Η ταινία που αγάπησαν ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο και ο Αλφόνσο Κουαρόν

Published: 9 Nov 2020, 19:04
Συντάκτης:

Η επιλογή για το Όσκαρ καλύτερης διεθνούς ταινίας (πρώην ξενόγλωσσης) βασίζεται σε διάφορα κριτήρια που διαφέρουν ανά χώρα. Το Μεξικό συμμετέχει σε αυτήν την κατηγορία από το 1957, έναν χρόνο μετά την δημιουργία της. Από τις συνολικά 53 προτάσεις, οι εννιά κατάφεραν να βρεθούν στην πεντάδα, εκ των οποίων οι πέντε από τον Arturo Ripstein, οι δύο από τον Alejandro G. Inarritu (Amores Perros, Biutiful), μία από τον Guillermo del Toro (Ο Λαβύρινθος του Πάνα) και μία από τον Cuaron (Roma) που μάλιστα προτάθηκε και για Όσκαρ καλύτερης ταινίας ενώ έγινε η πρώτη μεξικάνικη ταινία που κέρδισε το ξενόγλωσσης, όπως λεγόταν τότε. Μάλιστα ο Cuaron ήταν από τους πρωτοστάτες στην αλλαγή του ονόματος σε Όσκαρ καλύτερης διεθνούς ταινίας μιας και για πολλούς στην Αμερική τα ισπανικά δεν είναι ξένη γλώσσα.

<a href="/en/nea/o-oskar-aizak-ston-frankestain-toy-gkigiermo-ntel-toro/67496">Ο Όσκαρ Άιζακ στον Φρανκεστάιν του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο</a>ΣΧΕΤΙΚΑΟ Όσκαρ Άιζακ στον Φρανκεστάιν του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο

Για την φετινή χρονιά η μεξικανική ακαδημία τεχνών ανάμεσα στις έξι υποψήφιες ταινίες που είχε, επέλεξε να στείλει στα Όσκαρ το I’ M No Longer Here του Fernando Frias de la Parra που είναι διαθέσιμο στο Netflix, την ταινία που κέρδισε δέκα βραβεία Ariel (μεταξύ των οποίων καλύτερη ταινία και σκηνοθεσία). Η ταινία διαδραματίζεται το 2011 μεταξύ Μεξικό και Νέας Υόρκης και με πρωταγωνιστές μη επαγγελματίες ηθοποιούς, όπως τον πρωταγωνιστή Juan Daniel Garcia Trevino ως Ulises.

«Ήθελα να δείξω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι περισσότερο στο Μεξικό κάθε μέρα. Αλλά θέλω να το κάνω χωρίς να εκμεταλλεύομαι την τραγωδία ούτε να δοξάζω την βία. Απάντησα επίσης στο στίγμα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι από περιθωριοποιημένες κοινότητες που προσπαθούν να προσφέρουν ένα παράθυρο στην ζωή. Ήθελα να αμφισβητήσω τα στερεότυπα που ενισχύονται από πολλές ιστορίες μετανάστευσης και δημοφιλείς πολιτικές αφηγήσεις. Ο Ulises αντιπροσωπεύει μοναδικά τόσο την κοινότητά του όσο και το ταξίδι των μεξικανών μεταναστών στις ΗΠΑ», αναφέρει ο σκηνοθέτης της ταινίας.

Ανάμεσα στους θαυμαστές της ταινίας είναι ο Del Toro και ο Cuaron που δημοσίευσαν σε ένα βίντεο την συζήτησή τους, μια συζήτηση από χιλιόμετρα μακριά μιας και ο Del Toro είναι στο Τορόντο όπου γυρίζει τον Πινόκιο και ο Cuaron στο Λονδίνο.

«Η ταινία ήταν επιτυχής επειδή απεικονίζει μια συγκεκριμένη πραγματικότητα που υπάρχει για λίγο σε έναν χρόνο και έναν χώρο που δεν είναι πια», δήλωσε ο Del Toro. «Μιλάει για πράγματα που φεύγουν, τόσο όσον αφορά τον πολιτισμό μας όσο και την ταυτότητά μας. Είναι μια ταινία σχετικά με την εξορία, είναι μια ταινία που με το να γίνει ιδιαίτερη έχει γίνει παγκόσμια και μπορεί να συνδεθεί με όλους. Ο αληθινός καλλιτέχνης έχει μια ιδιαιτερότητα που προέρχεται από την αλήθεια και αυτή η ταινία είναι όλη η αλήθεια. Αφηγείται την ιστορία της ουσιαστικής αποδέσμευσης ενός νεαρού άνδρα σε μια κοινωνία που αλλάζει ακριβώς μπροστά στα μάτια του. Φεύγει για μια στιγμή, βρίσκεται στην εξορία για μια στιγμή, και βρίσκει έναν ξένο σε μια ξένη γη και έπειτα επιστρέφει στη χώρα του για να είναι εξόριστος μέσα σε αυτήν τη χώρα. Αυτό είναι σπάνιο - μια ταινία που βρίσκετε να γίνεται τόσο νωρίς στην καριέρα ενός νεαρού σκηνοθέτη που έχει τη σοφία και τον έλεγχο ενός μέσου που πολύ ελεύθερα αφηγηματικά»

Ο Cuarón, από την πλευρά του, συμφωνεί πλήρως. «Είναι μια ταινία που αμφισβητεί τις ιδέες του φορμαλισμού για να δημιουργήσει τη δική της κινηματογραφική αφήγηση που υποστηρίζεται πλήρως στο χρόνο και στο χώρο… Εξαιτίας αυτού είναι μια ταινία για την ταυτότητα… και τη βεβαιότητα των ταυτοτήτων μας, την υπεράσπιση των ταυτοτήτων μας. Η πρόκληση για το πόσο υποστηρίζονται οι ταυτότητές μας, πόσο οι ταυτότητές μας βασίζονται σε μια εξωτερική πρόσοψη. Αυτός είναι ο λόγος που είναι πραγματικά καθολικό. Μας καθοδηγεί μέσα από μια εφήμερη κουλτούρα με την οποία δεν είμαστε όλοι εξοικειωμένοι - είναι σαν να πηγαίνετε σε έναν άλλο πλανήτη, αλλά όλα συμβαίνουν εδώ στον πλανήτη Γη. Όχι μόνο στον πλανήτη Γη, αλλά στην περίπτωσή μας, Guillermo, εσύ και εγώ, στη χώρα μας. Από τη μία πλευρά είναι τόσο ξένη, αλλά η ανθρώπινη εμπειρία είναι αυτό που την καθιστά τόσο καθολική».

Η γνώμη του MOVE IT για το "I'm no longer here"

Ολόκληρη η συζήτηση εδώ: 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos