Η Ζιλιέτ Μπινός νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Published: 15 Mar 2024, 13:09
Συντάκτης:

H Zιλιέτ Μπινός θα είναι η μόλις 4η Πρόεδρος (μέσα σε 25 χρόνια) της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, από το 1989, όταν και ιδρύθηκε. 

<a href="/en/nea/new-look-monotono-kai-afiloxeno-gia-ton-theati/69579">"Τhe new look": Μονότονο και αφιλόξενο για τον θεατή</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Τhe new look": Μονότονο και αφιλόξενο για τον θεατή

Πρώτος πρόεδρος ήταν ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, ακολούθησε ο επίσης μεταξύ των ιδρυτών, Βιμ Βέντερς, τρίτη η Ανιέσκα Χόλαντ και από την Πρωτομαγιά του 2024, η 60χρονη Γαλλίδα, η πρώτη ηθοποιός που αναλαμβάνει τη θέση. 

Η Ανιέσκα Χόλαντ αποφάσισε ότι θέλει να αφοσιωθεί εντελώς στις ταινίες της και είχε μόνο καλά λόγια να πει για την Μπινός: «Δεν είμαι άνθρωπος που εύκολο παραιτείται, αλλά έφτασα στο συμπέρασμα ότι πρωτίστως είμαι δημιουργός ταινιών. Και σε αυτό θέλω να εστιάσω στα χρόνια που έρχονται. Ήμουν πάντα ευγνωμονούσα για την τιμή που μου έκανε η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, αλλά έφτασε η ώρα να αποχωρήσω από τη θέση Γνωρίζοντας ότι η Ζιλιέτ Μπινός με διαδέχεται, δυναμώνει την αίσθησή μου ότι η απόφαση ελήφθη στην κατάλληλη στιγμή. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ μια πιο κατάλληλη διάδοχο. Μια υπέροχη ηθοποιό που δίνει ψυχή στους χαρακτήρες που υποδύεται και αντιπροσωπεύει επάξια το ευρωπαϊκό σινεμά", είπε η 75χρονη σκηνοθέτιδα. 

Η βραβευμένη με Όσκαρ B' Γυναικείου Ρόλου για τον Άγγλο Ασθενή Μπινός (αλλά και με Bafta & Σεζάρ στο παλμαρέ της), είναι η μοναδική γυναίκα ηθοποιός που έχει βραβευτεί για ερμηνείες της και στα τρία μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ της γηραιάς ηπείρου. Το 1993 στη Βενετία για το "Three colours: Blue" του Κριστόφ Κισλόφσκι, στο Βερολίνο το 1996 για το "English patient" του Άντονι Μινγκέλα και το 2010 στις Κάννες για το "Certified copy" του Αμπάς Κιαροστάμι. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos