ΣΕΙΡΕΣ

"Interview with a vampire" season 1: Ανανεώνει τον μύθο

Published: 18 Oct 2022, 15:54
Συντάκτης:

Σύνοψη: Βρισκόμαστε στο 2020, όταν η πανδημία του COVID-19 έχει αλλάξει την καθημερινότητα όλου του πλανήτη. Ο δημοσιογράφος Ντάνιελ Μολόι (Έρικ Μπογκοσιάν) λαμβάνει ένα δέμα με κασέτες από μια παλιά του συνέντευξη και μια πρόσκληση να την ολοκληρώσει. Έτσι, συναντά ξανά τον Λουί (Τζέικομπ Άντερσον), έναν βρικόλακα, που του αφηγείται εκ νέου τις περιπέτειές του στην αιώνια ζωή που του δόθηκε από τον Λεστάτ (Σαμ Ριντ), στη Νέα Ορλεάνη των αρχών του 20ου αιώνα.

<a href="/en/nea/am-i-being-unreasonable-odyniro-kai-geloio-tis-anthropinis-yparxis/69760">"Am I Being Unreasonable?": Το οδυνηρό και το γελοίο της ανθρώπινης ύπαρξης</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Am I Being Unreasonable?": Το οδυνηρό και το γελοίο της ανθρώπινης ύπαρξης

Γνώμη: Η «Συνέντευξη μ’ έναν Βρικόλακα», η ταινία του Νιλ Τζόρνταν που βασίστηκε στην ομώνυμη σειρά μυθιστορημάτων της Αν Ράις, δεν είναι μόνο μία από τις καλύτερες ταινίες της δεκαετίες του ‘90, αλλά παραμένει και μία εξαιρετική απεικόνιση του βαμπιρικού μύθου στην οθόνη. Φυσικά, δεν ήταν η πρώτη: από τον «Νοσφεράτου» του Μουρνάου πίσω στο 1922 μέχρι την ανυπέρβλητη μορφή του Μπέλα Λουγκόζι ως «Δράκουλα» (1931) και τη σύγχρονη φουρνιά κινηματογραφικών και τηλεοπτικών απέθαντων, τα βαμπίρ δεν σταμάτησαν ποτέ να αποτελούν πρόσφορο έδαφος για τη δημιουργία θεαμάτων.

Εκατό, λοιπόν, χρόνια μετά τον «Νοσφεράτου», δύο εξίσου εμβληματικοί βρικόλακες της ποπ κουλτούρας, ο Λουί κι ο Λεστάτ, αναβιώνουν και το έργο της Αν Ράις ξετυλίγεται, αυτή τη φορά, στο εκτενέστερο αφηγηματικό format που επιτρέπει η τηλεόραση. Το τηλεοπτικό “Interview with the vampire” κλείνει, μάλιστα, το μάτι στην ομώνυμη ταινία, στο πρώτο κιόλας επεισόδιό του. Αν στην ταινία του Τζόρνταν είδαμε την πρώτη συνέντευξη, τώρα θα δούμε την δεύτερη και ίσως και τελική.

Ο δημιουργός της σειράς, Ρόλιν Τζόουνς (“Weeds”, “Perry Mason”), παρότι προσεγγίζει με σεβασμό το source material, έχει οδηγηθεί εδώ σε κάποιες διαφοροποιήσεις που φαίνεται ότι τον δικαιώνουν, αν κρίνουμε από τα τρία επεισόδια που έχουν παιχτεί μέχρι στιγμής. Η απόφασή του να θέσει το ένα κομμάτι της ιστορίας στο σήμερα, κι ειδικότερα κατά την εκκίνηση της πανδημίας, είναι σχεδόν ευφυής, καθώς θέτει με το καλημέρα σας σε πρώτο πλάνο τη θνητότητα του δημοσιογράφου του και την αφθαρσία του συνεντευξιαζόμενου. Έτσι, πετυχαίνει τον εκσυγχρονισμό των φιλοσοφικών προεκτάσεων που είναι ούτως ή άλλως εγγενείς του βαμπιρικού μύθου, χωρίς να γεμίσει τους διαλόγους του με πομπώδεις φλυαρίες.

Το άλλο σημείο στο οποίο διαφοροποιείται από τον κινηματογραφικό του προκάτοχο είναι η ξεκάθαρα queer προσέγγισή του και η θέση του απέναντι στις φυλετικές διακρίσεις. Εδώ, η ομοφυλοφιλία των δύο βαμπίρ δεν υπονοείται, κι ενώ αυτό θα μπορούσε να αφαιρέσει λίγο από την αμφισημία που ήταν τόσο ελκυστική στην ταινία, όμως ο Τζόουνς δεν ενδιαφέρεται να μιμηθεί την εξαιρετική δουλειά του Τζόρνταν. Αυτή η «Συνέντευξη» είναι 100% δική του, γι’ αυτό και φαίνεται αποφασισμένος να αναδείξει όλους τους παραλληλισμούς ανάμεσα στην βαμπιρική ύπαρξη και τη ζωή ως queer άτομο, και μάλιστα ως έγχρωμο queer άτομο, στις αρχές του 20ου αιώνα.

Συνεπώς, οποιαδήποτε woke agenda κι αν θελήσουν να του καταλογίσουν τα γνωστά τρολ του Internet, η επιλογή του να μετατρέψει τον χαρακτήρα του Λουί σε Κρεολό της Νέας Ορλεάνης, δεν κάνει απλά τσεκ στα διάφορα κουτάκια περί diversity, αλλά έχει και το απαραίτητο βάθος για να ανανεώσει το ενδιαφέρον σε μια ιστορία που έχει ξαναειπωθεί.

Κατά τα λοιπά, η παραγωγή είναι εξαιρετικά προσεγμένη, με τη Νέα Ορλεάνη να ξαναζωντανεύει σε όλη τη γοητεία και την παρακμή της, ενώ οι Τζέικομπ Άντερσον (“Game of Thrones”) και Σαμ Ριντ (“The Newsreader”), εκτός από eye candy πρώτης τάξεως, είναι και αμφότεροι απολαυστικοί ως Λουί και Λεστάτ, αντίστοιχα. Και μπορεί το τρέιλερ της σειράς να προετοιμάζει για μια 100% δραματική εμπειρία, όμως η έκπληξη είναι ότι το “Interview with the Vampire” έχει όσο χιούμορ χρειάζεται, ώστε να δαγκώνει χωρίς όμως να ξεζουμίζει το συνολικό αποτέλεσμα από την τραγική διάσταση της ιστορίας.

H σειρά προβάλλεται στην Cosmote TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos