Η Εξορία του Βασίλη Μαζωμένου στο Fantasporto

Published: 19 Feb 2020, 18:49

Η ταινία Εξορία, σε σενάριο και σκηνοθεσία Βασίλη Μαζωμένου, εκπροσωπεί την Ελλάδα στο διαγωνιστικό τμήμα του επετειακού 40ου φεστιβάλ του Πόρτο στην Πορτογαλία, γνωστού και ως Fantasporto. 

Το φιλμ, μια συμπαραγωγή της Horme Pictures με τις  Alatas films και Arctos films, μετά την πανελλαδική του πρεμιέρα στο 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Αθηναϊκή του πρεμιέρα στο 32ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και τη συμμετοχή του στα βραβεία ΙΡΙΣ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ξεκινά την πορεία του στα διεθνή φεστιβάλ, με την πρεμιέρα του στις 2 Μαρτίου στο Πόρτο.

Ο Βασίλης Μαζωμένος, με την 9η μεγάλου μήκους ταινία του, καταγράφει με τολμηρό τρόπο την επόμενη μέρα της ελληνικής κρίσης, μ’ ένα υπερρεαλιστικό δράμα, με στοιχεία μαύρης κωμωδίας.

Σύνοψη: Ο Άρης, ένας απελπισμένος Έλληνας, προσπαθεί να φύγει από τη χώρα, μέσω μιας βάρκας. Αφού διασώζεται από βέβαιο πνιγμό, από άντρες των θαλασσίων συνόρων, επιστρέφει, όπου αγωνίζεται να επιβιώσει ανορθόδοξα. Βιώνει όλες τις «αμαρτίες» και τις ακρότητες ενός ανθρώπου έξω από το Σύστημα. Κλέβει, γίνεται σκλάβος και σκοτώνει. Είναι αυτή η ιστορία ενός σύγχρονου Οδυσσέα ή ο εφιάλτης ενός συνηθισμένου ανθρώπου;

Σημείωμα σκηνοθέτη: Η «Εξορία» είναι το ταξίδι ενός ανθρώπου, ως ξένος, στη χώρα του. Η ιστορία χωρίζεται σε επεισόδια, όπως στα όνειρα ή στους εφιάλτες. Και διαβάζεται επίσης ανάποδα, υπό την έννοια ότι στο ταξίδι του ήρωα η αρχή και το τέλος έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά. Ο τίτλος αναφέρεται στην απώλεια του εαυτού και στην πλήρη αποξένωση, αφού ο ήρωας βιώνει στη χώρα του μια λαθραία ζωή.

Ηθοποιοί: Στέφανος Κακαβούλης, Δημήτρης Σιγανός, Αγγελική Καρυστινού, Κατερίνα Τσάση, Πάνος Μπόρας, Φάνης Μιλλεούνης, Πάνος Ζουρνατζίδης, Αλέξιος Κοτσώρης, Δημήτρης Φουρλής, Χρήστος Ζαχάρωφ, Κωστής Σαββιδάκης, Νίκος Παντελίδης, Αγγελική Μπίνη, Χαρά Κονταξάκη, Αλεξία Μπογδάνου, Νίκος Σεβαστόπουλος, Γεωργία Μαυροϊδοπούλου.

Σενάριο Σκηνοθεσία Παραγωγή: Βασίλης Μαζωμένος. Συμπαραγωγοί: Βασίλης Αλατάς, Βασίλης Κωνσταντιλιέρης. Εκτελεστής παραγωγός: Λάμπρος Γεωργόπουλος. Διευθυντής Φωτογραφίας: Φώτης Μήτσης. Μοντέρ: Κώστας Τατάρογλου. Μουσική: DNA. Ηχολήπτης: Αντώνης Σαμαράς. Σχεδιαστής ήχου: Κώστας Χρυσόγελος. Σκηνογράφος: Δήμητρα Παναγιωτοπούλου. Ενδυματολόγος: Μάγδα Καλορίτη                  

Πρώτη δημοσίευση: 19 Feb 2020, 18:49
Ενημέρωση: 19 Feb 2020, 18:49

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos