ΣΕΙΡΕΣ

"Mike": Τολμηρό και πληθωρικό

Published: 21 Sep 2022, 15:49
Συντάκτης:

«Κάθε φορά που σκεφτόμουν ότι κάτι είναι λάθος, τα σκάτωνα ακόμα περισσότερο...»   

<a href="/en/nea/shrinking-season-1-kai-oi-psyhologoi-melagholoyn/67702">&quot;Shrinking&quot; season 1: Και οι ψυχολόγοι μελαγχολούν</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Shrinking" season 1: Και οι ψυχολόγοι μελαγχολούν

Αυτός ήταν ο Μάικ Τάισον, ένας από τους επιθετικότερους και πιο αμφιλεγόμενους πυγμάχους στην ιστορία του αθλήματος, ένας συναρπαστικός και λατρεμένος από το κοινό αθλητής, μια αυτοκαταστροφική και εκρηκτική προσωπικότητα. Δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε το πως η πολυτάραχη ζωή του τράβηξε την προσοχή των Στίβεν Ρότζερς και Κρέγκ Γκιλέσπι, μετά την συνεργασία τους στο πολυβραβευμένο “I, Tonya” που αφορούσε μια ακόμα ταραχώδη ζωή, αυτή της επίσης θυελλώδους και αμφιλεγόμενης αθλήτριας του καλλιτεχνικού πατινάζ Τόνια Χάρντινγκ.

Στο “Mike” ο Γκιλέσπι σκηνοθετεί τέσσερα από τα οχτώ επεισόδια και με τον Ρότζερς ως δημιουργό ακολουθούν με ένα παρόμοιο, φρενήρες στυλ την ζωή του Τάισον. Από το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και την φτώχεια της οικογένειάς του, τον εκφοβισμό και την μακρά λίστα των αδικημάτων, τις συλλήψεις και τα αναμορφωτήρια μέχρι την ανακάλυψή του από τον Κας Ντ’ Αμάτο (Χάρβεϊ Καϊτέλ) σε ηλικία 13 ετών, τα πρώτα χρόνια του πρωταθλητισμού, τους επαγγελματικούς αγώνες, τα εκατομμύρια και τους προβληματικούς γάμους, τα ναρκωτικά και τα πάρτυ, την ενδοοικογενειακή βία και την καταδίκη για βιασμό, το περίφημο δάγκωμα στα αυτιά του παγκόσμιου πρωταθλητή Εβάντερ Χόλιφιλντ.

Η σειρά τα έχει όλα και η εξέλιξη κινείται μπρος πίσω στον χρόνο, ξεκινώντας από το παρόν μιας παράστασης στην οποία ο “Iron Mike” αφηγείται την προσωπική και επαγγελματική του ζωή, εμπνευσμένη πιθανά από μια αντίστοιχη περιοδεία που έκανε ο ίδιος ο Τάισον το 2013. Ακολουθώντας το ίδιο σκηνοθετικό στυλ με το οποίο κέρδισε τις εντυπώσεις στο “I, Tonya”, η δημιουργική ομάδα επιτρέπει στον Τάισον να μην είναι μόνο πρωτοπρόσωπος αφηγητής αλλά να σπάει διαρκώς τον τέταρτο τοίχο τόσο στις χρονικές αναδρομές όσο και στο one-man show.

Η συγκεκριμένη επιλογή δίνει ενέργεια, στυλ και ρυθμό σε μια εξιστόρηση που γραμμικά σίγουρα δεν θα είχε τις ίδιες επιδράσεις παρά το θυελλώδες περιεχόμενο, ενώ επιτρέπει και την ταχεία εναλλαγή των πολλαπλών γεγονότων. Ωστόσο δεν μοιάζει καινοφανής ή φρέσκια, καταλήγει σε σημεία αμήχανη και συχνά θυσιάζει το συναίσθημα ή το βάθος για χάρη του θεάματος, αφήνοντας τελικά μια επιφανειακή, κάπως βιαστική γεύση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν παρακολουθείται με ενδιαφέρον. Έπειτα, ο Τρεβάντε Ρόουντς (“Moonlight”) είναι εξαιρετικός και ίσως περισσότερο διεισδυτικός απ’ ότι του επιτρέπει το σενάριο στην σύλληψη του πολύπλευρου πρωταθλητή βαρέων βαρών, προσθέτοντας στιβαρότητα σε μια ερμηνεία που εύκολα θα μπορούσε να καταλήξει καρικατούρα. Ωστόσο, το εγχείρημα είναι τολμηρό και η ζωή του μαινόμενου Τάισον ιδιαίτερα πληθωρική και περίπλοκη για να μπορέσουν οχτώ μισάωρα επεισόδια να φτάσουν βαθύτερα από τα γεγονότα.

Επιπλέον, ο ίδιος ο Μάικ Τάισον δεν έδωσε ποτέ την συγκατάθεσή του για την σειρά, κάτι που θα επέτρεπε την συμπερίληψη της δικής του οπτικής και αντίληψης, ενώ κατέκρινε πολλαπλώς και αγρίως το εγχείρημα, γράφοντας σε σχετική ανάρτηση στο Instagram “Μην αφήνετε το Hulu να σας ξεγελάσει. Δεν υποστηρίζω την ιστορία τους για τη ζωή μου. Δεν είναι το 1822. Είναι το 2022. Έκλεψαν την ιστορία της ζωής μου και δεν με πλήρωσαν. Για τα στελέχη του Hulu είμαι απλά ένας ν***ς που μπορούν να πουλήσουν σε πλειστηριασμό”, με την παραγωγή να απαντά πως «δεν ήθελε να δημιουργήσει μια ιστορία εξιλέωσης ή καταδίκης αλλά μια αμερόληπτη ιστορία στην οποία το κοινό θα αποφασίζει τι σκέφτεται ή αισθάνεται».

Σε κάθε περίπτωση, το “Mike” είναι μια γεμάτη ενέργεια και φιλόδοξη προσπάθεια, που ακουμπά τις πολλαπλές αντιθέσεις και αναμετράται με την εξαλλοσύνη του θρυλικού πυγμάχου, αλλά δεν καταφέρνει να επικρατήσει στο ρινγκ. «Ο Πιο Κακός Άνθρωπος Στον Πλανήτη» χρειαζόταν κάτι παραπάνω.

Tην σειρά μπορείτε να την δείτε στο Disney Plus

 

 

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο