ΣΕΙΡΕΣ

"Impeachment: American Crime Story": H "Eθνική Ερωμένη"

Published: 5 Oct 2021, 18:47
Συντάκτης:

Δεν είναι η πρώτη φορά που το “American Crime Story” προσπαθεί να επαναδιατυπώσει την ιστορία. Το έκανε εξαιρετικά στην πρώτη σεζόν του με την δίκη του αιώνα για τον O. J. Simpson («The People v. O. J. Simpson») και εξίσου εντυπωσιακά στην δεύτερη με την αναπάντεχη δολοφονία του σχεδιαστή μόδας Gianni Versace («The Assassination of Gianni Versace»). Η τρίτη σεζόν της σειράς καταπιάνεται με μια ακόμα σκανδαλοθηρική υπόθεση, που απείλησε να καταρρίψει έναν πλανητάρχη, καθόρισε με τον χειρότερο τρόπο τη ζωή μιας νεαρής γυναίκας και έριξε φως στα πολλαπλά μυστικά και ψέματα του Λευκού Οίκου.

<a href="/en/nea/am-i-being-unreasonable-odyniro-kai-geloio-tis-anthropinis-yparxis/69760">"Am I Being Unreasonable?": Το οδυνηρό και το γελοίο της ανθρώπινης ύπαρξης</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Am I Being Unreasonable?": Το οδυνηρό και το γελοίο της ανθρώπινης ύπαρξης

Η ιστορία του σκανδάλου που προκάλεσε η ερωτική σχέση μεταξύ του 42ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Bill Clinton και της νεαρής μαθητευόμενης υπαλλήλου Monica Lewinski είναι λίγο πολύ γνωστή. Ο πρόεδρος διατηρούσε περιστασιακή ερωτική σχέση με την υπάλληλο του Λευκού Οίκου. Όταν αυτή διέρρευσε στον Τύπο, ο ίδιος αρνήθηκε αρχικά δημόσια και με ζέση οποιαδήποτε εμπλοκή, τα αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία ωστόσο τον ανάγκασαν να παραδεχτεί το ψέμα του, οδηγώντας στην δίκη του για ψευδορκία και παρακώλυση της Δικαιοσύνης, στην συνταγματική διαδικασία καθαίρεσής του, στην οποία αναφέρεται το “Impeachment” του τίτλου.

Η σειρά αναλαμβάνει να ξεδιαλύνει το αφήγημα υιοθετώντας κατά βάση την οπτική της Lewinski, που συμμετέχει και στην παραγωγή, με τον δημιουργό της σειράς Ryan Murphy να δηλώνει πως «Νομίζω ότι έχει κερδίσει το δικαίωμα να πει την ιστορία της, όπως επιθυμεί.» Άλλωστε, ο Murphy θα εγκατέλειπε εντελώς την ιδέα αν η ίδια δεν αποφάσιζε να συνεργαστεί.

Αναπόφευκτα, τα επεισόδια της σειράς εστιάζουν αρκετά στην 22χρονη Monica (στον ρόλο η Beanie Feldstein του “Booksmart”) και τα συναισθήματά της για τον 49χρονο πρόεδρο, ενώ μεγάλη έμφαση δίνεται σε ένα βασικό πρόσωπο για την εξέλιξη της υπόθεσης, την Linda Tripp, στο ρόλο της οποίας βρίσκουμε την επιστήθια συνεργάτη του Murphy (γεμάτη προσθετικά) Sara Paulson. Η Tripp ήταν υπάλληλος του Πενταγώνου όταν γνώρισε την Lewinski και ο άνθρωπος ο οποίος έφερε στο φως της δημοσιότητας το ερωτικό σκάνδαλο, ηχογραφώντας τις συνομιλίες μεταξύ τους, αλλά και τον περίφημο «λεκέ».

Στα πρώτα τέσσερα επεισόδια παρακολουθούμε την γνωστή ανατομική πολλαπλότητα της σειράς και ένα σύνολο χαρακτήρων που μπλέκονται στην ιστορία, μεταξύ των οποίων η Paula Jones (Annaleigh Ashford), η παρενόχληση της οποίας από τον Clinton όταν ήταν κυβερνήτης του Αρκάνσας σήμανε την αρχή της υπόθεσης των σεξουαλικών κατηγοριών εις βάρος του, η δικηγόρος και μεγάλη επικριτής της κυβέρνησης Clinton Ann Coulter( Cobie Smulders) αλλά και ο δημοσιογράφος Matt Drudge (Billy Eichner) που πρώτος έβγαλε την είδηση στην κουτσομπολίστικη σελίδα του “Drudge Report”. Στον ρόλο του Bill Clinton βρίσκουμε τον επίσης αγνώριστο από το μακιγιάζ Clive Owen, ενώ το πιο πετυχημένο ίσως κάστινγκ του κύκλου, η Edie Falco στο ρόλο της Hillary Clinton, είναι απρόσμενα απούσα.

Το ενδιαφέρον μέχρι στιγμής εστιάζει στην φιλία ανάμεσα στις Tripp και Lewinski, και εν γένει στον ανθρώπινο παράγοντα που καθόρισε πολλαπλά την συγκεκριμένη ιστορία. Αυτό που λείπει είναι μια πιο λεπτομερής εικόνα και τα λεπτά δυναμικά που ελλοχεύουν πίσω από τα γινόμενα, χαρακτηριστικό που το “American Crime Story” έχει κουβαλήσει ιδιαίτερα επιτυχώς στο παρελθόν. Σαν να καταναλώνεται προς το παρόν περισσότερος χρόνος στο πιο «πιπεράτο» και προσωπικό κομμάτι της ιστορίας, εις βάρος των κοινωνικών, πολιτικών, πιο διευρυμένων διαστάσεών της.

Θα αναρωτηθεί κανείς εύλογα «Γιατί crime story ενώ δεν υπάρχει έγκλημα;». Όπως μαρτυρά και ο τίτλος του έβδομου επεισοδίου της σειράς “The Assassination of Monica Lewinsky” («Η δολοφονία της Μόνικα Λεβίνσκι»), το έγκλημα εδώ αφορά την Μόνικα και το πώς η προσωπικότητα και η ζωή της κατακρεουργήθηκαν με τις ευλογίες του αδηφάγου Τύπου και το μίσος ενός ολόκληρου έθνους, που απλά δεν δέχτηκε την ήττα και γελοιοποίηση του προέδρου της. Η ίδια ιστορία που αύξησε τα ποσοστά επανεκλογής του Clinton μετά την αθώωσή του έκανε την ίδια παγκοσμίως γνωστή ως εθνική ερωμένη και λίγο πολύ την κατέστρεψε. Μακάρι το συγκεκριμένο αφήγημα να επαναπροσδιορίσει τις εντυπώσεις, δίνοντάς της την ορατότητα που επιθυμεί.

Η σειρά “Impeachment: American Crime Story” είναι διαθέσιμη στο FΟΧ. Το FOX είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα μέσω Cosmote TV, Nova, Vodafone TV, Wind Vision.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos