόν διαθέτει μόνο ένα επεισόδιο με την επιγραφή να ανακοινώνει “εβδομαδιαία νέα επεισόδια”. Ανάλογα, στο επερχόμενο “Rhythm & Flow”, ένα show διαγωνιστικού περιεχομένου με κριτές τους T.I., Cardi B και Chance the Rapper, τα πρώτα τέσσερα επεισόδια θα κυκλοφορήσουν στις 9 Οκτωβρίου ενώ τα επόμενα τέσσερα θα βγουν ανά δυάδες στις 16 και 23 Οκτωβρίου αντίστοιχα. 

<a href="/en/home-cinema-streaming/damsel/69658">Damsel</a>ΣΧΕΤΙΚΑDamsel

Το μοντέλο με τις “εβδομαδιαίες κυκλοφορίες” πηγαίνει αντίθετα με την binge watching κουλτούρα που εδραίωσε το Netflix αλλά απ’ ό,τι φαίνεται βοηθάει στην διαδικασία της πιθανής κατάργησης ενός show καθώς συντηρεί την αγωνία του θεατή –με την υπάρχουσα κατάσταση ο καθένας μπορεί να δει τα τελευταία επεισόδια κατευθείαν. Το παράδειγμά τους ωστόσο αρχίζει και μεταδίδεται καθώς και άλλες πλατφόρμες ακολουθούν την τακτική του Netflix που ουσιαστικά πρόκειται για βολιδοσκόπηση του κοινού. Το πολυαναμενόμενο “The Mandalorian” της Disney Plus που κινείται στο σύμπαν του Star Wars θα είναι επίσης εβδομαδιαίο. Η πλατφόρμα Hulu προχώρησε και αυτή σε αλλαγές στο πρόγραμμά της και σίγουρα έπονται και άλλοι.

Σίγουρα, το Netflix έχει βρεθεί σε ένα κρίσιμο σημείο διότι η πληθώρα σειρών πιέζει τους θεατές που θέλουν να τα δουν όλα αλλά συχνά δεν προλαβαίνουν γιατί η πλατφόρμα αφήνει ένα πολύ μικρό χρονικό περιθώριο σε μία σειρά για να γίνει γνωστή με αποτέλεσμα την άμεση απόσυρσή της εάν δεν συμβεί κάτι τέτοιο. Τις εποχές που υπήρχε ένα επεισόδιο κάθε εβδομάδα το κοινό είχε την ευχέρεια να συζητήσει για αυτό και να δημιουργήσει μία καλή φήμη σταδιακά δίνοντας έτσι την ευκαιρία στα τηλεοπτικά δίκτυα να αποφασίσουν για την μοίρα μιας σειράς με πιο ομαλό τρόπο.

Βέβαια, η λογική μιας σειράς με μία αλυσίδα επεισοδίων που καταλήγουν σε μεγάλα cliffhangers είναι προτιμότερο να βλέπεται μια και έξω και έτσι δικαιολογείται και η επιτυχία του Netflix. Επιπλέον, αυτό έδωσε μία ελευθερία στους δημιουργούς να κάνουν μεγάλες σειρές που παραπέμπουν σε ταινίες. Το μόνο που μένει τώρα για τις συνδρομητικές πλατφόρμες είναι να αποφασίσουν ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσουν στο μέλλον.

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos